Öne Çıkanlar deprem azerbaycan KENAN DOĞULU meclis zorlu psm demet akalın Aleyna Tilki gülben ergen Sertab Erener ermenistan tarkan Ebru Gündeş

Başbakan Yıldırım: "Almanya AB Adına Racon Kesiyor"

Başbakan Yıldırım, Almanya Başbakanı Merkel’in Gümrük Birliği açıklamasını değerlendirerek, “Almanya 'bütün AB benden sorulur' havasında, Birlik adına racon kesiyor” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. FETÖ’nin firari zanlısı Adil Öksüz için Almanya’ya nota verilmesine değinen Yıldırım, “Biz Almanya’dan bu darbeye karışmış bulunan FETÖ mensuplarının barındırılmamasını, bunlara müsamaha gösterilmemesini, yargılanmak üzere Türkiye’ye iadesini istiyoruz. Almanya nasıl hukuk devletiyse, Türkiye de bir hukuk devletidir. Hukukun içinde bunlar yargılanacak ve karşılığını görecekler” dedi.

Başbakan Yıldırım, Almanya Başbakanı Merkel’in Gümrük Birliği açıklamalarının sorulması üzerine ise şunları kaydetti:

“Gümrük Birliği meselesi de Almanya’nın AB adına tek başına karar vereceği bir konu olmamalıdır. Almanya 'bütün AB benden sorulur' havasında, Birlik adına racon kesiyor. Bu doğru değil, Birliğin kurumsal yapısına, ilkelerine, usullerine de uymayan bir şeydir, bir dayatma anlamına gelir. Gümrük Birliği tek taraflı bir anlaşma değildir. Türkiye 'aman aman bir an önce Gümrük Birliğini değiştirelim' havasında da değildir. Türkiye’nin menfaatleri neyi gerektiriyorsa o yönde karar verecektir. 'Ne olursa olsun da bu Gümrük Birliği değişsin' diye can atar bir halimiz yoktur, onun için çok fazla endişelenmelerine ve heyecanlanmalarına gerek yoktur.”

"Terör Gruplarına Karşı Bir Operasyon Her Zaman Gündemde"

İran Genelkurmay Başkanının Türkiye ziyareti anımsatılarak, Suriye’ye yeni bir operasyon hazırlığının olup olmadığının sorulması üzerin Yıldırım, barışın kalıcı hale getirilmesi için Türkiye, Rusya ve İran’ın Astana sürecini başlattığını ve sürecin kalıcı bir çözüme ulaşmasının hedeflendiğini belirtti.
Barışın kalıcı olması için ülkelerin üst düzey yetkililerinin zaman zaman bir araya geldiğini ve durum değerlendirmesi yaptığını ifade eden Yıldırım, özellikle İdlip bölgesi ve güney bölgelerde var olan iç savaşın tamamen durdurulmasının ve Suriye’yi kalıcı bir istikrara ulaştırmanın amaçlandığını anlattı.

Terör gruplarına karşı bir operasyonun her zaman gündemde olduğuna dikkat çeken Yıldırım, sivil halka ve Türkiye’nin güney sınırına zarar veren DEAŞ ve YPG gibi unsurlara karşı gerekli tedbirlerin alındığını da sözlerine ekledi.

“Küresel Teröre Karşı Ayrım Yapmadan, Sıkı Bir Mücadeleye İhtiyaç Var”

İspanya’daki terör saldırısını şiddetle ve nefretle kınadığını belirten Başbakan Yıldırım, “İspanyol halkının acılarını paylaşıyoruz, ölenlere rahmet diliyoruz. Tabii terör dünyanın başının belası, sadece belirli ülkelerde olunca dikkatlerin oraya yönelmesi ile terör bitmez. İstanbul ne kadar güvenliyse, Madrid, Paris, Londra o kadar güvenli. Küresel teröre karşı ayrım yapmadan, filanca-falanca terör grubu diye bir sınıflandırmaya gitmeden içeride ve dışarıda bir anlayış birliği ile çok sıkı bir mücadeleye ihtiyaç var. Bu mücadeleyi yaparken, istihbarat değişiminden tutun, ortak operasyonlara ve terör suçlularının iadesine kadar bir dizi çalışmayı aynı anda yürütmeye ihtiyaç var” diye konuştu.

"Bayramı Hüzne Dönüştürmeyin"

Sakarya’da meydana gelen ve 8 kişinin hayatını kaybettiği traktör kazasına da değinen Yıldırım, Kurban Bayramı için vatandaşlara uyarıda bulundu. Yıldırım, “Sakarya’da fındık işçilerini taşıyan bir traktör şarampole yuvarlandı. 8 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ölenlere rahmet diliyoruz. Açık römorklu bir traktörle yolcu taşınması yasak. Kuralları ihlal etmek ne anlama geliyor, hayatınızı hiçe saymak anlamına geliyor, arkada büyük acıları bırakmak anlamına geliyor. Önümüz bayram, uzunca bir tatil var. Bu bakımdan bütün vatandaşlarımızdan talebimiz, siz siz olun kurallara riayet edin. Yorgun uykusuz yola çıkmayın. Sevdiklerinize eşinize dostunuza sağ salim ulaşın, onların bayramını hüzne dönüştürmeyin” diye konuştu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.