Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi çukurova belediyesi kuşadası recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI erdoğan başbakan binali yıldırım Hakkari atatürk yapı kredi operasyon

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dara Girdiğin Zaman Kapımızı Çalacaksın, Irak’ın Parçalanmasına Gelince Bildiğini Okuyacaksın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumu kararına ilişkin Türkiye’nin kesin tavrının MGK’da ortaya konacağını belirterek, “Dara girdiğin zaman kapımızı çalacaksın, her türlü desteği bizden alacaksın. Ama Irak’ın parçalanmasına gelince bildiğini okuyacaksın. Çocukluk hikayesiymiş... Devlet yönetmek çocukluk olur mu?” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler 72. Genel Kuruluna katılmak üzere ABD’ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda açıklamalarda bulunarak, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. ABD’deki görüşmelerinin yoğunluğuna dikkat çeken Erdoğan, bu seneki görüşmelerin ana temasının insana odaklanma ve sürdürülebilir bir dünyada herkes için barış ve insanca yaşam için mücadelenin oluşturduğunu anlattı.

Küresel barış, güvenlik ve refahın tesisi noktasında kendisinin de elzem gördüğü bazı başlıklarda üst düzeyli toplantılar yapılacağını belirten Erdoğan, “İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanı olarak Rohingya Müslümanları Temas Grubu Toplantısı bunlardan bir tanesidir. Ülkemizin de desteğiyle katılım düzeyi yükseltilen bu toplantının, Arakan’da yaşanan insanlık dramının uluslararası toplumun gündemine taşınması açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye olarak bu toplantının Arakanlı kardeşlerimizin sıkıntılarına bir nebze olsun çare olmasını diliyorum” dedi.

-“GÜNDEMİMİZDE BİRÇOK ÖNEMLİ KONU BULUNUYOR”-

19 Eylül Salı günü BM Genel Kurulu’na hitap edeceğini anımsatan Erdoğan, konuşmasında küresel ve bölgesel krizlere dikkat çekeceğini belirtti. Suriye, Irak, terörle mücadele gibi Türkiye’nin güvenliğini yakından ilgilendiren konulara ilişkin kanaatlerini de Genel Kurul’da paylaşacağını ifade eden Erdoğan, küresel adalet için elzem görülen noktaların açık ve net olarak ifade edeceğini kaydetti.

-“TRUMP İLE YAPACAĞIMIZ GÖRÜŞMEYE ÖZEL ÖNEM ATFEDİYORUM”-

New York’ta bulunacağı süre zarfında, ABD Başkanı Trump da dahil bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla görüşmeler gerçekleştireceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Trump ile yapacağımız görüşmeye özel önem atfediyorum. Bu görüşme gerçekten bölgesel anlamda kritik gelişmelerin yaşandığı bir zamana tekabül ediyor. Gündemimizde birçok önemli konu bulunuyor. Bu görüşmenin, her iki ülke için de faydalı ve verimli neticeleri olacağına inanıyorum” dedi.

-YENİ TÜRK EVİ-

Birleşmiş Milletler binasının hemen karşısında New York’un en merkezi yerlerinden birinde yeni bir Türk evi inşa edileceğini ifade eden Erdoğan, yeni binanın, büyüyen, gelişen, her alanda itibarı artan Türkiye’ye yaraşır bir yer olacağını belirterek, “İnşallah bu binamızı yaklaşık 36 ay içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. 32 kat yüksekliğindeki bu binamız gerçekten gerek Birleşmiş Milletler binasının karşısında olmasıyla gerekse hareketli bir alanda tesis ediliyor olması sebebiyle ülkemizin şanına yakışır bir hizmet alanını oluşturacaktır” dedi.

-TEOG’UN KALDIRILMASI: “ÇOK BASİT BİR KONU, HEMEM ADIM ATILABİLİR”-

Gazetecilerin soruları üzerine, TEOG’un kaldırılmasını da değerlendiren Erdoğan, şunları söyledi:

“Dün Sayın Başbakan ile bu konuyu etraflıca görüştük ve uygulamaya girmesi konusunda herhangi bir mani yok. Çok basit bir konu. Sayın Başbakanımız ve bakan arkadaşlarımızla hemen bu adımın atılması mümkün. Bu konuda Sayın Başbakan’la dün mutabakatımız da oluştu. Temenni ediyorum ki hemen, süratle bunu ülke gündeminden çıkarmak, düşürmek bütün aileleri, yavrularımızı rahatlatacaktır. Bizim bir defa bu konuyu gündemimizden çıkarırken çocuklarımızın daha çok okul derslerine yönelmelerinin önünü açmamız ve yarışı okullarında yapmasını sağlamamız çok daha isabetli olacaktır. Bütün mesele ne yapacakları konusu okullardaki atılacak adımlardır.”

-“TÜRKİYE KESİN TAVRINI ORTAYA KOYMUŞ OLACAK”-

Irak Başbakanı İbadi’nin, ‘Bağımsızlık referandumu şiddetle sonuçlanırsa bir askeri müdahale olabilir’ sözlerinin anımsatılarak, Milli Güvenlik Kurulu’nda konuya ilişkin atılacak adımların sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ifade etti:

“Bizim Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantımız 27’sindeydi, bunu 22’sine çekişimizin sebebi de baktık ki yani bu Kuzey Irak yerel yönetimi hala aynı anlayışta devam ediyor. Yani bir defa burada bizleri rahatsız eden bir süreç var. Nedir? Biz bir şey söylüyoruz, bizim 350 km orada sınırımız var. Orada bizim soydaşlarımız var. Dindaşlarımız var. Onlar da aynı şekilde. Bizler aynı medeniyetin aslında mensuplarıyız. Yani onların Kürt olması, Türkmen, Arap… Bizler öbür tarafta Türk olarak bizi birbirimizden ayırmıyor. Ama bu anlayışın ne yazık ki Irak’ın bölünmesine yönelik bir adımı siz tevcih ederseniz, orada biz size ‘buyurun devam edin’ demeyiz. Bunu kaç kez kendilerine söyledik. Burada bizim bir de farklı yaklaşımımız var. Dara girdiğin zaman kapımızı çalacaksın, her türlü desteği bizden alacaksın. Ama Irak’ın parçalanmasına gelince bildiğini okuyacaksın. Çocukluk hikayesiymiş... Devlet yönetmek çocukluk olur mu?

Burada Irak Merkezi Yönetimi’nin takındığı tavır, tabi ki bir federal yapının yöneticileri olarak kendilerinin tabii hakkıdır, biz ona müdahale etmeyiz ama aynı şeyleri düşünüyoruz. Şu anda ABD’de Sayın İbadi ile de ayrıca görüşmemiz olacak. Gördüğümüz kadarıyla aynı istikamete bakıyoruz, o da Irak’ın bölünmez bütünlüğüdür. Şu anda Kuzey Irak Yerel Yönetimi Irak’ın bölünmesine yönelik bir adım atıyor. ‘Türkiye’den bize ses gelmedi, şu gelmedi…’ Ben bir defa MİT Müsteşarımı gönderdim, ‘Bak yanlış yapıyorsunuz. Şu ana kadar eğer biz oturup defaatle konuştuk da sen hala direniyorsan kusura bakma.’ Şimdi burada olay tabi 27’sinden MGK’yı 22’sine alırken etraflıca bunu görüşeceğiz. Görüştükten sonra aynı güne Bakanlar Kurulu toplantımız da alındı. Bakanlar kurulumuz da bizim tavsiye kararımızı görüşerek bunu karara bağlayacaklar. Böylece Türkiye kesin tavrını ortaya koymuş olacak. Ve bu bizim tabi Trump ile görüşmemizde benim gündem maddelerimden bir tanesidir. Bunun da özellikle bilinmesini istiyorum.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.