Öne Çıkanlar gündem özeti terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk MSB gündem başlıkları enflasyon HAVA HAREKATI tüik tesk genel başkanı bendevi palandöken abd CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak

Başbakan Yardımcısı Ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş : İmkansız Görünüyor

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Kilis’e atılan füzelerin kamyon ve kamyonetler üzerinden seyyar bir şekilde ateşlendiğini ifade ederek, “Yerleşik mevzilerden farklı oldukları için bunların o anda tespit edilerek vurulması son derece imkansız görünüyor” dedi.

Başbakan yardımcısı Kurtulmuş, Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Kilis’e atılan roketlerin de Bakanlar Kurulu gündemine geldiğini belirten Kurtulmuş, Kilis’in kendi nüfusundan fazla sayıda Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, “Kilis halkını tebrik ediyoruz, yürekten teşekkür ediyoruz milletimizin hamiyetpervetlik duygularını en üst düzeyde gösterdikleri için” dedi.

Kilis’in Suriye ile 111 kilometre sınırı olduğunu vurgulayan AK Partili Kurtulmuş, “Maalesef Suriye tarafında bir devlet kalmadığı için, bir devlet otoritesi bulunmadığı için bir takım silahlı örgütlerle komşu olan ilimizdir. Afrin bölgesi tarafında kalan kısmı bu sınırın PYD ile komşuluk arz ediyor, doğu kısmı DAEŞ ile komşuluk arz ediyor, ortada ise Özgür Suriye Ordusu unsurlarının var olduğu Türkiye’ye müzahir unsurların var olduğu bir sınır bölgesi var” diye konuştu.

“SİVİL MERKEZLER HEDEF ALINARAK ROKETLER ATEŞLENMEKTEDİR”

Kurtulmuş, Kilis kent merkezine atılan roketler hakkında şu bilgileri verdi:

“18 Ocak’tan bu yana Kilis’in Suriye sınırının doğu tarafından yani DAEŞ mevzilerinin bulunduğu topraklardan 46 roket atışı yapılmış bu roketler maalesef 17 kişinin ölmesiyle sonuçlanmıştır.

Bu ateşlenen roketler seyyar kamyonların, kamyonetlerin, pikapların üstüne yerleştirilmiş olan Katyuşa füzeleri olarak seyyar bir şekilde ateşlenmektedir ve şehrin sivil merkezleri hedef alınarak bu roketler ateşlenmektedir. Yerleşik mevzilerden farklı oldukları için bunların o anda tespit edilerek vurulması son derece imkansız görünüyor.”

“İLAVE ASKERİ TEDBİRLERİN ÜZERİNDE DE UZUN UZUN KONUŞULMUŞTUR”

Bakanlar Kurulu’ndan hemen önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen ilgili Bakanların, Genelkurmay Başkanı’nın ve MİT Müsteşarı’nın katıldığı Güvenlik Zirvesi’nde Kilis’te alınacak tedbirlerin görüşüldüğünü anımsatan Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu’nda Kilis hakkında konuşulan konuları şöyle özetledi:

“Hudut hattındaki askeri varlığımızın, gücümüzün artırılması, ilave İHA’lar ve diğer araçlarla sınırın ötesinin gözetlenmesi imkanlarının sağlanması ve böylece sınır ötesinden Türkiye’ye dönük Kilis’e dönük olarak gelecek olan saldırıların öncesinden haber alınarak bunların gözetlenmesinin en üst seviyeye çıkarılması ve muhtemel diğer ilave askeri tedbirlerin üzerinde de uzun uzun konuşulmuştur.

“İLK PLANDA 5 MİLYON İKİNCİ PLANDA DA 5 MİLYON ÖDEME YAPILACAKTIR”

Bu saldırılar sırasında zarara uğrayan esnaf ve sanatkarlarımızın, tüccarlarımızın zararlarının giderilmesi. Bu çerçevede evi barkının dükkanının yıkılanların tahrip olanların bu anlamda tazmin edilmesi, ayrıca Kilis ilimizde kamu yararına çalışma kapsamında istihdam edilenlerin istihdam sürelerinin mevcutlarının 9 aya çıkarılması ve valiliğin istediği oranda da yeni ilave istihdamların sağlanması için karar alınmıştır. İlk planda 5 milyon, ikinci planda da 5 milyon olmak üzere bu zararların hemen giderilmesi noktasında Valiliğin emrine Başbakanlıkça ödeme yapılacaktır, tahsisat çıkarılacaktır. Ayrıca bu ilimizdeki esnaf ve sanatkarımızın buradaki tüccarlarımızın bir takım kredi sıkıntılarının giderilmesi için de ilgili bakan arkadaşlarımız çalışmalarını başlatmışlardır.

PSİKOLOJİK DESTEK

Kilis’in psikolojik olarak zorluk yaşadığını ifade eden Kurtulmuş, “Sosyal destek programlarıyla başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere bütün uzman arkadaşlarımız sahada Kilis halkının yanında olacak, onların bu süreci daha rahat bir şekilde geçirmeleri için ellerinden gelen her türlü desteği, hizmeti vereceklerdir” şeklinde konuştu.

SAĞLIK TEDBİRLERİ

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Kilis’te sağlık alanında alınacak ilave tedbirleri, İlave sağlık personelinin ve zırhlı ambulansların Kilis’e gönderilmesi ve 250-300 yataklı yeni bir hastanenin yapılması olarak sıraladı.

“720 BİN ÇALIŞANIN KAMUYA GEÇİŞ ESASLARI BELİRLENMİŞTİR”

Taşeron işçilerin kamuda istihdam edilmesini öngören yasanın “Son rötuşlarının” yapıldığını kaydeden Kurtulmuş, “Bu tasarıyla 720 bin çalışanın kamuya geçiş esasları belirlenmiştir. Ayrıca kamuda özel sözleşmeli personel olarak tanımlanan yeni bir statü oluşturulmuştur. Alt işverenlerde çalışanların bir kısmı bu statüdeki çalışmaya geçeceklerdir yani kamu güvencesi altına alınacaklardır. Ayrıca bu kamu güvencesine alınacak olan 720 bin kişinin tamamı 1 Kasım 2015 öncesinde kamuda taşeron olarak çalışmaya başlayan insanlar olacaktır” ifadelerini kullandı.

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, açıklamalarının sonunda TEB BNP Paribas İstanbul Cup Uluslararası Kadınlar Tenis Turnuvası'nda şampiyon olan Çağla Büyükakçay’ı başarısından ötürü tebrik edip, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ SINIRLARIMIZA İLAVE BİR TAKIM ASKERİ TEDBİRLERİ ALMAKTADIR”

Türkiye’nin Kilis hakkında alacağı askeri tedbirlerin sorulması üzerine, Suriye’de meydana gelecek herhangi bir olayın sadece iki tarafının olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, “Türkiye önce kendi sınırlarını korumak için, Türk Silahlı Kuvvetleri sınırlarımıza ilave bir takım askeri tedbirleri almaktadır. Ayrıca sınır ötesindeki gelişmeleri gözetlemek için ilave bir takım gözetleme imkanları bunların bir kısmı milli imkanlar bir kısmı da Uluslararası Koalisyon şartlarında, çerçevesinde ilave bir takım gözetleme imkanlarından istifade edecektir” diye konuştu.

“OLUMLU SONUÇ VERECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUM”

AK Partili Kurtulmuş’a, Rusya’nın talebi üzerine sebze ve meyve fiyatlarının belirlenmesi için bir heyetin Türkiye’den Rusya’ya gideceği hatırlatıldı. Kurtulmuş, “Bu heyet şu anda yolda” diyerek şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye de Rusya da iki komşu ülke, ekonomik olarak çok derin ilişkileri olan ülke. Bugün itibariyle ne Türkiye Rusya’yı ne de Rusya Türkiye’yi gözden çıkaramaz diye defaatle ifade etmiştim. Dolayısıyla ümit ederim ki bu uçak düşürülmesi krizinden sonraki süreçte gelişen, gerginleşen, zaman zaman sertleşen ilişkilerimiz en kısa zamanda normale döner. Bu tarım heyetinin oraya gitmiş olması ilişkilerin normalleşmesi için bir sinyaldir, bir adımdır. Olumlu sonuç vereceğini ümit ediyorum.”

SPORDA ŞİDDET

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, bu hafta Süper Lig’de oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe ve Ankaragücü-Amedsportif maçlarında yaşanan şiddet olayları hakkında sorulan soruya şu yanıtı verdi:

“Sporun içerisinde şiddet yok. Sporun içerisinde ‘Ben yenildiysem yakarım, yıkarım’ demek yok. Sporun içerisinde kendisini yenen takıma karşı olmayacak şekilde davranmak yok. Bu anlamda her iki maçta ortaya çıkan tabloyu Türkiye hak etmiyor. Dünkü davranışları Trabzonspor camiası hak etmiyor. Birkaç tane saldırganın ortaya koymuş olduğu bu tablo Trabzonspor’u ve Trabzonspor taraftarlarını bağlayacak bir durum değildir.”

Hem Trabzonspor-Fenerbahçe hem de Ankaragücü-Amedsportif maçlarında yaşanan olaylarla ilgili soruşturmaların başlatıldığını belirten Kurtulmuş, “Eğer güvenlik zafiyeti varsa bunun hesabı sorulacaktır” dedi.

ASKERİ OPERASYON

Kurtulmuş, Kilis’te yaşanan olaylarla ilgili Suriye’nin kuzeyine askeri operasyon düzenlenmesi seçeneği hakkında “Gerekli bütün askeri anlamda güvenlik anlamında gerekli bütün tedbirler alınıyor. Müzakere ediliyor” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.