Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İyi Parti İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tsk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar YKS EMİNE ERDOĞAN esnaf

Bakan Tüfenkci: Kapıkule’den Günde 3 Bin 500 Araç Çıkışı Gerçekleşiyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kapıkule’den Bulgaristan’a günde ortalama 3 bin 500 araç çıkışının gerçekleştiğini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, gümrük kapıları ile ilgili bilgi verdi. Tüfenkci, tatil ve bayram dönemlerinde gümrük idarelerinde yığılmalar yaşanabildiğini, yoğunluğun en fazla hissedildiği 30 Haziran ile 26 Ağustos tarihleri arasında Trakya’da bulunan 5 kara kapısından 379 bin 704 aracın giriş yaptığını, 311 bin 910 aracın ise çıkış yaptığını aktardı. Buna göre 67 bin 794 aracın daha çıkış yapmasının beklendiğinin altını çizen Bakan Tüfenkci, Kapıkule’den giriş yapan araçların bir kısmının çıkış için Hamzabeyli ve Pazarkule Gümrük kapılarını tercih ettiğini belirtti.
Bakan Tüfenkci, Kapıkule’den Bulgaristan’a saatte ortalama 150-160 araç çıkışı olduğunu günde ise 3 bin 500 aracın çıkışının gerçekleştirildiğini söyledi. 21-29 Ağustos 2016 tarihleri arasında 62 bin 670 aracın Türkiye’ye giriş yaptığını belirten Bakan Tüfenkci, 2017’nin aynı günlerinde ise araç sayısının yüzde 12,7 oranında artarak 70 bin 614’e ulaştığını belirtti.

TIR Yoğunluğu Bulgar Tarafından

Bakan Tüfenkci, Bakanlık olarak hedeflerinin ihracatçının işini kolaylaştırmak, ticaretin daha hızlı ve güvenilir yapılmasını sağlamak olduğunu belirterek, “Bulgaristan’a açılan kapılardaki tır kuyrukları ve araç yoğunluğu, gurbetçilerin aynı anda dönüşe geçmelerinden ve Bulgar tarafında da işlerin yavaş ilerlemesinden kaynaklanıyor. İhracatımızın etkilenmemesi ve vatandaşlarımızın mağdur olmaması için Bulgaristan tarafı ile görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

Bakan Tüfenkci,  kapılarda yoğunluğun önüne geçmek için ise vatandaşların “Taşıt Ön Beyan Uygulaması”nı kullanmalarının önemli olduğu çağrısını da yaptı. Geçtiğimiz Haziran ayında Taşıt Ön Beyan Uygulamasından 3 bin 89 aracın faydalandığını, yaz sezonunun başladığı ve yurtdışında yaşayan vatandaşların ağırlıklı olarak ülkemize giriş yaptığı Temmuz ayında ise bu sayının 26 bin 243’e yükseldiğini bildiren Bakan Tüfenkci, geçen yıl Temmuz ayında ise uygulama ile kapılardan geçen araç sayısının 17 bin 83 olduğunu bildirdi.

Bakan Tüfenkci, taşıt beyan sistemini kullananların sayısının arttığını ancak bu sayıyı yeterli bulmadıklarını dile getirdi. Tüfenkci, uygulama ile vatandaşların kapılara gelmeden,  taşıt bilgilerini Bakanlık web sayfasında yer alan uygulama aracılığıyla girilebileceğini hatırlattı. Uygulama ile gümrük kapılarında işlemlerin daha hızlı tamamlandığına ve bekleme süresinin asgari düzeye indiğine işaret eden Bakan Tüfenkci, “Normalde taşıt başına 3-4 dakikayı bulan kayıt işlemi gümrük memurunca veri girişi yapılmayıp sadece bilgilerin doğruluğu kontrol edileceğinden, ön beyanla 30 saniyeye inmektedir. İşlemlerin daha da hızlandırılması amacıyla ayrıca idarelerimizde ilave personel de görevlendirmekteyiz” açıklamasında bulundu.

Plaka Tanıma Sisteminde Sona Doğru

Gümrüklerde iş akış süreçlerini hızlandırmak amacıyla, kara sınır kapılarında durak sayılarının azaltılacağını bildiren Bülent Tüfenkci, “Kara sınır kapılarındaki manuel kayıt sistemi yerine son teknoloji kullanarak hazırlanan plaka tanıma sistemi ile çok daha hızlı ve güvenli geçiş sağlayacağız” dedi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.