Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Hüddam 3: Lamia Sebahat Aydın İrlandayı Avrupanın Bulut Merkezi Yapacak ClinicExpert Melatonin hormonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kartal’da çöken binada incelemelerde bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kartal'da çöken binanın enkazında devam eden arama kurtarma çalışmalarına ilişkin olay yerinde incelemelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enkaz çalışmaları ve Yeşilyurt Apartmanı ile çevresindeki yapılarla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'dan bilgi aldı.

Yeşilyurt Apartmanında yaşayan vatandaşların beklediği çadırı ziyaret ederek apartman sakinlerine başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, enkaz alanından ayrılırken basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Gerekli açıklamaların ilgili bakanlıklar ve kurumlar tarafından yapıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buradan almamız gereken birçok ders var ve buna göre de şu anda gerek Başsavcımız, gerek savcılar, gerek bilirkişi heyetleri, bütün bakan arkadaşlarım, AFAD hepsi çalışmalarını sürdürüyor. Ondan sonra bizler de şöyle oturacağız, değerlendirmelerimizi yapacağız ve atılması gereken adımları da kararlı bir şekilde atacağız” açıklamasında bulundu.

HASTANE ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kartal'da çöken binanın enkazında devam eden arama kurtarma çalışmalarına ilişkin olay yerindeki incelemelerinin ardından enkazdan yaralı çıkarılarak Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedaviye alınan vatandaşları ziyaret etti.

Yaralıların sağlık durumu hakkında hastane başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan ve doktorlardan bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaralılara "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Ziyareti ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  yaşanana “afet” denilemeyeceğini belirterek, bina yapımında kullanılan malzeme ve zemin etüdü çalışmalarının önemine işaret etti.

“YEREL YÖNETİMLER ÜZERİNDE ÇOK BÜYÜK SORUMLULUKLAR BULUNMAKTA”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Tabii bunları deprem afetlerinde, dikey mimari, yatay mimari ve bütün bunların yanında, mesela kumu kalkıp da deniz kumuyla, vesaire ile yapmak suretiyle, kullanılan demirlerde hurda inşaat demirlerinin kullanılmasıyla maalesef atılan adımlar... Bütün bunlarla beraber de tabii inşaat ruhsatları olmadan yapılan bu inşaatlarla burada olduğu gibi, iskân olmadan maalesef yerleşimler... İşte bunların neticesinde şimdi bakıyoruz üç kata müsaade edildiği halde 8-10 kat gibi bir inşaatın yapılmış olması. Yani ranta yönelik, daha çok para kazanmaya yönelik kaçak yapılan bu işlerle şu anda tabii bu bölgede çok ciddi bir sıkıntı yaşadık. Ne yazık ki burada şu an itibarıyla 17 kaybımız var ve 14 yaralımız ki bu yaralılarımızın içerisinde şu anda yoğun bakımda olan vatandaşlarımız var ama ziyaretlerini yaptık. Durumlarının iyi olduğunu gördüm."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanılan olaydan bir ders çıkartmak gerektiğini ifade ederek, özellikle yerel yönetimlerin üzerinde çok büyük sorumluluklar bulunduğunu, yatay mimari ve zemin etüdü konularına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. İktidarın kentsel dönüşüm-değişim tezine milletçe sahip çıkılması gerektiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda medyaya da büyük görevler düştüğünü, kentsel dönüşüm-değişime destek verilmesi ve insanların üzerine düşüne yapmasıyla bu tür kazaların minimize edileceğini kaydetti.

“ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI BÖLGEDEKİ BİNALARI TEK TEK İNCELİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuya ilişkin Anadolu Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldığını anımsatarak, süreci bizzat takip edeceğini, ilgili bakanlıkların süreci yürüttüklerini söyledi. Sadece çöken binanın değil bölgenin incelemeye alındığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bölgedeki binaları tek tek incelemeye devam ettiğini, oturulması uygun olmayan bina tespit edilmesi hâlinde buralarda kentsel dönüşüm-değişiminin kesinlikle uygulanacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir soru üzerine de enkazdan çıkarılan 9 yaşındaki Recep Tayyip’i de ziyaret edeceğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hastane ziyaretinin ardından enkazda hayatını kaybedenlerin cenaze namazına da katıldı. Burada cemaate kısa bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan olaydan gereken dersleri alarak adımları buna göre atmak gerektiğini ifade ederek, ölenler için dua etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.