Öne Çıkanlar terörist Covid19 cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan cumhurbaşkanı erdoğan Koronavirüs suriye Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar türkiye ak parti yunanistan abd vakıfbank

Bakan Eroğlu: Bugün İtibariyle KKTC'de 22 Belediye Su Temin Ediliyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “7 Mart 2011 tarihinde Alaköprü Barajı’nın temelinin atılmasıyla başlatılan KKTC Su Temin Projesi 4,5 yıl gibi kısa bir zamanda tamamlanarak 17 Ekim 2015 tarihinde Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve benim katıldığım merasimle hizmete alınmıştı. Bugün itibarıyla 22 belediye ile abonelik sözleşmesi imzalandı ve bu belediyelere su temin edildi” açıklamasında bulundu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılayacak KKTC Su Temin Projesi’nin birinci yıl dönümünde adadan gelen sular Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında dün toplanan Bakanlar Kurulu’nda yudumlandı. Bugün itibariyle KKTC’de 22 belediye ile abonelik sözleşmesi imzalandı ve bu belediyelere su temin edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, KKTC’de son 30 yıldır giderek artan bir şekilde su sıkıntısı yaşanmaktaydı ve su meselesi, hem miktar hem de su kalitesinin yetersizliği noktasında ortaya çıkmıştı. Bu problemin ortadan kaldırılması maksadıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından KKTC’nin uzun vadeli su ihtiyacını karşılamak için bir proje hazırlandı.


Su Deniz Yüzeyinin 250 Metre Altında Askıda Döşenen Borularla Gitti

KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için KKTC Su Temin Projesi’nin hazırlandığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Türkiye tarafında Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınan yıllık 75 milyon metreküp suyu, Akdeniz’in 250 metre altında askıda döşenen boru hattı vasıtasıyla Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı’na aktardık” ifadelerini kullandı.

Anamur’da 84 Bin Dekar Arazi Sulanacak

Alaköprü Barajı ile KKTC’ye içme suyu sağlamanın yanında Anamur’da 84 bin dekar arazinin de modern teknoloji ile sulanacağını ifade eden Eroğlu, bu baraj sayesinde Anamurlu çiftçilerin de kazanacağını söyledi.

Proje 4,5 Yıl Gibi Kısa Bir Sürede Tamamlandı

80 kilometrelik deniz geçişi bulunan proje ile KKTC’nin içme, kullanma, sanayi ve sulama suyu ihtiyacının karşılandığını belirten Eroğlu “7 Mart 2011 tarihinde Alaköprü Barajı’nın temelinin atılmasıyla başlatılan KKTC Su Temin Projesi 4,5 yıl gibi kısa bir zamanda tamamlanarak 17 Ekim 2015 tarihinde Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve benim katıldığım merasimle hizmete alınmıştı. Bugün itibarıyla 22 belediye ile abonelik sözleşmesi imzalandı ve bu belediyelere su temin edildi” değerlendirmesinde bulundu.

Projenin Yıl dönümünde Bakanlar Adadan Gelen Suları Yudumladı

Dünyada ilk kez uygulanan bu projenin birinci yıl dönümünde KKTC tarafından Türkiye’ye getirilen sular dün toplanan Bakanlar Kurulu’nda ve TBMM’de milletvekilleri tarafından yudumlandı. Diğer yandan yıl dönümü hatırasına PTT tarafından ’Türkiye-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ortak Pul’ konulu anma pulu ve ilk gün zarfı 17 Ekim 2016 tarihinde tedavüle sunuldu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.