Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem özeti abd fırat kalkanı bugünün gündemi ihracat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Teknofobik İnsanlar Değiliz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz modern tabirle teknofobik insanlar değiliz. Bizim asıl mücadele etmemiz gereken teknolojinin insanlığın adım adım kendi kıyametine doğru sürüklenmesinin aracı haline getirilmesidir” diye konuştu.

Erdoğan, Yeşilay 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi’nde konuştu. Türkiye’nin hiçbir zaman yenilikle sorunu olmadığını ve olmayacağını ifade eden Erdoğan, “Zira ilim Çin’de de olsa alınız’, diyen bir Peygamber’in ümmeti olarak bizim ilmin ve bilginin kaynağıyla herhangi bir sıkıntımız yoktur” dedi.

“BİZİM İÇİN KISTAS TEKNOLOJİNİN FITRATA AYKIRI OLMAMASI”

Erdoğan, “Bu açıdan biz modern tabirle teknofobik insanlar değiliz. Bunu bir defa tespit edelim. Biz teknolojik ve bilimsel gelişmelerin nereden neşet ettiğine değil, niçin kullanıldığına, hangi gayeyle kullanıldığına, insan hayatında nereye taalluk ettiğine bakarız. Bizim için kıstas, teknolojinin fıtrata aykırı olmamasıdır. Bizim için ölçü, dünyanın yok edilmesi için değil imarı ve ihyası yolunda kullanılıyor olmasıdır. Şüphesiz her buluşun arkasında, ona hayat veren zihniyet ve dünya algısı vardır. Müslümanların atom bombası, nükleer füzeler gibi kitle imha silahlarına öncülük etmemelerinin temel sebebi herhalde geri kalmışlıkları olamaz. Bu tarz bir teknoloji, her şeyden önce Müslümanların zihin yapısına, hayata, insana ve tabiata bakışlarına aykırıdır” diye konuştu.

“BU DA BİR ZİHNİ BAĞIMLILIK”

Asıl karşı olunması gerekenin atom bombasının kendisi kadar, onu ortaya çıkaran, masum insanlar üzerinde kullanmayı meşru gören zihniyet olduğunu ifade eden Erdoğan, “Bugün nükleer başlıkları veya nükleer silahları yasaklama anlayışını savunan zihniyetlere baktığınız zaman bir tanesinde 15 bin, 16 bin nükleer başlık var. Bir diğerinde 12 bin 500 nükleer başlık var. Bir diğerine bakıyorsunuz 7 bin 500 nükleer başlık var ama diyor ki ‘sen yapamazsın’, e sende var. Sayı felaket. İstediğin anda istediğin yerde bunu kullanma hakkına sen sahip olacaksın ama öbür tarafta diğerlerine diyeceksin, ‘sen yapamazsın’. Hemen parmak sallamaya başlıyorlar. İşte sıkıntı burada. Bu da bir bağımlılık. Bunu da dikkatle değerlendirmek lazım. Bu da bir zihni bağımlılıktır” dedi.

Erdoğan, “Bizim asıl mücadele etmemiz gereken, teknolojinin insanlığın adım adım kendi kıyametine doğru sürüklenmesinin aracı haline getirilmesidir. Bundan 4 asır önce koç yiğit Köroğlu ‘Tüfek icat oldu, mertlik bozuldu’ demişti. Biz de bugün diyoruz ki modern teknolojinin ürünü olan kitle imha silahları çıktı, insanlık bitti” ifadelerini kullandı.

“ASIL TEHLİKE…”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatı kolaylaştırması gereken teknolojinin maalesef insanları hayattan kopardığını kaydederken, araştırmalara göre üniversite öğrencilerinin yüzde 13’ünün internet bağımlısı olduğunu, 12-18 yaş grubundaki çocukların yüzde 22’sinin de bağımlılık sınırında bulunduğunu belirtti. Öğrencilerin, bilgisayar, internet, cep telefonu ve televizyon ile geçirdikleri sürenin asgari 6 saat olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Medyada saatlerce bilgisayar oynadığı için klavye başında ölen çocukların acı hikayeleri ile daha sık karşılaşmaya başladık. Asıl tehlikeye geleceğim; cep telefonuyla öz çekim yaparken düşen, bak, hep gülmeye başladınız, kaza yapan, sakatlanan, hatta vefat eden insanlara dair haberleri, kimi zaman tebessüm ederek kimi zaman yüreğimiz parçalanarak takip ediyoruz. Son model telefonu alamadığı için bunalıma giren hatta suç işleyen kişilere rastlıyoruz. Araç kullanırken gözlerini telefon ekranından ayırmayan milyonlarca insan olduğunu da gayet iyi biliyoruz.

“MESCİD-İ NEBEVİ’DE DAHİ İNSANLAR TELEFONLARIYLA VAKİT GEÇİRİYOR”

Dost meclislerindeki gönül sohbetlerinin yerini artık sosyal medya tartışmaları aldı. Mekke’de Beytullah’ta, Medine’de Mescid-i Nebevi’de dahi insanlar, ibadet, kıraat ve tefekkürle meşgul olmak yerine telefonlarıyla vakit geçiriyorlar. Hayatımızı kolaylaştırması gereken teknoloji maalesef giderek bizi hayattan koparıyor. Sorumluluk sahibi bireyler olarak bu kötü gidişi elbette eli kolu bağlı şekilde izleyemeyiz. Harekete geçmediğimiz her gün sıkıntımız büyüyecektir.”

“ESKİYE ÖZLEMLE BİR YERE VARILAMAZ”

Teknoloji bağımlılığı ile mücadelede eskiye özlemi öne çıkartan, geçmişi örnek gösteren bakış açısıyla da hiçbir yere varılamayacağını vurgulayan Erdoğan, “Artık bizim çocukluğumuzun dönemlerinde yaşamıyoruz, o günleri istesek de geri getiremeyiz. Gençlerimizi anlayamazsak, onların ruh dünyasına giremezsek onlara ulaşamayız. Evlatlarımızla empati kuramazsak, onlarla ortak bir dil geliştiremezsek sorunlarının çözümü için doğru yöntemler de bulamayız” dedi.

“'TEKNOLOJİDEN UZAK DUR’ DEMEK FAYDASIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çocuklarımızı beyhude yere teknolojiden uzak tutmaya çalışmak yerine onlara teknolojiyi bilinçli kullanmanın yollarını göstermeli, onun eğitimini vermeliyiz. Annenin-babanın elinden telefonu, tableti bırakmadığı, televizyon başından ayrılmadığı bir evde çocuğa ‘teknolojiden uzak dur’ demek faydasız bir çaba olur çünkü ben bunu evde torunlarımla yaşıyorum. Sabah geliyor, hemen ‘anneanne, iPad’ini bana versene’, bir dayanıyorsun, iki dayanıyorsun, sonra ‘hadi 15 dakika müsaade’. Bunu kontrollü şekilde nasıl götüreceğiz, asıl olan bu. Teknoloji bağımlılığında en riskli kuşak 12-24 yaş grubu olduğuna göre bu konuda okullarımıza, öğretmenlerimize de çok önemli görevler düşüyor” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.