Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası Hakkari HAVA HAREKATI erdoğan çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon başbakan binali yıldırım

Bozdağ: Kundaklamaya Karışanların Hızlı Bir Şekilde Yakalanmasını Bekliyoruz

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, “Fransa hükümetinden ve yetkililerinden o kundaklamaya karışan, yapan kişilerin çok hızlı bir şekilde tespiti yakalanması ve yargıya teslim edilmesini beklediğimizi özellikle ifade etmek istiyorum. Irkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı gibi çağımızı tehlikeye atan ve bu hastalıklara karşı hepimizin bir kez daha birlikte hareket etmesi gerektiğini yaşadığımız bu acı hadiseler bize göstermektedir” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında 16.20’de toplanan Bakanlar Kurulu sonrasında Hükümet Sözcüsü Bozdağ açıklamalarda bulundu. Bozdağ, Amerika’nın Las Vegas kentindeki meydana gelen ve 50’nin üzerinde kişinin hayatını kaybettiği, 515 kişinin ise yaralandığı saldırıyı Türkiye olarak kınadıklarını belirtti. Bozdağ, saldırıya ilişkin şunları kaydetti:

“ABD halkının, ailelerin, ABD'nin üzüntülerini acılarını paylaşıyoruz. Ve Türkiye olarak ABD ile her türlü saldırı, şiddet ve terör konusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dayanışma içerisinde olacağımızı özellikle ifade etmek istiyoruz. Bu menfur ve korkunç saldırıyı şiddetle kınıyoruz. ABD dahil dünyanın hiçbir ülkesinde böylesine menfur ve korkunç bir saldırının bundan sonra olmamasını temenni ediyoruz. Las Vegas’ta meydana gelen saldırıda hayatını kaybeden ve yararlananlar arasında vatandaşlarımızın bulunup bulunmadığı hususu da hükümetimizin yakından takip ettiği bir konudur. Şu ana kadar ABD yetkilileri hayatını kaybeden ve yaralananların kimliklerine ilişkin bir açıklama yapmadığından bu konuda net bir bilgi verme imkanımız yok.”

"Hayatını Kaybeden İki Kişinin Ailelerine Taziyelerimizi İletiyoruz"

Hükümet Sözcüsü Bozdağ, Fransa’nın Mulhouse kentinde bir apartmanda meydana gelen yangına ilişkin, "İkinci üzücü hadise Fransa’nın Mulhouse kentinde vatandaşlarımızın bulunduğu bir apartmanda meydana gelen yangında 3 yavrumuzun hayatını kaybettiği olaydır ki bu olayda 5 kişi hayatını kaybetmiştir. 4 vatandaşımız halen yaralıdır bunlardan ikisinin durumunun ciddi olduğuna dair bilgiler aldık. Bu vesile ile hayatını kaybeden yavrularımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Hayatını kaybeden diğer iki kişinin ailelerine de taziyelerimizi iletiyoruz. Yaralı vatandaşlarımıza ve diğer yaralılara da acil şifalar diliyoruz” diye konuştu.

“Bu Hastalıklara Karşı Birlikte Hareket Etmeliyiz”

Fransa savcılığının, yangının kundaklama sonucu olduğuna ilişkin yaptığı açıklama üzerine Bozdağ saldırıyı kınadıklarını belirterek şöyle devam etti:

“Fransa hükümetinden ve yetkililerinden o kundaklamaya karışan, yapan kişilerin çok hızlı bir şekilde tespiti yakalanması ve yargıya teslim edilmesini beklediğimizi özellikle ifade etmek istiyorum. Irkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı gibi çağımızı tehlikeye atan ve bu hastalıklara karşı hepimizin bir kez daha birlikte hareket etmesi gerektiğini yaşadığımız bu acı hadiseler bize göstermektedir. Umarız ki bundan sonra böylesine acı hadiseler bir daha tekerrür etmez."

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, “Bakanlar Kurulu’muz Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin kanun tasarısında öngörülen rakamdan aşağı, makul bir rakama çekilmesi hususunda bir karara vardı. Ve bu konuda Maliye Bakanı’mız Sayın Naci Ağbal Beye görev verdi. Naci Bey bu konu ile ilgili gerekli çalışmaları bitirdikten sonra ne kadar aşağı çekileceğini açıklayacak” dedi.

Hükümet Sözcüsü Bozdağ, Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu’nun ardından basın toplantısı düzenledi. Saat 16.20’de başlayan toplantının gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Bozdağ, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Motorlu Taşıtlar Vergisi’ndeki (MTV) yüksek zam oranının tekrar ele alınıp alınmadığına ilişkin soruyu cevaplandıran Bakan Bozdağ şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanımızın dün Meclis resepsiyonunda yaptığı bir değerlendirme oldu. Ayrıca bu konuya ilişkin de çok farklı kesimlerden değerlendirmeler yansıdı ve bütün bunlar Bakanlar Kurulu’muzda ele alındı. Netice olarak, Bakanlar Kurulu’muz Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin kanun tasarısında öngörülen rakamdan aşağı, makul bir rakama çekilmesi hususunda bir karara vardı. Ve bu konuda Maliye Bakanı’mız Sayın Naci Ağbal Beye görev verdi. Naci Bey bu konu ile ilgili gerekli çalışmaları bitirdikten sonra ne kadar aşağı çekileceğini açıklayacak ve konu plan bütçe komisyonu müzakeresi sırasında yapılan o iyileştirmeye göre revize edilecektir.”

“Bütün Bunlar Takvimlendirildi”

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yapılan bağımsızlık referandumu sonrasında uygulanacak yaptırımlara ilişkin sorulan soruya yanıt veren Bozdağ, referandumun gayrimeşru olduğunu ve Türkiye için yok hükmünde olduğunun altını çizerek, “Bundan sonraki süreçle ilgili nasıl adımlar atılacağı hususunda önce Milli Güvenlik Kurulu’nda konu görüşüldü, daha sonra da Bakanlar Kurulu’nda ele alındı ve bütün bunlar takvimlendirildi. Hangi gelişme karşısında hangi adım atılacağı net bir şekilde ortaya kondu bunların atılma önceliğini Hükümetimiz belirleyecek” dedi.

“Çok Ciddi Adımlar Atıldı”

IKBY hakkında İran ile istişarelerin yapıldığını ve işbirliği içinde olunduğunu vurgulayan Hükümet Sözcüsü Bozdağ, şöyle konuştu:

“Bugüne kadar MGK toplantısının öne çekilmesi, tezkerenin gününden önce görüşülmesi ve TSK’nın sınır boyunda tatbikat yapması Irak ordusuna ait bazı askerlerin bu tatbikata katılması, bazı televizyonların TÜRKSAT uydusundan çıkarılması ve Peşmergeye dönük eğitim benzeri bugüne kadar ordumuz tarafından yapılan bazı desteklerin sonlandırılması ve uçuşların sonlandırılması gibi çok ciddi tedbirler alındı, adımlar atıldı. Bundan sonra da atılmaya devam edecektir. Başbakanımızın Irak Başbakanı Haydar El Ebadi ile görüşmesi oldu ve Sayın Cumhurbaşkanımız da 4 Ekim’de İran’a gidecek, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısına katılacak ve o toplantının ana gündemi de yine bölgemizdeki gelişmeler tabii ki Kuzey Irak bölgesinde yaşanan referandum ve sonuçları olacaktır. Türkiye bu konuda işbirliğine ve koordinasyona büyük önem vermektedir. Attığımız her adımı işbirliği içerisinde ve adımların meşruiyetini de gözeterek attığımızı özellikle ifade etmek isterim. Türk askerinin Kuzey Irak bölgesine ve ya başka yerlere gireceğine dair bir takım haberler, yorumlar bazı yerlerde yapılıyor ama bunların tamamı yorumdan ve değerlendirmeden ibarettir çünkü bu gibi hususlar davulla, zurnayla olmaz. Türkiye aklıselim ile hareket edecektir. Elindeki imkan ve kabiliyetlerini uluslararası hukuk, komşularla işbirliği ve koordinasyon çerçevesinde kullanacaktır.”

“Gittiği Üniversitenin Kendisine Hiçbir Faydası Olmamış”

İstanbul’da bir kadına saldıran erkek hakkında da değerlendirmelerde bulunan Hükümet Sözcüsü Bozdağ, saldırıyı gerçekleştiren şahsa insan demeye utandığını vurgulayarak şunları kaydetti:

“İnsanlıktan azıcık nasibini alan birisinin böyle bir saldırıyı gerçekleştirmesi mümkün değildir. Belli ki bu saldırgan insanlıktan nasibini alamamış. İyi bir aile terbiyesi alamamış, iyi bir eğitimden geçmemiş. Okuduğu okulun, gittiği üniversitenin kendisine bugüne kadar hiçbir faydası olmamış. Bu çirkin saldırıyı şiddetle ve nefretle kınıyorum. Güvenlik güçlerimiz bu saldırganı kısa bir sürede yakaladı ve Cumhuriyet Başsavcılığı da tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti ve Sulh Ceza Hakimliği tutuklama kararı verdi.

“Hiçbirisine Müsamaha Göstermemiz Söz Konusu Değildir”

Hükümetimiz yaşam tarzlarına dönük her türlü müdahale karşısında hukukun en etkin bir şekilde kullanılmasını ve uygulanmasını sağlayıcı ciddi adımlar atmıştır. Hangi yaşam tarzını seçerse seçsin, inancından, kanaatinden, düşüncesinden dolayı yaşam tarzına dönük tercihlerine vatandaşlarımızın kim müdahale ederse etsin veya zorla onları başka yaşam tarzlarına sevk etmeye çalışırsa çalışsın karşısında güvenlik güçlerimizi, hukukumuzu ve hükümetimizi bulacaktır. Bunların hiçbirisine en ufacık müsamaha göstermemiz söz konusu değildir. Türkiye’de yaşayan bütün vatandaşlarımızın yaşam tarzları anayasamız, hukukumuzun teminatı altındadır. Yaşam tarzına müdahaleyi ilk defa suç haline getiren hükümet AK Parti hükümetidir. Bu konuda düzenleme yaptık. Başı örtülü birine de başı açık birine de veya farklı yaşam tarzları belirlemiş herhangi bir vatandaşımıza dönük saldırı hepimize, insanlığa yapılmış bir saldırıdır. Bunları kabul etmemiz, hoş görmemiz, tolere etmemiz mümkün değildir. Bu tür insanlıktan nasibini almamış ama kendini bir şey zanneden zavallıların hepsiyle etkin ve kararlı bir şekilde mücadele edeceğiz.”

Meclis’imizin Bilgilendirilmesi Hususunu Hükümetimiz Değerlendirecektir”

Bozdağ, bugün Milli Eğitim Bakanlığı tarafından TEOG’un yerine getirilecek konu hakkında sunum yapılmadığını bildirerek, “Önümüzdeki diğer Bakanlar Kurulu’ndan birine sunulacaktır” dedi. IKBY’nin bağımsızlık referandumundan sonra yaşanan gelişmeler hakkında TBMM’nin bilgilendirilip bilgilendirilmeyeceği hakkında sorulan soruya cevap veren Bozdağ, “Tezkere görüşmeleri sırasında bu konu üzerinde hükümetimiz adına konuşan Sayın Bakanımız bir bilgilendirme yaptı. Sayın Cumhurbaşkanımız da Perşembe günü Sayın Devlet Bahçeli ile görüşecek ve orada da bir bilgilendirme yapılacak. Tabii ki Meclis’imizin ayrıca bilgilendirilmesi hususunu hükümetimiz değerlendirecektir” dedi.

“Yeni Adımlar Gerektikçe Devreye Sokulacaktır”

IKBY’ye yönelik yaptırımların Irak Merkezi Hükümeti ile işbirliği ile uygulanacağını söyleyen Hükümet Sözcüsü Bozdağ, “Bugüne kadar attığımız bütün adımları milletimizin ve devletimizin üstün yararını gözeterek attık. Yeni adımlar aldığımız kararlar çerçevesinde önümüzdeki sürede gerektikçe devreye sokulacaktır. Muhatabımızın Irak Hükümeti olduğunu hep ifade ettik ve bundan sonra da Kuzey Irak bölgesel yönetimi yaptığı yanlıştan dönünceye kadar orayla bir ilişki söz konusu değil. Irak Yönetimi ile işbirliği içerisinde adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Yeni adımlar ne olur, onu hep beraber göreceğiz. Çünkü bunların basın yolu ile açıklanmasından ziyade uygulanarak neticeye etki etmesi son derece önemlidir. O nedenle adımlarımızı uygulamak suretiyle ilan edeceğiz” diye konuştu.

“Ben Hükümet Sözcüsüyüm Parti Sözcüsü Değilim”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ile bazı belediye başkanlarının istifalarının istendiği iddiaları hakkında sorulan soruyu yanıtlayan Hükümet Sözcüsü Bozdağ, “Ben Hükümet Sözcüsüyüm, parti sözcüsü değilim. Tabii şu anda bu konuda benim bir bilgim yok. Parti sözcümüze sorarsanız ondan daha doğru bilgileri alırsınız” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.