Öne Çıkanlar chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bugünün gündemi HAVA HAREKATI türk silahlı kuvvetleri süt ihracat tsk 14 Nisan 2024 Gündem Özeti

Çanakkale Zaferi'nin 101. Yılına Özel Projeler

Çanakkale Valisi Erkal:

"Bu törenlerle biz, Türkiye'nin her köşesine birliğimizi, beraberliğimizi ilan edecek bir mesaj vermeye çalışıyoruz"

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, 18 Mart'ta yapılacak Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yıl dönümü törenlerine ilişkin, "Bu törenlerle biz, Türkiye'nin her köşesine birliğimizi, beraberliğimizi ilan edecek bir mesaj vermeye çalışıyoruz" dedi.

Erkal, Deniz Polisevi'nde düzenlendiği basın toplantısında, Çanakkale'nin çok önemli bir şehir olduğunu söyledi.

Çanakkale'nin içinde bulunulan süreçte ön plana çıkması gereken "Çanakkale ruhu" ve barışın esintilerini yollayabilecek bir şehir olduğuna işaret eden Erkal, "Çünkü biliyoruz ki Çanakkale deyince herkesin aklına ilk gelen burada, bu memleketin evlatlarının dini, milliyeti ne olursa olsun bu vatan için şehit düştükleri, burada savaş verdikleri bir bölge. O nedenle bu ruh, şu anda ihtiyaç duyduğumuz bir ruh. Buradan çıkacak esintilerin tüm Türkiye'ye barış getirebileceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Erkal, geçen sene Çanakkale Savaşları'nın 100. yılında yapılan törenlerle kentin daha çok insanın gönlünde yer bulduğunu dile getirdi. Bu yıl yapılacak törenlerin hazırlıklarına değinen Erkal, şöyle devam etti:

"18 Mart törenleri, bizim için de bir dönüm noktası olacak. Hem benim ilk törenim olması nedeniyle hem de içinde yaşadığımız coğrafyada süregelen terör olayları dolayısıyla önem arz ettiğini düşünüyorum. Bu törenlerle biz, Türkiye'nin her köşesine birliğimizi, beraberliğimizi ilan edecek bir mesaj vermeye çalışıyoruz. Ülkenin her köşesinde, her okulunda bu törenler yapılıyor ve Çanakkale şehitleri, Çanakkale zaferi anılıyor. Buradaki bu ruhun ülkenin en ücra köşesine, meydanına kadar birliğimizin beraberliğimizin mührünün vurulduğu ve bütün milletçe paylaşıldığı bir anlam ifade ediyor. O yüzden de bu törenlerin, insanların ruhuna, kalbine, beynine işleyebilecek, onlara birliğimizi beraberliğimizi hatırlatacak manada ses getirmesini arzu ediyoruz. Ümit ediyoruz ki hem Cumhurbaşkanımız hem de Başbakanımız beraber gelecek. Şu anki program onu gösteriyor. Aksi bir durum olmadığı sürece öyle gelişecek."

- 101. yıla özel projeler

Vali Erkal, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yıl dönümü için tasarladıkları projelere ilişkin bilgi verdi. Törenler için bu sene Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığının da devreye girdiğini aktaran Erkal, şunları söyledi:

"Gelibolu Yarımadası'ndaki törenler tamamen Alan Başkanlığının, Çanakkale'deki törenler ise bizim koordinasyonumuzda yürüyecek. 101. yıla özel projelerimiz var ama maliyet itibarıyla bunları karşılayamadığımız sürece gerçekleştirme şansımız çok az. Görüştüğümüz birkaç firma var. Oralardan belki kaynağını alabilirsek gerçekleştireceğiz. Alamazsak kendi imkanlarımızla yapmaya çalışacağız."

Erkal, projelerden birinin, savaşın canlandırılacağı hologram bir yapı olduğunu belirtti. Bir başka projenin ışık gösterisi olduğunu bildiren Erkal, "Bunu, müzik eşliğinde Çanakkale Savaşları'nı anlatabilecek bir kompozisyonda planlıyoruz. Üçüncüsü belki de benim için en önemlisi, teknolojik gözlüklerle artık sanki olayın içindeymişsiniz gibi çekilen filmler veya savaşın canlandırıldığı sahnelerin görülebileceği mekan oluşturmaya çalışacağız. İnsanlar, buraya gelip savaşı canlıymış, içindeymiş gibi hissedecek" diye konuştu.

Mümkün olduğunca çok sayıda ziyaretçiyi törenler için Çanakkale'den Gelibolu Yarımadası'na götüreceklerini anlatan Erkal, kent merkezine de büyük bir led ekran monte ederek kordon boyunda etkinlikleri izlemesini sağlamaya çalışacaklarını kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.