Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk chp niğde milletvekili ömer fethi gürer çiftçi binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Hüddam 3: Lamia Sebahat Aydın İrlandayı Avrupanın Bulut Merkezi Yapacak

Cezaevi Firarı Davasında Savcılara Hapis Cezası

18 PKK’lı hükümlü ve tutuklunun Bingöl M Tipi Cezaevinden firar etmesi olayıyla ilgili yargılanan dönemin Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Ceran ve savcı Adem Atasoy hakkında görevi kötüye kullanma suçundan 2 ay 15 hapis cezası verildi.

Savcıların hapis cezası hükmün açıklanması yoluyla ertelendi.

Bingöl M Tipi Cezaevi firarıyla ilgili o dönem Başsavcı olarak görev yapan Hakan Ceran ve cezaevi Savcısı Adem Atasoy'un, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 5. Ceza Dairesinde "görevi kötüye kullanma" suçundan yargılanmasına devam edildi.

Davanın bugünkü karar duruşmasında Yargıtay Cumhuriyet Savcı Kenan Zeybek, savcıların görevi kötüye kullanma suçunu işledikleri belirterek TCK’nın “görevi kötüye kullanma” suçunu düzenleyen 257-2. maddesi uyarınca cezalandırılmasını istedi. Sanık Savcılar ise, mütalaaya ilişkin son savunmalarını yaptı. Sanık Savcı Ceran, mütalaanın dayanaklarından birinin aramaların kısa süreli olması olduğunu anımsatarak, aramaların koğuşlarda eş zamanlı olarak yapıldığını belirtti.

Ceran şu ifadeleri kullandı:

“Diğer koğuşların haberi olmasın ve iş sekteye uğramasın diye koğuşlara aynı zamanda girilir. Koğuşlar15 -20 metrekare yerlerdir, böyle bir yerin yarım saat veya 1 saatte aranması yeterlidir. Tek ekiple koğuş koğuş dolaşmayla yapılmaz. Cezaevi kontrolörümüzün uyarmasıyla biz cezaevi aramalarına katılmadık, olması gerektiği gibi yapılıp yapılmadığı konusunda kartondan görüldü yaptık. Tek hatamız arama tutanaklarına görüldü kaşesi basmak yerine imza atmam oldu. Bu durumu da aramadan benim sorumlu olduğum gibi bir algı oluşturdu.”

Savcılar Beraatını İstedi

Ceran, firara sebebiyet vermekten açılan davada cezaevi 2. müdürlerin beraat ettiğini anımsatarak, “Savcı ve Başsavcı aramanın asli bir unsuru gibi bir algılama vardır bu doğru değildir. Bizden önceki aramalara başsavcı ve cezaevi savcısı imza attığı için doğrusunu bu kabul ettik ancak sadece kaşe basmamız gerekiyordu” dedi.

Cezaevlerinde dış güvenliğin sorumluluğun jandarmada olduğunu belirten Ceran, “İnfaz koruma memurlarını ve jandarmanın sorumluluğunda olan bir aramada benim veya savcının koğuşları tek tek dolaşması, çatıya çıkması hayatın olağan akışına aykırıdır ve böyle bir sorumluluğumuz yoktur, çıkarsak da yetki aşımı olacaktır. Jandarmanın dahi bulamadığı bir firar hazırlığını yerel personelin bulması mümkün değildir” diye konuştu. Ceran, beraatını isteyerek, ceza verilmesi durumunda lehe olan hükümlerin uygulanmasını talep etti. Hakan Atasoy ise, savunmasını tekrar ettiğini belirterek, beratını istedi.

Hapis Cezası Ertelendi

Savunmaların ardından sanıklar hakkındaki karar açıklandı. Buna göre, Ceran ve Atasoy, TCK’nın görevi kötüye kullanma suçunu düzenleyen 257/2. maddesi uyarınca 3’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıkların cezası takdiri indirim hükümlerinin uygulanması ile 2 ay 15’er gün olarak belirlendi. Sanık savcılar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Bingöl M Tipi Cezaevinden terör örgütü PKK’lı 14’ü tutuklu 4’ü mahkûm 25 Eylül 2013 tarihinde tünel kazarak firar etmişti. Firari teröristler olaydan bir gün sonra Bingöl’ün Ortaçanak kırsalında yakalanmıştı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.