Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer Pandemi chp cumhurbaşkanı erdoğan çin pkk tesk genel başkanı bendevi palandöken abd tesk türkiye istatistik kurumu gündem özeti

Canikli: 27 Bin 715 Öğretmen İhraç, 9 Bin 464 Öğretmen Açığa Alındı

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde, toplanan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli açıklamalarda bulundu.
Başbakan Yardımcısı Canikli, hemşire Ayşegül Terzi’nin İstanbul’da bir otobüste giydiği kıyafet nedeniyle darp edilmesine ilişkin, “Çok vahim bir hadise. En kararlı şekilde yasalar çerçevesinde üzerine gidilmesi gerekiyor. Buna benzer hadiselerde tutuklamayı zorunlu hale getirecek bir çalışma Adalet Bakanlığı’mız tarafından yapılıyor” dedi.

Terör örgütleriyle mücadele çerçevesinde bugüne kadar toplam 27 bin 715 öğretmenin ihraç edildiğini, bugün itibariyle ise 9 bin 464 öğretmenin açığa alındığını belirten Canikli, “Soruşturmanın selameti açısından açığa alınmışlardır. Bunların soruşturmaları devam etmektedir. Açığa alınan bu öğretmenlerden bir bölümü geçtiğimiz günlerde görevlerine iade edilmişlerdir. Bu soruşturmanın bittiği anlamına gelmiyor. Soruşturmanın sonuçlarına göre gereği yapılacak. İade işlemi sadece soruşturmanın selameti için açığa alınma işlemi gerekçesi bu öğretmenler için ortadan kalktığından iade işlemi gerçekleştirilmiştir. Yoksa soruşturma tamamlandığı ve bu öğretmenlerin terör örgütleriyle bağlantısı olmadığı kesinleştiği için iade gerçekleştirilmemiştir” diye konuştu.

Soruşturma neticesinde bu kişilerin terör örgütleriyle bağlantısı tespit edilirse, memuriyetle ilişkilerinin kesileceğini ve kamudan çıkartılacaklarını ifade eden Başbakan Yardımcısı Canikli, böyle bir tespit olmazsa öğretmenlerin görevlerine devam edeceklerini açıkladı.

Bu çerçevede 455 öğretmenin göreve iade edildiğini söyleyen Canikli, “Bunların 419 tanesi Tunceli’de 36 tanesi de farklı illerde görev yapan öğretmenler. Açığa alınıp iade edilen 36 kişi FETÖ/PDY bağlantıları nedeniyle açığa alınmışlardı ama yapılan soruşturmada bunların bu örgütle herhangi bir bağlantılarının olmadığı anlaşılmış ve o nedenle görevlerine iade edilmişlerdir. Diğerleri için soruşturmalar devam ediyor” dedi.

“MESLEKİ EĞİTİMDE ÇIRAKLIK ZORUNLU ÖĞRETİM KAPSAMINA ALINACAK”

Bakanlar Kurulu’nda eğitim-öğretime yönelik kararlar alındığını söyleyen Canikli, şöyle devam etti:

“Mesleki eğitimde önümüzdeki dönemde çıraklık eğitimi zorunlu öğretim kapsamına alınacak. Staj zorunlu hale getirilmiş olup staj sonrası sınav yapılacaktır ve sonrasında değerlendirme gerçekleştirilecektir. Staja giden öğrencilerin staj ücretlerinin 2/3’ü devlet tarafından karşılanacaktır. Okul atölyelerinde ve işletmelerde staj yapan öğrenciler iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanacaklardır. Farklı meslek lisesi türlerinden mezun olan öğrencilere teknisyenlik unvanı verilecektir.”

“BAYRAM SÜRESİNCE 103 VATANDAŞIMIZ TRAFİK KAZALARINDA HAYATINI KAYBETTİ”

Başbakan Yardımcısı Canikli, bayram süresince trafik güvenliğine ilişkin şu verileri paylaştı:

“Bu kurban bayramında 9 günde ülke genelinde 3 bin 129 adet kaza meydana gelmiştir. Maalesef 103 vatandaşımız bu kazalarda hayatını kaybetmiştir. 7 bin 175 kişi de yaralanmıştır. Polis sorumluluk bölgesinde 326 bin 317 sürücü durdurularak kontrol edilmiş 13 bin 646 sürücüye ve 41 bin 471 plaka olmak üzere toplam 55 bin 117 araca ceza olarak 16 milyon 153 bin 956 lira ceza uygulanmıştır.

“BAYRAMDA TRAFİĞE ÇIKAN ARAÇ SAYISI GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 6 ARTI”

Bu bayramda trafiğe çıkan araç sayısı geçen yıla göre yüzde 6’lık bir artış göstermiştir. Kaza sayısı bir önceki yıla göre yüzde 6’lık azalma söz konusudur. Bir önceki yıla göre bu kazalarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısında da yüzde 27’lik bir azalma söz konusudur.”

Canikli, kamuda çok ciddi reforma ihtiyaç olduğunu, daha farklı bir bakışla reform çalışmalarının yürütülmesi kararı alındığını belirterek, şöyle açıkladı:

“Başbakanımızın kamu kuruluşlarında kapsamlı bir tasarruf tedbirinin uygulanması talimatı verilmişti. Bu çerçevede çalışmalar devam ediyor. Bu bir kerelik gündeme getirilen bir çalışma değil. Maalesef kamuda genel olarak bir tasarruf alışkanlığının olduğunu söylemek mümkün değil. Tam tersi hem bütçenin hazırlanış biçimi hem de bugüne kadarki kamu harcamalarının alışkanlık biçimi tasarrufu değil tam tersine daha çok harcamayı teşvik eden özellikler içermektedir.

Kurumlara ödenek tahsis edilirken baz olarak kullanılan bir önceki yıl harcama rakamları bu konuda tasarrufları sınırlandırıcı bir etki ortaya koymaktadır. Kurumlar bu özellik nedeniyle olabildiğince bir sonraki yıl ödeneğinin daha çok olabilmesi için içinde bulunulan cari yıldaki harcama rakamlarını yukarı çekme eğilimindedir. Böyle bir tasarruf hedefinde mutlaka bu yöntemin değiştirilmesi gerekiyor. Kamuda çok ciddi reforma ihtiyaç olduğu, yeniden biraz daha farklı bir bakışla reform çalışmalarının yürütülmesi kararı ortaya çıktı. Buna yönelik olarak da çalışmalar başlatıldı.

Devlet ne kadar küçülürse büyüme o kadar büyük olur. Kamunun ekonomideki payı son 15 yılda yaklaşık 8 puan azalmıştır. Devletin elindeki zenginlik unsuru olan bütün faktörlerin mutlaka vatandaşa aktarılması gerekiyor.”

ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN AÇIKLAMAYI BAŞBAKAN YAPACAK

Canikli, asgari ücretin bin 300 liranın altına düşmesi ihtimaline ilişkin açıklamayı Başbakan Binali Yıldırım’ın yapacağını fakat bununla ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini, tedbirlerin alındığını söyledi. Canikli, Bakanlar Kurulu’nda terörle mücadele konusunda da genel değerlendirme yapıldığını ve kararlılığın bir kez daha ifade edildiğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Canikli, FETÖ ile mücadele kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında görevden alma, el çektirmelerle ilgili mağduriyetlere ilişkin mağduriyet başvuru sayısının sorulması üzerine şunları kaydetti:

“Bununla ilgili valiliklerimiz bünyesinde ve Başbakanlığımız bünyesinde merkezde bir organizasyon oluşturuldu. Çalışmalar başladı. Bu talepler şu anda yapılabiliyor. Bu talepler Başbakanlığa aktarılacak ve değerlendirmeler gerçekleştirilecek. Buradaki temel hedefimiz sıfır adaletsizlik noktasını yakalamak. Gelen tüm talepleri yeniden değerlendiriyoruz. Şu ana kadar illere yapılan müracaatların tümü bize gelmediği için bir sayı veremiyoruz. Ama öyle kamuoyuna yansıdığı gibi çok büyük talepler itirazlar yok. Şu ana kadar yaklaşık olarak 60 bin kişinin işine son verilmişse, şu ana kadar bize intikal eden talepler binin altında. Bundan sonraki süreçte belki hız kazanabilir. Önemli değil sayı ne olursa olsun hepsini tek tek inceliyoruz.” dedi.

“BU HADİSELERDE TUTUKLAMAYI ZORUNLU HALE GETİRECEK BİR ÇALIŞMA YAPILIYOR”

İstanbul’da hemşire Ayşegül Terzi’nin giydiği kıyafet nedeniyle darp edilmesini “Çok vahim bir hadise“ sözleriyle değerlendiren Canikli, “En kararlı şekilde üzerine gidilmesi gerekiyor yasaların çerçevesinde. Bu tür fiillere yönelik olarak hukuk sistemimizde otomatik olarak bunların tutuklanması söz konusu değil. Buna benzer hadiselerde tutuklamayı zorunlu hale getirecek bir çalışma Adalet Bakanlığı’mız tarafından yapılıyor. Bunun için yasal bir düzenleme gerekiyor. Etkili bir şekilde caydırıcılık sağlanması için bu düzenleme tamamlandığında bununla ilgili yasal süreci gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

“ALMAN PARLAMENTERLERİN İNCİRLİK ÜSSÜ’NÜ ZİYARETİNE EKİM AYINDA İZİN VERECEĞİZ”

Canikli, Alman Parlamenterlerin İncirlik Üssü’ne ziyaretleri konusunda izin verileceğini belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“İncirlik üssü’ne ziyareti 1915 olaylarına ilişkin Almanya Parlamentosu’nun aldığı karar nedeniyle bugüne kadar vermemiştik. Fakat daha sonra Sayın Merkel, alınan bu kadarın hukuki değil siyasi bir karar olduğu anlamına gelen bir açıklama yaptı. Bu noktada beklentilerimizi karşılayan bir açıklama. Bundan sonra talepleri olması halinde Alman Parlamenterlere İncirlik Üssü’nü ziyaret konusunda izin vereceğiz. Bu çerçevede bir talepleri de olmuştur. Ekim ayında ziyaret etmeleri hususunda Dışişleri Bakanlığı’mız tarafından gerekli izinler verilmiştir. Bunu kullanıp kullanmayacaklarını bilemiyoruz.”

“10 EKİM’DE YENİ 20 BİN ÖĞRETMEN İŞ BAŞI YAPACAK HALE GELECEK”

Açığa alınan öğretmenlerin yerine yeni 20 bin öğretmenin alınmasına ilişkin sınav sürecinin devam etiğini hatırlatan Canikli, “10 Ekim itibariyle tamamlanmış olacak. 10 Ekim’de yeni 20 bin öğretmen iş başı yapabilecek hale gelecektir” dedi.

“OHAL’İN UZATILIP UZATILMAYACAĞI KONUSUNDA BİR KARAR YOK”

OHAL süresinin uzatılıp uzatılmayacağı sorusuna Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Uzatılması ya da uzatılmaması noktasında aldığımız bir karar yok şu anda. Önümüzdeki günlerde oturup konuşacağız ve bu kararı vereceğiz” sözleriyle yanıt verdi.

KREDİ KARTI TAKSİT UYGULAMASININ SON AŞAMASINDAYIZ

Canikli, kredi kartına taksit uygulamasına ilişkin “Son aşamadayız bu konuyla ilgili, taslak çalışmayı ilgili kurumlara gönderdik. Daha önce taraflarla gerekli görüşmeler yapıldı orada bazı öneri mahiyetinde görüşler ortaya çıkmıştı. Bu görüşleri bir metin haline getirdik ve ilgili kurumlara gönderdik. Bugün itibariyle o görüş bekleniyor. İnşallah önümüzde hafta içerisinde bu karar resmi gazetede yayımlanma aşamasına gelir diye tahmin ediyoruz” diye konuştu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.