Öne Çıkanlar gündem özeti terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk MSB gündem başlıkları enflasyon HAVA HAREKATI tüik tesk genel başkanı bendevi palandöken abd CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak

Bedelli Başvurularında Sona Gelindi

3 Ağustos’ta başlayan bedelli askerlik başvuru maratonu bugün sona eriyor. Başvuru sayısı 730 bini aşarken, Hazine ve Maliye Bakanlığı hesaplarına yaklaşık 11 milyar Türk Lirası gelir kaydedilmesi bekleniyor.

Bedelli askerlik başvurularında bugün itibariyle son güne gelindi. 7146 Sayılı Kanun ile 3 Ağustos’ta yürürlüğe giren bedelli askerlik uygulamasında başvurular 3 Kasım’a kadar yapılıyordu ancak Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) aldığı karara göre, 3 Kasım’ın hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle bugün de askerlik şubeleri bedelli başvurularını kabul ediyor.

BEDELLİ SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

1 Ocak 1994 ve öncesinde doğan hak sahipleri, askerlik şubeleri, E-Devlet veya konsolosluklardan başvuru belgelerini çıkarıp bankalara giderek Hazine ve Maliye Bakanlığı hesaplarına 15 Bin Türk Lirası yatırıyor. Hak sahipleri, bankalardan aldıkları dekontları askerlik şubelerine teslim ederek celp duyurularını takip ediyor. Bedelli askerlik uygulamasından yararlanacak yükümlüler celp dönemlerinde silahaltına alınarak 21 günlük temel askeri eğitime tabi tutulacak. Yükümlüler, eğitimin ardından terhis edilecek.

3. CELP DÖNEMİ SİLAHALTINA ALINDI

Bedelli askerlik uygulamasında şimdiye kadar 3 celp dönemi ilan edilerek yükümlüler silahaltına alındı. İlk celp döneminde askere alınan bedelliler 15 Eylül’de, ikinci dönem için 6 Ekim’de, üçüncü dönem için ise 27 Ekim’de kışlalarına teslim oldu. İlk celp döneminde silahaltına alınanlar 5 Ekim’de, ikinci dönem 26 Ekim’de terhis olurken, üçüncü dönem silahaltına alınan yükümlüler 16 Kasım’da terhis olacak. Öte yandan başvuru sahipleri dördüncü celp döneminin açıklanmasını bekliyor.

ŞUBELER 24 SAAT ÇALIŞIYOR

Bedelli askerlik uygulaması için askerlik şubelerinin önünde uzun kuyruklar oluşurken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hak sahiplerinin mağdur olmaması için askerlik şubelerine 24 saat çalışma talimatı verdi. Bedelli askerlik için başvuru sayısı 730 bini aşarken Hazine ve Maliye Bakanlığı hesaplarına para yatıran hak sahibi sayısı 630 binin üzerinde. Söz konusu rakama göre, bedelli askerlik uygulamasından 9 milyar 450 milyon Türk Lirası gelir elde edildi. 730 başvurunun tamamalanması halinde ise devletin kasasına yaklaşık 11 milyar Türk Lirası'nın girmesi öngörülüyor.

Anahtar Kelimeler:
Bedelli Askerlik
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.