Öne Çıkanlar chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı tsk HAVA HAREKATI süt ihracat DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca türk silahlı kuvvetleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bugünün gündemi beşiktaş

Biyonik Gözler Ormanları Kontrol Ediyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, hayata geçirdiği insansız yangın gözetleme kuleleri ile ormanları etkin bir şekilde kontrol altına almayı hedefliyor. Bu kuleler ile orman yangınları anında tespit edilecek ve zaman kaybetmeden yangınlara müdahalede bulunulacak.
 
Orman yangınlarının söndürülmesinde erken tespit ve hızlı ve etkin müdahale maksadıyla ülkemiz genelinde 776 adet yangın gözetleme kulesi ile ormanlar 24 saat gözetleniyor. Orman yangınları ihbarı ise, yangın gözetleme kulesinde çalışan personeller tarafından ya da yangını gören kişiler tarafından, ALO 177 Orman Yangın İhbar Hattı aranarak yetkili birimlere haber verilerek yapılıyor. Bu sistemin insana bağlı bir sistem olması sebebiyle zaman zaman yangınların yetkili mercilere haber verilmesinde gecikmeler olabiliyor. Bu yüzden Orman ve Su İşleri Bakanlığı uygulamaya koyduğu insansız gözetleme kuleleri ile bu sıkıntıları ortadan kaldırmayı hedefliyor.
 
İnsansız Kuleler Yangına En Kısa Sürede Müdahale Edilmesini Sağlayacak
 
Orman yangınları ile mücadele çalışmalarındaki başarının, yangın öncesi planlama ve hazırlık çalışmalarının zamanında yapılmasına bağlı olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Yangın çıktıktan sonraki mücadelede başarıyı belirleyen en temel kriter ise yangına ne kadar sürede müdahale ettiğinizdir. İnsansız gözetleme kuleleri ile bu süreyi en aza indirmeyi hedefliyoruz” dedi.
 
Sistem Yangına Müdahalede Doğru Karar Verilmesini Sağlayacak
 
Bu sistemlerde iletişim teknolojilerini etkin bir biçimde kullandıklarını belirten Bakan Eroğlu, “Bu sistemlerde kulelere uzaktan izlenebilen ve kontrol edilebilen insansız otomatik bir orman yangın erken ikaz sistemi alt yapısını kuruyoruz. Sistem ile orman yangınlarının başlangıç anı tespit edilerek, yangının yayılış yönü canlı olarak izlenebilecek. Sistem erken ikaz ile birlikte, orman yangınına müdahale eden yöneticilerin, doğru karar vermesine yardımcı olacak, yöneticilerin anlık doğru bilgilere ulaşmasını sağlayacak” ifadelerini kullandı.
 
5 İnsansız Kule Hayata Geçirildi
 
İnsansız yangın gözetleme sistemlerinin 2015 yılında pilot uygulama olarak 5 adet kulede hayata geçirildiğini vurgulayan Eroğlu “Bu kulelerden 4 adedi Adana Orman Bölge Müdürlüğü’nde ve 1 adedi ise Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nde kuruldu. Sistem 24 saat gözetleme yapıyor ve yangın bulma yazılımı donanımlı” diye konuştu.
 
2016’da 8 İnsansız Gözetleme Kulesi Daha Kurulacak
 
2016 yılı için ise 8 adet insansız gözetleme kulesinin ihalesinin yapılarak sözleşmesinin imzalandığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu sistemlerin Eylül 2016 tarihine kadar teslim alınmasını hedefliyoruz. Ayrıca bu sistemlerin 2 adedinin Adana, 2 adedinin Mersin, 1 adedinin Antalya, 2 adedinin Muğla ve 1 adedinin de İzmir Orman Bölge Müdürlükleri’ne kurulmasını planlıyoruz” açıklamasını yaptı.
 
Trakya’ya İnsansız Gözetleme Kuleleri Kurulacak
 
İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan insansız gözetleme kulesi çalışmaları olduğunun da altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Trakya Kalkınma Ajansı’na sunulan proje kapsamında Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’a üç adet insansız yangın gözlem kulesi kurulacak. Enerjisini Türkiye’de ilk defa kullanılan rüzgar jeneratörü ve yeni teknoloji güneş enerji paneli ile kendi üreten kulelerde 4 adet IP kamera bulunuyor ve 4.5G GSM aktarıcı ile görüntüler aktarılıyor. Kule de ayrıca bir güvenlik kamerası ile nem, sıcaklık ve rüzgar hızını da ölçen bir meteoroloji istasyonu bulunuyor” dedi.
 
Bu kulelerden birinin test maksatlı olarak İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü yerleşkesinde kurulduğunu vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu “İnsansız yangın gözetleme kulelerinin 2016 yılı içinde Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde belirlenen yerlere kurulacağını sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.