Öne Çıkanlar gündem özeti gündem başlıkları Afrin çin Muhbir ysk Hakkari pkk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti A Milli Kadın Voleybol Takımı ak parti sözcüsü ömer çelik

BM: En Fazla Mülteci Barındıran Ülke Türkiye

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR dünya genelinde çatışmalar nedeniyle yerlerinden olan mülteci sayısının gelmiş geçmiş en büyük sayıya ulaştığını, en fazla mülteci barındıran ülkenin ise 2,5 milyon ile Türkiye olduğunu açıkladı. UNDP ülkeler için ayrı ayrı raporlardan Türkiye'ye ait olanında ise, "Türkiye'nin Suriyeli mültecilere sağladığı destek örnek nitelikte" dedi.

BBC Türkçeye göre UNHCR geçen yılsonu itibariyle 65,3 milyon kişinin mülteci, sığınmacı ya da kendi ülkelerinde yerlerinden olduğunu tahmin etti. 

Bu, bir önceki yıla göre 5 milyon kişilik artış anlamına geliyor. Bir başka deyişle dünyadaki her 113 kişiden biri bu kategorilerden birine giriyor.

Türkiye'nin 2,5 milyon kişiyle en çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğu belirtilirken, Türkiye'yi Pakistan ve Lübnan'ın izlediği kaydedildi.

Raporda, ayrıca UNHCR mülteci kriziyle başa çıkmaya çalışan Avrupa'da "kaygı verici bir yabancı düşmanlığı iklimi" oluştuğu vurguladı.

Dünya Mülteci Günü'nde yayımlanan yıllık raporda, dünya genelindeki mülteci sayısının ilk kez 60 milyon sınırını geçtiği kaydedildi.

Mültecilerin yarıdan fazlasının da sadece üç ülkeden, Suriye, Afganistan ve Somali'den geldiği vurgulandı.

UNDP: Türkiye'nin Suriyelilere Olan Desteği Örnek Nitelikte

Bu arada BM Kalkınma Programı (UNDP) geçtiğimiz hafta her ülke için ayrı ayrı yayımladığı bir raporların Türkiye'ye ait olanında "Türkiye, 2.7 milyondan fazla kayıtlı Suriyeli dâhil dünyada en fazla göçmen misafir eden ülke" saptamasını yaptı.

UNDP, bunlardan yüzde 90'ının kampların dışında yaşadığını bildirdi. Bu durumun ulusal ve yerel emek piyasasını önemli ölçüde etkilediğini ve servi sağlayıcılar üzerinde ek talep oluşturduğuna değinen UNDP, krizin uzamasını, göçmen nüfusun Suriye sınırı ötesine taşınmasına yol açtığını belirtti.

UNDP, "Türkiye'nin, 'geçici koruma' statüsü sağlamasıyla birlikte Suriyelilere olan desteği örnek niteliktedir. İlgili mevzuatın kabulüyle bu statü, Suriyelilere temel hizmetler ve çalışma hakkından yararlanma hakkı vermiştir" ifadelerini kullandı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.