Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan galataport uyuşturucu seçim Çelebi Havacılık Çelebi Hava Servisi Genel Müdürü Osman Yılmaz Ford Otosan CFOsu Gül Ertuğ Çankırı mitingi 4 Mart 2024 Pazartesi Gündem Özeti Sıkıntı Dünya Çalışan Gazeteciler Günü

Büyükelçiler Çanakkale’de

Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM) Büyükelçiler Buluşması’nı Çanakkale’de düzenledi.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), dış ticareti canlandırmak üzere hayata geçirdiği önemli tanıtım etkinliklerinden olan Büyükelçiler Buluşması’nı, 73 ülkeden 181 büyükelçi ve bürokratın katılımıyla 2-4 Eylül tarihleri arasında Çanakkale’de düzenledi. Büyükelçiler, bölgenin temel direği olduğu konusunda birleştikleri Türkiye’nin birlik, beraberlik ve demokrasiye bağlılığını ve ekonominin sağlam temeller üzerinde olduğunu ülkelerine anlatacaklarını söylediler. 
 
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 73 ülkenin temsilcisine seslenerek “2023 yılında dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almayı, sadece ihracatı değil yatırımları da artırmayı planlıyoruz. Hem Türkiye’de hem de üçüncü ülkelerde sizlerle yatırım yapmak istiyoruz” dedi.  Ağırlanan ülkeler arasında Fransa, İtalya, Hollanda, Brezilya, İsviçre, İspanya, İsrail, Kongo, Meksika ve Güney Afrika vardı.
 
Etkinlik kapsamında bugün düzenlenen iş forumunda konuşan Kongo Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba, “Çanakkale’de sadece tarihi öğrenmedik, bizimle aynı zamanda bir bilgelik yolu paylaştınız. Osmanlı’da ‘Nereye giderseniz her yere bir hatıra bırakın’ diye bir yaklaşımınız var. Bu yaklaşım aynı zamanda yatırım demektir. Sizler bu yolda ilerliyorsunuz. 15 Temmuz’a yönelik birlik, beraberlik ve demokrasi mesajınızı, buradaki tüm ülke büyükelçileri olarak ülkelerimize götüreceğiz. Kendi hükümetlerimizle ve halklarımızla paylaşacağız. Oradan size yeni misafirler getireceğiz” dedi.
 
Meksika Büyükelçisi: "Türkiye'nin Güçlü Bir Ülke Olarak Kalmasına İhtiyaç Var"

Forumda söz alan Meksika Büyükelçisi Martha Barcena Coqui, şunları söyledi:
Çanakkale’nin manevi ruhunu bize açtığınız için size minnettarız. Burada yaşanılanları iliklerimize kadar hissettik. Dünya tarihinin kökleri burada. Bizi içimize dönüp düşünmek zorunda bıraktınız. 100 yıl sonra neredeyiz, ne yapıyoruz diye kendimize sorduk. Bu kadar ölüme değdi mi? Türk, İngiliz, Fransız nesilleri bu savaşlar yüzünden dünyadan silindi. Onların adına da konuşuyorum. Türkiye bölgenin temel direğidir. Dolayısıyla Türkiye’nin güçlü bir ülke olarak kalmasına ihtiyaç var. 15 Temmuz darbe girişimini Latin Amerika ülkeleri olarak lanetledik. Koşulsuz şartsız Türkiye demokrasisinin arkasındayız.
Türkiye, Latin Amerika’da varlığını her geçen gün artıran bir ülke. Meksika ile Türkiye arasında 1,5 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmi var. Aramızdaki ticaretin yüzde 95’ini sanayi ürünleri oluşturuyor. İhracatı artırmaya yönelik iyi uygulamalarınızla TİM olarak bizlere izlenecek bir yol bırakıyorsunuz. Ekonomimiz bu şekilde büyüyecektir. Cömertliğiniz ve asaletiniz için sizlere teşekkür ediyoruz.”
 
Türkiye’nin Geleceğine İnanıyoruz
 
Brezilya Büyükelçisi Antonio Lois Salgado ise yaptığı açıklamada Türkiye ekonomisinin son 10 yıldır iyi bir büyüme sergilediğini belirterek, “Brezilyalı yatırımcıların İzmir’de meyve suyu, Ankara’da çimento yatırımları var. Çimento yatırımcısı gelecek yıllarda yatırımını büyütmeyi hedefliyor. Ülkenizin geleceğine inanıyoruz” diye konuştu.
 

"Türk Firmaları Da Hollanda’ya Yatırım Yapsın"
 
TİM Büyükelçiler buluşmasında iki yıldır partner ülke olduklarını belirten Hollanda Büyükelçisi Van Rij Cornelis “Bugün Türkiye’ye olan inancımız ve güvenimizden dolayı geldik. Türk insanı güvenilir, çalışkan ve azimli. Ekonominiz sağlam temeller üzerine kurulu. Hollanda’nın Türkiye’de 22 milyar Euro tutarında yatırımı var. İki ülke işbirliği ve fırsatları daha da geliştirilmeli. Aynı şekilde siz de Hollanda’ya yatırım yapmalısınız. Rönesans Group bu yönde bir satın alma gerçekleştirdi. Yeni işbirlikleri geliştirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Etkinlik kapsamında düzenlenen forumda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ihracatının yüzde 44’ünün yapıldığı 73 ülke temsilcisine işbirliği konusunda da çağrıda bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.