Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk chp niğde milletvekili ömer fethi gürer çiftçi soner çetin binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Hüddam 3: Lamia

Çölyak Komisyonunda Helal İlaç Tartışması

TBMM Çölyak Hastalığı Araştırma Komisyonu’nun ilk toplantısında “helal ilaç ve gıda” tartışması yaşandı. Yaptığı konuşmada helal-sağlıklı ilaç ve gıdaların hastalara tavsiye edilmesi gerektiğini söyleyen AK Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, Çölyak hastalığının bitkisel nedenle ortaya çıktığının altını çizen CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil’den, “Bitkisel olup haram olan bir şey var mı? Yok. İslam literatürünü biz mi öğreteceğiz şimdi hocaya?” şeklinde cevap aldı.

TBMM Çölyak Hastalığı Araştırma Komisyonu AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer başkanlığında toplandı. Çalışma takviminin belirlenmesi gündemiyle başlayan toplantıda ilerleyen süreçte komisyonda görüşüne başvurulacak isimler ve komisyonun çalışma yöntemi belirlendi.

Yurtların, Kışlaların ve Cezaevlerinin Durumu

Komisyon Üyesi CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, komisyonun daha hızlı çalışması gerektiğine dikkat çekerek, Çölyaklı ailelerin ve Çölyak dernekleri başkanlarının dinlenmesini önerdi. CHP’li İrgil’in ardından söz alan HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım, Türkiye’nin Çölyak haritasının çıkarılmasının elzem olduğunu ve öğrenci yurtlarında, kışlalarda, cezaevlerinde Çölyak hassasiyetinin ne durumda olduğunun tespit edilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Helal ve Sağlıklı İlaçları Tavsiye Etmemiz Gerekiyor”

Komisyon toplantısında AK Parti Mersin Milletvekili Tezcan ile CHP’li üyeler İrgil ve Usluer arasında “helal ilaç” tartışması çıktı. Yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede helal ve sağlıklı beslenmenin sağlanması gerektiğini belirten AK Partili Tezcan şunları kaydetti:

“Yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede helal ve sağlık beslenmeyi sağlamamız lazım. Helal ve sağlıklı ilaçları hastalarımıza tavsiye etmemiz gerekiyor. Bu noktada tabii konuşacak arkadaşlarımız var korunma noktasında olmazsa olmazlardan bir tanesi Glutensiz diyet. Bu konuda hiç kimsenin bir şüphesi yok. Tarladan sofraya bu zincirin çok ciddi bir şekilde takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yine gıdalarla ilgili, Müslüman bir ülkede yaşadığımız için bunu vurgulamak zorundayım bu gıdaların helal ve sağlıklı olanlarını mutlaka hastalarımızla ve hasta yakınlarımızla paylaşmamız gerekiyor.”

“Bunların İnançla Bir Alakası Yok”

AK Partili Tezcan’ın “helal ilaç” önerisi CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer ve CHP’li İrgil tarafından tepkiyle karşılandı. İnanç üzerinden hastalık tanısı, tedavisi ve takibi olamayacağını vurgulayan Usluer şöyle konuştu:

“Yani sülük tedavilerinin resmiyet kazandığı, hacamatla tedavinin hastanelerde bölümlere konulduğu bir süreçten geçiyoruz, lütfen bu kısmı bir daha dile getirmeyelim. Bilimsel bir süreci paylaşacağız. Bilimsel gerçekleri paylaşacağız, konuşacağız. Bunların inançla bir alakası yok. Bilim her yerde her inanç için aynıdır. Hastalıkların tanıları, tedavileri, o bölgede yaşayan insanlara, o insanların inançlarına göre değişmez ve değişmemelidir. Hem bir bilimsel kuruluz diyoruz hem de inanç üzerinden götürüyoruz.”

“Kalplerinden Sökecek Misiniz Onları?”

CHP’li Usluer’e yanıt veren AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, “Ben teknik olarak söyleyeceğim, domuz jelatinini zaten tıp da istememekte. Bitkisel jelatin kapsüllere biz hep geçtik” dedi. Öte yandan “domuz jelatini” tartışmasına katılan CHP’li İrgil, “Şu anda biyolojik mitral kapakların yüzde doksanı domuzdan yapılma. Ne yapacaksınız kalplerinden sökecek misiniz onları? İslami tıp, Hristiyan tıp, Budist tıbbı diye bir şey yok” şeklinde konuştu.

“Bir Müslüman Olarak Onu Dile Getirmem Gerekiyor”

Komisyon Başkanı Tamer tarafından açıklamada bulunması için söz verilen AK Partili Tezcan şunları kaydetti:

“Yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede, ‘Müslümanım ve ben domuz ve ürünlerini içeren, İslamiyet açısından haram olan gıdaların ve besinlerin benim beslenmemde, gıdamda yer almasını istemem’ diyen insanlara da saygı göstermemiz gerekiyor. Saygı gösterilmesi lazım. Ben Onkoloji Doçentiyim, ben de bilim adamıyım ve her şeyden önce Müslümanım. Bana sunulan gıdaların, uçağa bindiğiniz zaman, yolculuk yaptığınız zaman, yurt dışına çıktığınız zaman tabii ki ben bir Müslüman olarak helal ve sağlıklı gıda beslenmesi noktasında onu dile getirmem gerekiyor. Ama bir hasta benim için fark etmez diyorsa ona da saygılıyım. Biz de bilim adamıyız ama ben bir Müslüman kimliği varsa, hastamızın bu konuda bir hassasiyeti varsa domuz ve ürünlerini içeren bir Glutensiz bir diyeti asla bir Yahudi’ye yediremezsiniz.”

“Alternatifi Varsa Helal Olanını Tercih Ederim”

AK Partili Tezcan’a, “Onkoloji hocasısınız, kemoterapide domuz jelatinli tabletler geldi, hastanın tek ilacı, meme kanseri. Ne yapacaksınız?” sorusunu soran CHP’li İrgil, Tezcan’dan, “Alternatifi varsa helal olanını tercih ederim” cevabını aldı. Öte yandan CHP’li İrgil, Glutenin bitkisel bir mesele olduğunun altını çizerek, “Bitkisel olup haram olan bir şey var mı? Yok. İslam literatürünü biz mi öğreteceğiz şimdi hocaya?” ifadeleriyle AK Partili Tezcan’a yüklendi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.