Öne Çıkanlar Ebru Şahin Yükseköğretim Kurumları Sınavı fırat kalkanı soner çetin bm memur Dünyaca ünlü ödüllü astrolog Michaela Astro Yeniden Refah Partisi Adana İl Başkanı Hasan Arık Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç Nos Tiyatro Verona Çıkmazı Tuğçe Özlü Şentürk

Bakan Eroğlu Yerli Kaynaklar Enerji Fuarı'nın Açılışını Yaptı

Türkiye’nin enerji üretiminde dışa bağımlılığını azaltmaya katkıda bulunmak ve sektör hacmini arttırmak amacıyla Demos Fuarcılık tarafından düzenlenen “Power Next Enerji Fuarları” bugün başladı. 21-23 Ocak tarihleri arasında Ankara Congresium Kongre ve Sergi Sarayı’nda devam edecek fuarın açılışı Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yapıldı.

 Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan baraj, HES ve yerli enerji kaynakları konulu fuarın açılış konuşmasını Bakan Eroğlu yaptı. Bakan Eroğlu, barajların ülkemiz için çok önemli olduğunun altını çizerek, hidroelektrik santralleri (HES) ve yerli enerji kaynaklarında önemli aşamalar kat edildiğini belirtti. 

Enerji olmadan hiçbir işin yapılamayacağını ifade eden Eroğlu, dünyada en önemli sektörün enerji olduğunu söyleyerek, ülke olarak yerli kaynaklara yönelmek gerektiğini belirtti. Hükümet olarak yerli enerji kaynaklarının desteklendiğini ve desteklenmeye devam edileceğini söyleyen Eroğlu, yerli kaynaklar içinde en önemli kaynağın HES olduğunu ifade etti. 

Bakan Eroğlu, barajların önemini şöyle aktardı:

“Baraj ve HES’ler bu ülke için olmazsa olmaz. Özellikle ülkemizdeki yağış durumları bölgelere ve mevsimler göre çok değişiyor. Bu bakımdan baraj ve göletlerin yapılması teknik bir zarurettir. Bizde yaz aylarında su ihtiyacı çok fazladır. Kişi başı su tüketimi yazın 300 litreye çıkar. Sanayi için de bu böyledir. Sanayide yazın buharlaşma ve diğer sebeplerle su kullanımı daha fazladır. O halde suyumuzu mutlaka biriktirmemiz gerekir. Özellikle kar yağarken biriktirmekten başka çaremiz yoktur, aksi taktirde hiçbir şehre su veremeyiz, hiçbir tarlayı sulayamayız. Bu bakımdan barajlar yapıyoruz. Tabi barajlar yapılırken özellikle HES’lerin yapılması elzemdir. HES’ler suyun gücünden elektrik elde eder, suyu biriktirirken enerjiyi de biriktirir. Bütün dünyada belli saatlerde enerji çok tüketilir, dolayısıyla bu saatlerde enerjiyi depoladığınız bir kaynak olması lazım. Barajlarda biriken suyla bu enerji elde edilir. Bu bakımdan barajların önemi çok daha fazladır. Barajlar sadece elektrik üretmekle kalmıyor, zamanında sulama, içme suyu, o bölgeye muazzam bir güzellik getiriyor. Bu bakımdan barajlar yapmaya devam edeceğiz.

2019 Yılına Kadar 1071 Gölet

“Şu ana kadar hükümetimiz döneminde 320 baraj inşa ettik. Bildiğin üzere ‘1000 Günde 1000 Gölet’ kapsamında bin tane gölet ve sulamasını bitirdik. Şimdi de Allah nasip ederse geri kalan barajları kısa zamanda bitireceğiz” diyen Eroğlu,  2019 yılına kadar 1071 gölet ve sulamasının tamamlanacağını duyurdu. Bu sayının bir dünya rekoru olduğunu ifade eden Eroğlu, bunu yakalayacak hiçbir ülkenin olmadığını söyledi.

Bakan Eroğlu, konuşmasında HES’lere de yer vererek Türkiye’de hidroelektrik enerji potansiyelinin son yapılan hesaplamalara göre 180 milyar kilowatt saat olduğunu, ancak bugün 91 milyar kilowatt saate ulaşıldığını belirtti.  2003 yılında kendisinin DSİ Genel Müdürü olduğu dönemde potansiyelin yüzde 15’inin kullanıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Burada özel sektöre teşekkür ediyorum. Biz hemen 2003 yılında Su Kullanım Hakkı Yönetmeliği çıkardık. Bir bakıma, Yap-İşlet-Devret modeliyle yaptığımız çalışmayla şu ana kadar 1050 tane baraj ve HES müracaatı var. Yaklaşık 422’si tamamlandı. Dolayısıyla özel sektörün bu çalışmalarını taktir ediyorum. Üzülerek belirtmek istiyorum ki bir takım bürokratik engeller var. Nereden geldiği belli olmayan tenkitler var. HES’lere karşı çıkıyorsun, niye karşı çıktığı belli değil, halkı da kandırmak için ‘HES’lerden çıkan su zehirlidir’ diyor. Böyle bir yalan olabilir mi? Ya da ‘Firmalara suyu satıyorsunuz, oradaki vatandaşlar suyu parayla satın alacak’. Böyle bir şey yok. Su parayla satılmıyor, firmalar suyun gücünden istifade ederek orada enerji üretiyor. Bir litre su kullanması mümkün değil. Dolayısıyla, diyorlar ki ‘Nehirleri kurutuyorsunuz.’ Öyle bir şey de yok. Nehirlere can suyu bırakıyoruz. Hatta yazın çoğu dereler kurur, biz barajdan derelere su veriyoruz ki, derelerdeki canlı hayat devam etsin. Bunun kontrolü yapılıyor.  Ormanları yok ediyorsunuz deniyor. Ormanlardan HES’lere verdiğimiz alan çok cüzi. Koca bir havzada iğnenin başı kadardır. Şu ana kadar da 10 binde 2 gibi bir alan verildi. HES’ler taşkınları da engelliyor. Çok faydaları var, dolayısıyla bunları yapmaya devam edeceğiz.”

Türkiye’de özellikle su sektöründe çok büyük bir gelişme olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, sanayici ve iş adamlarını kutlayarak, çok büyük içme suyu tesisleri ve bir takım yenilenebilir enerji kaynaklarını devreye soktuklarını belirtti. Eroğlu, sadece HES’lerde değil, rüzgar enerjisinde de büyük bir potansiyel olduğunu, jeotermal kaynakların devreye girdiğini, güneş enerjisi bakımından da büyük potansiyel olduğunu ifade etti.

Eroğlu, Türkiye’de yapılan barajlarla ilgili bilgi vererek şöyle dedi:

“Kendi mühendisimiz, kendi müteahhidimiz dünyanın en büyük projelerini yapar hale geldi. Bu da gerçekten gurur vesilesi. Eskiden basit bir arıtma tesisini yabancılar yapardı. Eskiden 35-40 milyon dolara yapılan tesisi, şimdi biz 10 milyon liraya yaptırıyoruz. Şu anda Ergene’de 10 tane atık su arıtma tesisi inşa ediyoruz. Öbür taraftan, Ermenek Barajı, sanat harikası bir barajdır. Bunu tamamen yerli mühendis ve müteahhidimiz bitirdi. 2010 yılında açtığımız zaman 218 metre yükseklikle Türkiye’nin en yüksek barajıydı. Daha sonra Deriner Barajı inşa ettik. O da gerçekten muhteşem bir sanat harikasıdır, Çoruh Nehri’ne taktığımız üçüncü büyük gerdanlıktır. 7 yılda kendini amorti etti, şu anda Türkiye’ye temiz enerji veriyor. Şimdi ise yerli kaynak ve mühendisle, öz kaynakla yaptığımız Yusufeli Barajı var. O da, 270 metre yükseklikle dünyanın sayılı barajlarından. Dolayısıyla şu anda inşa edilen barajlar bakımından dünyada üçüncü sıradayız.”

Bakan Eroğlu, konuşmasının ardından Power Next Enerji Fuarları’nın açılışını yaptı. Fuaye alanını da gezen Eroğlu, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.