Öne Çıkanlar Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu Kovid19 Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı Türkiyede Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı bugünün gündemi gündem özeti cumhurbaşkanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

Bulgar Eski Kral’ı Ve Bulgaristan Eski Başbakan’ı II. Simeon Sıra Dışı Hayatı
Bulgar eski Kral’ı ve Bulgaristan eski Başbakan’ı II. Simeon, 6 yaşında kral, 9 yaşında sürgün ve en sonunda ülkesine dönünce Başbakan oldu. Dünya siyasi tarihinin en sıra dışı biyografilerinden birine sahip olan Bulgar eski Kral’ı ve Bulgaristan eski Başbakan’ı II. Simeon, Avrupa tarihinden dünyaya açılan benzersiz hayatını anlatmak üzere İlber Ortaylı ile bir araya geldi.




7 Ekim Cuma günü Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde yapılan söyleşiye Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Ortodoks Patriği Bartholomeos, Keldani Katolik Cemaati Ruhani Lideri François Yakan ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Michael B. Christides gibi isimler katıldı.

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan, Sébastien de Courtois’nın katkılarıyla hazırlanan kitabı “Benzersiz Bir Hayat, Bulgar Kralı II. Simeon” dolayısıyla yapılan bir etkinliğe katılmak üzere Türkiye’ye gelen II. Simeon, 6 yaşında Kral oldu. Kimi aile üyeleri Komünist Parti döneminde kurşuna dizilince 9 yaşında sürgün olarak ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Çocukluğu, İstanbul üzerinden gittiği İskenderiye’de, gençliği Madrid’de geçti.

Bir gün, aklından ve kalbinden hiçbir zaman çıkarmadığı Bulgaristan’a geri dönme umudunu asla yitirmedi. Ve 1946 yılında sürgün edildiği ülkesine 50 yıl sonra, 1996’da geri döndü.
Kurduğu siyasi hareket 2001 genel seçimlerinden zaferle çıkınca bir mucize gerçekleşti: Sürgün kral Başbakan oldu. 


Simeon Saxe-Cobourg-Gotha, Simeon Sakskoburggotski ya da daha bilinen adıyla II. Simeon’un (ona Mr. Europe da deniliyor) hayatı Avrupa tarihinden dünyaya açılan bir pencere adeta. Yaşamı ve verdiği mücadelede de Bulgaristan’ı hak ettiği refah seviyesine çıkarma mücadelesi. Ve bu benzersiz yaşamın kesiştiği Kraliçe Elizabeth’ten General Franco’ya, sâbık İspanya kralı Juan Carlos’tan İran Şahı Pehlevi’ye ve Fas Kralı II. Hasan’a kadar pek çok isim... Zamanın süzgecinden sabırla damıtılmış düşünceler ve benzersiz bir hayat.










Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde yapılan söyleşide konuşan II. Simeon,   Türkiye'de olmanın onu her zaman duygulandırdığını belirterek, sözlerini  “Buraya her geldiğimde beni 'dostum' ya da 'komşu' diye karşılayan insanlar çıkıyor karşıma ve bu da beni hep evimde hissettiriyor” diyerek bitirdi.




 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.