Öne Çıkanlar deprem azerbaycan KENAN DOĞULU meclis zorlu psm demet akalın Aleyna Tilki gülben ergen Sertab Erener ermenistan tarkan Ebru Gündeş

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş (2): Demokrasi içinde yer alacağız

-Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sıkıyönetim çağrısına ilişkin, “Bu memlekette inşallah bir daha sıkıyönetim, OHAL, darbe, vesayet dönemlerine geri dönülmeyecektir. Böyle bir teklifi hiç yapılmamış kabul ediyoruz” diye konuştu.

-Kurtulmuş AK Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın hakkında bir soruşturma başlatılıp başlatılmayacağıyla ilgili, “Bu partinin alacağı bir karardır ama sonuç itibariyle böyle bir saldırıyı alsa tasvip etmeyiz, kınıyoruz” dedi.

 

ANKARA(ANKA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sıkıyönetim çağrısına ilişkin, “Bu memlekette inşallah bir daha sıkıyönetim, OHAL, darbe, vesayet dönemlerine geri dönülmeyecektir. Böyle bir teklifi hiç yapılmamış kabul ediyoruz” diye konuştu.

Kurtulmuş, Başbakanlık Yeni Bina’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Terör saldırılarıyla ilgili “İstihbarat zafiyeti olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna Kurtulmuş, “20 Temmuz’dan bu yana çok geniş bir coğrafyada terörle mücadele ediliyor. Her gün emniyete, silahlı kuvvetlerimize gelen yüzlerce istihbarat var. Olayların çok büyük bir kısmı istihbarat alındığı için önleniyor ama maalesef bir kısmı da önlenemiyor” dedi.

-“ÇOK ZOR BİR İŞ…”-

Burada özellikle iki noktaya dikkat ettiklerini belirten Kurtulmuş, “Terör örgütünü silah bırakmaya zorlayacak her türlü gücü kullanmak ama bunu yaparken de masum vatandaşını mızı birbirinden ayırmak. Diyelim Cizre’de şu anda bir operasyon yapılıyor. Aynı sokağın içerisinde terör örgütüyle hiçbir ilgili olmayan binlerce insanımız yaşıyor ama aynı sokakta, elinde silahla sokağın ortasında güvenlik kuvvetlerine karşı nasıl pusu kurarım diye bakan terör örgütü mensubu da var. Çok zor bir iş. Anında müdahale edeceksiniz, müdahale ederken de sivil vatandaşlarımızın kılına zarar vermemek için azami gayret sarf edeceksiniz. Dolayısıyla hem istihbarat hem de etkin müdahale anlamında yapılacak ne varsa yapılıyor” diye konuştu.

-“TERÖR ÖRGÜTÜ ÇOK CİDDİ BİR ALGI OPERASYONU DA YÜRÜTÜYOR”

Kurtulmuş şöyle devam etti:

“Dağlıca ile ilgili muhalefet tarafından şehit sayısının fazla olduğu yönünde bazı iddialar ortaya atıldı. Öldürülen terörist sayısı konusunda da bilgi verebilir misiniz?” sorusu üzerine ise, “Yalan yanlış haberle kamuoyu algısı oluşturulmak isteniyor” yanıtını verdi.

Kurtulmuş, “Masa başında oturup bir bilgisayarın tuşlarına basıyorsunuz. ‘Şu kadar şehit oldu, şu kadar terörist öldü’ demek kolay iş. Sorumluluk sahibi olmayanlar, daha olay olur olmaz ‘şu kadar şehit öldü’ diye haberini yaydılar, bir sürü kara propaganda yaydılar. Bunların hepsi kamuoyunda infiali artırmak ve toplumsal kesimleri birbirine karşı daha şiddetli bir şekilde hasım haline getirmek için yapılan tezgahın bir parçasıdır. Terör örgütü sadece yollara bomba döşeyerek bir mücadele yapmıyor, terör örgütü aynı şekilde, en az bunun kadar ciddi bir algı operasyonu yürütüyor.

Özellikle Dağlıca’dan sonra ortaya çıkan bir takım sayılar, bir takım hatta görüntüler, bunların hepsi bu propagandanın parçasıdır. Bunların tamamına yakını yanlıştır, yalandır. Örnek olarak söyleyeyim, bir takım görüntüler var, inceleniyor. Bunların önemli bir kısmının, geçmiş döneme ait görüntüler olduğu, olayın olduğu gün Dağlıca’da puslu, yağmurlu, son derece karanlık ve kapalı bir hava vardı. Bu detayı atlamışlar herhalde, görüntülerin yayınlandığı, medyaya servis edilen görüntüler ise günlük gülistanlık, bahar ortamında çekilmiş olan görüntülerdi. Buna benzer birçok yalan yanlış haberle kamuoyu algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Ayrıca Dağlıca’yla ilgili silahlı kuvvetlerimiz bünyesinde bir soruşturma yapılıyor. Olayın net olarak, nasıl cereyan ettiğiyle ilgili belki önümüzdeki saatlerde bu rapor da kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

-“BOYNUKALIN HAKKINDA PARTİ NASIL KARAR ALACAK GÖRECEĞİZ”-

Kurtulmuş, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın hakkında bir soruşturma başlatılıp başlatılmayacağıyla ilgili, “Bu partinin alacağı bir karardır ama sonuç itibariyle böyle bir saldırıyı alsa tasvip etmediğimizi, bu saldırıyı kınadığımızı bir kere daha buradan, en yüksek ortamda ifade etmek istiyorum. Gerekli uygulamalar partinin alacağı karardır. Parti nasıl karar alacak önümüzdeki günlerde göreceğiz” dedi.

-“ÇÖZÜM SÜRECİNİ ORTADAN KALDIRAN BİZATİHİ ÖRGÜTÜN KENDİSİDİR”-

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çözüm sürecinde terör örgütünün silah stokladığı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine de Kurtulmuş, “Samimiyetle atılan her adım maalesef terör örgütü tarafından bir takım ikircikli politikalarla boşa çıkartıldı. Habur’dan itibaren başlayan olaylar, 6-7 Ekim olaylarıyla Türkiye’nin bir iç çatışmaya sürüklenmesi, terör örgütünün silahlı unsurlarını yurt dışına çıkarması gerektiği zamanlarda bunları yapmaması ve en son süreçte de terörü yeniden başlatması maalesef çözüm sürecini ortadan kaldıran esas unsurlar oldu. Dolayısıyla çözüm sürecini ortadan kaldıran maalesef terör örgütünün en azından bir takım unsurlarıdır” diye konuştu.

Kurtulmuş, “Hem çözüm sürecini bitireceksiniz, hem halkın büyük kesiminin de destek verdiği o büyük ümitleri ortadan kaldıracaksınız, sonra çözüm sürecini hükümet ortadan kaldırıldı’ diyerek bir başka propagandayı kullanacaksınız. Çözüm sürecinin ruhuna aykırı davranan, çözüm sürecini baltalayan ve en sonunda da ortadan kaldıran bizatihi örgütün kendisidir. Bu süre içerisinde de belli şekilde örgütün silahlarını elinden bırakmadığı için bugün silahlı çatışmaların da içerisine girdiğini görüyoruz” dedi.

-“ÇOK SAYIDA HAVA OPERASYONUYLA ÖRGÜTÜN LOJİSTİK İMKANLARINA ZARAR VERİLDİ”

Sınır ötesi bir kara operasyonu olup olmayacağıyla ilgili Kurtulmuş, “Şu anda yapılan sınır ötesindeki PKK mevzilerinin, karargahlarının, depolarının hava operasyonlarıyla yok edilmesidir. Bu anlamda örgütün lojistik tarafının imha edilmeye çalışılmasıdır. Burada da son derece başarılı bir sürecin devam ettiğini ifade etmek isterim, özellikle Dağlıca’dan sonra da çok sayıda hava operasyonuyla örgütün lojistik imkanlarının önemli bir kısmına da zarar verilmiştir” açıklamasında bulundu.

-“OLAY ZOR BİR BÖLGEDE MEYDANA GELDİ”-

Kurtulmuş, Dağlıca ve Iğdır’daki terör saldırılarında kullanılan yüklü patlayıcıların nasıl yerleştirildiği sorusuna da, patlayıcıların teknik detayını bilmediğini ancak patlayıcıların önemli bir kısmının gübre olarak kullanılan, amonyum nitrattan istifade edilerek güçlendirildiğini belirterek, “Bir kısmının da belki dışardan getirilen malzemelerle yapıldığını biliyoruz. Mesela Dağlıca’daki yol, iki taraflı olarak Türk Silahları Kuvvetleri mensupları araçlarla konvoy olarak yola çıktılar. Patlama anına gelene kadar, iki-üç yerde bomba patlattılar yani bombaları patlatarak, tedbirli bir şekilde geldiler. Ama tam burada maalesef orada kabloyu fark eden askerimiz şehit edildi ve ardından büyük bir patlamayla meydana geldi. Zor bir bölgede olay meydana geldi. Güvenlik kuvvetlerimiz bunları bertaraf etmeye çalışıyorlar. Geniş bir coğrafyada, farklı şehirlerde eş zamanlı olarak sürdürülen bir terörle mücadele süreci var. Bu süreçte de ellerinden geleni yapıyorlar” dedi.

-BAHÇELİ’NİN SIKIYÖNETİM ÇAĞRISI: "BÖYLE BİR TEKLİFİ HİÇ YAPILMAMIŞ KABUL EDİYORUZ"-

Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sıkıyönetim çağrısına ilişkin de, “Terör örgütü ne istiyor, Türkiye olağan bir demokratik düzenle yönetilmesin. Terör örgütü bu ortamı sağladıktan sonra zaten istediği şekilde faaliyeti gösterecek. Partilerin, hepimizin savunacağı en temel şey demokrasi ve demokratik kuralladır” dedi.

Demokrasiden asla taviz vermeyeceklerini söyleyen Kurtulmuş, “Sıkıyönetim, OHAL ilan edilmesi, olağanüstü dönemlere dönülmesi şeklindeki hiçbir teklifi demokratik bir teklif olarak bulmayız. Bu teklifleri kayda değer dahi bulmayız. Demokrasi içinde yer alacağız. 1 Kasım’da Türkiye seçime gidiyor, o tablodan sonra ne çıkarsa başımız üstüne. Sıkıyönetim ilan etmek çok kolay, bu dönemlerde Türkiye’nin ne büyük ağır faturalar ödediğini milletimizin takdirine arz ediyorum. Bu memlekette inşallah bir daha sıkıyönetim, OHAL, darbe, vesayet dönemlerine geri dönülmeyecektir. Böyle bir teklifi hiç yapılmamış kabul ediyoruz” diye konuştu.

Bütün partileri, varsa terörle mücadelede bir eksik tekliflerini hükümete iletmeye davet eden Kurtulmuş, “Hep beraber tedbir alalım ama hiç birimizin aklından ne sıkıyönetim, ne OHAL geçsin” dedi.

 -“HDP 6 MİLYON İNSANIN OYUYLA SEÇİLMİŞ MEŞRU BİR PARTİ, SALDIRIYI KABUL ETMEYİZ”-

Kurtulmuş, “HDP yetkilileri saldırılardan ötürü hükümeti suçluyorlar, hükümetin kendilerini hedef gösterdiklerini ifade ediyorlar. Önlem konusunda bir zafiyet söz konusu mu?” soruna ise, “Bu iddia tamamıyla asılsız bir iddiadır. Biz başından itibaren Türkiye’de bütün partilerin demokratik olarak bu süreçlerin parçası bir olduğunu, HDP’nin de Türkiye’de 6 milyon insanın oyuyla seçilmiş meşru, demokratik bir parti olduğu, TBMM varlığının teröre karşı mücadelede ve barışın sağlanması için de bir katkı sağlanabileceğini her platformda dile getirdik” yanıtını verdi.

HDP’den de terörle arasına mesafe koymasını beklediklerini ifade eden Kurtulmuş, “Hiçbir siyasi partiye yapılan saldırıyı da meşru kabul etmeyiz” dedi.

HDP binalarına yapılan saldırılarda, “AK Parti’nin, hükümetin yönlendirici olduğu” sözlerinin külliyen yalan olduğunu belirten Kurtulmuş, “Bunları söylenmemiş olarak kabul ediyorum. Tam tersine, büyük bir titizlikle olayları teskin etmeye çalışıyoruz. Güvenlik kuvvetlerimiz HDP binalarına yapılan saldırıları önlemek için elinden gelen gayreti sarf ediyor. Bu saldırıların arkasında, esas ne istiyor terör örgütleri, Türk Kürde, Kürt Türk’e, Alevi Sunni’ye düşman olsun, bunu sağlayacak ortama asla müsaade etmememiz lazım. Birinci önceliğimiz budur, birinci önceliğimiz kardeşliğimizdir” diye konuştu.

-“BOYNUKALIN SALDIRI KISMINDA YER ALMADIĞINI İFADE ETTİ”-

Kurtulmuş, Abdurrahim Boynukalın’la ilgili bir ekleme yaparak, “Sayın Boynukalın da yaptığı açıklamada, zaten görüntülerde de ortaya çıkıyor, protesto kısmında olduğu, taşlama, efendim taşkınlık, saldırı kısmında asla yer almadığını ifade etmiş. Kendisinin de böyle açıklaması var. Bizler bütün basın kuruluşlarımızın sorumluluk içerisinde hareket etmesini arzu isteriz ama herhangi bir basın kuruluşu bizim istediğimiz şekilde yayın yapmıyorsa, o basın kuruluşuna karşı herhangi bir saldırının doğru olmadığını ifade etmek isterim” dedi.

-“BÜTÜN SİVİL VE ASKER GÜÇLERİMİZİN TAMAMI BİR KOORDİNASYON İÇİNDE HAREKET EDİYOR”-

“Operasyon yetkisi valilerde olmaya devam edecek mi, yoksa askerlerde mi olacak?” sorusuna da şu yanıtı verdi:

“Bu soru dahi eski dönemlere ait bir alışkanlığın ürünüdür. Allah aşkına terörle mücadele ediyorsunuz. Asker, jandarma, özel kuvvetler, emniyet mensupları… Bunların arasında ne fark var? Valinin vermiş olduğu bir talimatta eksiklik var da ondan dolayı bir sonuç ortaya çıkmış değil. Bütün sivil ve asker, emniyet güçlerimizin tamamı ortak bir koordinasyon içerisinde hareket ediyor. Dolayısıyla bu eski dönemdendi, askerler bu işi bilir, siviller bilmez… Bir adım sonrası OHAL olsun, bir adım sonrası sıkıyönetim olsun… Bu geçti, bu eski Türkiye’ye ait alışkanlıklardır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz,  valilerimiz bu işten birinci derecede sorumludur. Valilerimiz o ildeki hem emniyet kuvvetleri hem TSK unsurlarına talimat verecek yetkiyle donatılmıştır.” (ANKA/SON)

(GO/OLÇ)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.