Öne Çıkanlar deprem HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen meclis Hakurk Aleyna Tilki Yıldız Tilbe

CHP’DEN CUMHURBAŞKANINA ÖRTÜLÜ ÖDENEĞE TEPKİ: SOYA SOYA BİTİREMEDİLER

İSTANBUL (ANKA) - TBMM’de torba yasa görüşmeleri sırasında, cumhurbaşkanına örtülü ödenek getirilmesine ilişkin düzenlemeye CHP’den tepki yağdı.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, ANKA’ya yaptığı açıklamada, “Bir ekip gece, bir ekip gündüz soyuyor. Buna rağmen Türkiye halen ayakta. Soya soya bitiremediler” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanlığının zaten bütçesi olduğunu kaydeden Tekin, şöyle devam etti:

“Hem başbakan hem cumhurbaşkanının örtülü ödenek kullanması mümkün değil. Hukuken mümkün değil, Anayasa’ya da aykırıdır. Bu örtülü ödeneklerin neden verildiği de açık net ama cumhurbaşkanlığının hangi anlamda kullanacağı konusunda açıklama yapması gerekiyor. Nasıl olacak hayretler içindeyiz. CHP olarak bunun takipçisi olacağız.”

-TANRIKULU: CUMHURBAŞKANINA ÖRTÜLÜ ÖDENEK VERİLMESİNİN NEDENİ NE?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da konuyla ilgili, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 5018 Sayılı Yasa’da örtülü ödenek ile ilgili “İstihbarat ve savunma hizmetleri, milli güvenlik ve yüksek menfaat itibarının gerekleri, siyasi, sosyal, kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerde kullanılmak üzere Başbakanlık bütçesine konulur. Bu amaçlar dışında, kişisel harcamalar ve siyasi parti için kullanılamaz” denildiğini anımsatan Tanrıkulu, yapılan değişikliğin gerekçesini sordu. Tanrıkulu, şu soruların yanıtını istedi:

“5018 Sayılı Yasa ile Başbakana örtülü ödenek konusunda verilen yetkinin genişletilerek Cumhurbaşkanına da verilmesinin sebebi nedir? Bu durum Anayasa’ya aykırı değil midir? Başbakan örtülü ödeneği hangi durumlarda kullanabilecektir? Cumhurbaşkanı örtülü ödeneği hangi durumlarda kullanabilecektir?

Örtülü ödeneğin nerelerde kullanılacağı kanunla belirlenmiştir. 7 Eylül 2014–2015 yılları arasında örtülü ödenekten kullanılan kaynak miktarı ve yıllara göre dağılımı nedir?

Söz konusu ödeneğin amacı dışında kullanıldığı iddiaları doğru mudur? Örtülü ödenekten harcama yapabilmek için 3 imza gerektiği buna rağmen, bu ödeneğin Başbakan tarafından, sadece kendi yetkisine dayanarak kullandığı iddiası doğru mudur?

Maliye Bakanı ve ilgili Bakanın imzası olmadığı halde kullanılan ödenek sayısı nedir? Bu ödeneklerin toplam miktarı nedir? Hangi tarihlerde ne amaçla kullanılmıştır?

Örtülü ödenek miktarında yaşanan artışın sebepleri nelerdir? Bu artış ödeneğin amacı dışı kullanımının yaygın hale gelmesinden mi kaynaklanmaktadır?

Örtülü ödenekten hangi kurumlara hangi tarihlerde kaynak aktarımı yapılmıştır? Ne amaçla kullanılmıştır?

Örtülü ödenekten amacı dışında kullanım varsa sorumlular hakkında ne tür bir işlem yapılacaktır? Kanuna aykırı ve amacı dışında kullanılan bu kaynak geri alınacak mıdır?” (ANKA)

(GO/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.