Öne Çıkanlar kosgeb çin Alkın Kalkavan Alpay Karadağ Kulp ege ihracatçı birlikleri çukurova belediyesi medicana Goggle fransa pkk Katoliklerin Ruhani Lideri Papa Fransuva

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Rafineri Açılışında Karabağ Vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz uluslararası toplumun Karabağ meselesi başta olmak üzere dünyada ortaya çıkan haksızlıklara dur demesini bekliyoruz. İstikrara, huzura, refaha yönelik kurallar istisnasız tüm devletler için uygulanmazsa kimse geleceğine güvenle bakamaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliağa’daki SOCAR Star Rafinerisi’nin açılış törenine katıldı. Rafineri yatırım bedelinin 6.3 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “2008 yılından beri enerji alanında ülkemizde önemli yatırımlara imza atan Azerbaycan Devlet petrol şirketi SOCAR işte bu rakamla, yatırımla ülkemize kazandırmıştır. Son 30 yıldır gerçekleştirilen en büyük reel sektör yatırımı olan Star rafinerisi Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki en büyük petrol tesisinden biri olarak faaliyet gösterecektir. Rafineri ülkemizin ilk stratejik yatırım teşvik belgesine sahip projesi olma özelliğini de taşıyor. Tabii böyle bir yatırım olunca bizim üzerimize düşen bir görev var, kendilerine ayrıca bir destekte vereceğiz o destek de bundan böyle sadece Bakanlıkta bütün muameleler yürümek suretiyle işlemler bu teşvikten de istifade etmiş olacak” şeklinde konuştu.

“TEK TARAFLI OLDUBİTTİLERDEN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ”

Star Rafinerisi ile petrol ürünleri ithalatında yıllık 1 buçuk milyar dolar tasarruf elde edileceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tesiste bin 100 kişinin istihdam edileceğini aktardı. Türkiye-Azerbaycan ilişkisi gibi bölgedeki diğer ülkelerle de dostane ilişkiler geliştirilmek istendiğini ifade eden Erdoğan, “Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarına yönelik tek taraflı oldubittiler gibi başarısızlığa mahkum çeşitli girişimlerden üzüntü duyuyoruz. Bu durum bölgemizde hala istikrarsızlık ve gerilimden beslenme politikalarından vazgeçemeyenler bulunduğuna da işaret ediyor. Türkiye olarak bu tür dayatmalara karşı cevabımızı hem sahada hem de diplomatik alanda en güçlü şekilde vermeyi sürdüreceğiz. Ülkemizi ve kardeşlerimizi yok sayan hiçbir teşebbüsün başarı şansı olmadığını eninde sonunda tüm taraflar görecektir. Dostluğa, dayanışmaya, birlikte kazanmaya yönelik her teklife açık olduğumuzu buradan bir kez daha tekrarlamak istiyorum” diye konuştu.

“BEDELİNİ VARLIKLARINI ÇÜRÜTEREK ÖDÜYORLAR”

Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisinin 25 yıldır işgal altında olmasının kabul edilebilir olmadığını bildiren Erdoğan, “Ülkemizin ve Azerbaycan’ın bu sorunun çözümü için yaptığı girişimlere uluslararası toplum daha fazla sessiz kalamaz. Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere bölgesel ve küresel sorunların çözümü için kurulan yapılar bu sessizliklerinin bedelini kendi içlerini boşaltarak, varlıklarını çürüterek ödüyorlar. Adalet ve hakkaniyet duygusundan uzak, içi boş bir uluslararası sistemin hiçbir toplumun ve bireyin nezdinde itibarı kalmaz. Biz uluslararası toplumun Karabağ meselesi başta olmak üzere dünyada ortaya çıkan haksızlıklara dur demesini bekliyoruz. İstikrara, huzura, refaha yönelik kurallar istisnasız tüm devletler için uygulanmazsa kimse geleceğine güvenle bakamaz” değerlendirmesinde bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.