Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehirlerimiz Gecekonduların İstilasına Uğradı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şehirlerin gecekonduların, zevksiz, sanat ve estetiği olmayan binaların istilasına uğradığını, artık şehirlerin çirkin binalarla kirletilmesine tahammül edemeyeceklerini belirterek, “Bu konuda, bizim mimari anlayışımızda yatay mimari esastır, biz buna odaklanmalıyız. Fevkalade şartların dışında buna odaklanmamız halinde şehirlerimizin çok daha güzel olduğunu, çok daha farklı olduğunu göreceksiniz. Şehirlerimizin çirkin binalarla kirletilmesine daha fazla tahammül edemeyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih Belediyesi Kültürel Mirası İhya Restorasyon Projeleri Tanıtım Programı’na katıldı. Etkinlikte bir konuşma yapan Erdoğan, halen proje ve onay süreçleri devam eden eserleri restore eden Fatih Belediyesi'ni tebrik ederek, “Fatih’te selatin camilerin ara bölgelerindeki yüzlerce mescidi, o malum, tarihi inkar edenler yıktılar. Onlar yıktı biz ise inşa ediyoruz, ihya ediyoruz. O yıkan zihniyet hangi zihniyetti? Malum CHP zihniyetiydi. Onlar az önce izlediğiniz o güzelim eserleri yeri geldi ahır olarak kullandılar. Yıktılar onunla iftihar ettiler. Biz ise inşa ve ihya ediyor ve bugünün nesline diyoruz ki ‘Bak senin deden işte böyleydi. Bunları yaptı. İşte size bıraktı. Ama birileri de geldi bunları yıktı’ bunları yapıp kendi ecdadı olarak kendinden sonra gelenlere bırakanlar yanlış mı yaptılar. Onlar bıraktılar da bu yıkanlar o CHP zihniyeti doğru mu yaptı? Bunun hesabını sormayacak mısınız ey gençlik?” dedi. Fethin İstanbul’un sadece fiziksel olarak ele geçirilmesi olmadığını ifade eden Erdoğan. Asıl fethin eserlerle bu şehre damganın burulması olduğunu belirtti.

GECEKONDULARIN ZEVKSİZ BİNALARIN İSTİLASINA UĞRADI

Şehirlerin gecekonduların, zevksiz, sanat ve estetiği olmayan binaların istilasına uğradığını kaydeden Erdoğan, artık şehirlerin çirkin binalarla kirletilmesine tahammül edemeyeceklerini ifade etti. Valiler ve belediye başkanlarından dikey yapılaşmaya müsaade edilmemesini isteyen Erdoğan, “Bu konuda, bizim mimari anlayışımızda yatay mimari esastır, biz buna odaklanmalıyız. Fevkalade şartların dışında buna odaklanmamız halinde şehirlerimizin çok daha güzel olduğunu, çok daha farklı olduğunu göreceksiniz. Şehirlerimizin çirkin binalarla kirletilmesine daha fazla tahammül edemeyiz. Köylerimizi, yaylalarımızı çirkin yapıların istilasına izin vermemeliyiz” dedi.

Bu topraklardaki tüm zenginliklere sahip çıkıldığını belirten Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet’in, fetih hakkı olarak camiye çevirdiği Ayasofya dışında, diğer dinlerin mekânlarını aynen koruduğunu anımsattı. Erdoğan, “Restorasyon deyince akla içimizi acıtan nice görüntü de geliyor. Tüm gayretlerimize rağmen hala tarih ve kültür cellatları kol geziyor. Güya aslına uygun restore edilen ama üzerindeki horasan sıvalarının kazınıp çimento ve kumla kaplanan nice eserler gördük. Asırlık taşları sökülen nice surlar, binalar gördük. Her santimi el emeği göz nuru kapıları, pencereleri sökülen nice konaklar, evler gördük” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.