Öne Çıkanlar kosgeb çin 2021 FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası 2021 Türkiye Karting Şampiyonası Alkın Kalkavan 20202021 Sezonu Süper Lig 9. Hafta karşılaşmalarının hakemleri belli oldu. Kara liste 2020 CEV Şampiyonlar Ligi 2018 FIFA Dünya Kupası Finalistleri 2018 Dünya Kupası yarı finalistleri 2018 FIFA Dünya Kupası Haberleri 2018 Dünya kupası çeyrek finalistleri

Betonda Elektronik Denetim Dönemi Geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü ve 81 ilde uygulamaya hazırladığı Betonda Elektronik Denetim (e-beton) sistemi ile vatandaşlar, inşaatta kullanılan betonların içine konulan çipler sayesinde, satın alacakları ya da oturacakları evin sağlamlığını ‘e-beton’dan öğrenebilecek.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yakından takip ettiği çalışmaya göre dökülen betonun farklı bölümlerine çipler yerleştirilecek. Çipler sayesinde betonun kırımının ne zaman yapıldığı, hangi kalitede döküm yapıldığı, hangi mühendis tarafından kontrol edildiği, hangi laboratuvarda beton kalitesi denetimi yapıldığı elektronik ortamda kayıt altına alınacak.
 
Sistemin e-devlete entegre edilmesiyle birlikte vatandaş parsel numarası ile oturduğu ya da almayı düşündüğü evin beton kalitesine ilişkin tüm bilgilere erişebilecek. Yine e-devlete girip geçmişte kaç kez denetlendiği ve inşaatla ilgili fotolara erişim imkanı bulacak. Vatandaşlar 2011 yılından sonra yapılan tüm inşaatlara ilişkin bu bilgilere erişebilecek. İnşaatın imalat aşamalarına ilişkin fotoğraflar, denetim bilgileri, müteahhitlik firması, hangi mühendis ve mimarın denetlediği ile geçmişte yaşanan sorunlara ilişkin verileri görebilecek.
 
Yapı Denetim Sistemi (YDS) kapsamında yapılan çalışma kapsamında, çip sistemine geçişle birlikte inşaatlarda kullanılan betona ilişkin tüm bilgilere erişme imkanı sunuluyor. Örneğin betonun kalite kontrolünün yapıldığı 7 günlük kırıma dikkat edilip edilmediği elektronik ortamda görülebilecek. Beton kalitesinde bozukluk varsa bu sistemde görülebilecek. Kural ihlali yapanlara yönelik cezai yaptırımlar uygulanacak. Uygulama vatandaşa herhangi bir ilave maliyette yüklemeyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışma hali hazırda Afyon, Karaman ve Düzce şehirlerinde pilot olarak uygulanıyor.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.