Öne Çıkanlar bugünün gündemi gündem özeti gündem başlıkları İsrail Afrin Hakkari Muhbir bugünün gündem özeti ysk çin pkk turizm

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Türkiye, Hiçbir Tehdide Ve Tehditvari Dile Asla İzin Vermez

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Dün MGK Bildirisinde de ifade edildiği gibi, bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın kabine toplantısında ifade ettiği gibi Türkiye, hiçbir tehdide ve tehditvari dile asla ve asla izin vermez. Türkiye’ye yönelik tehdit ifadelerinin kabul edilmesi hiçbir şekilde mümkün değildir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de toplandı. Toplantıya ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, kabine toplantısında yeni sisteme geçiş sürecinde yürütülen çalışmaların detaylı bir şekilde ele alındığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cuma günü Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde açıklayacağı 100 günlük icraat programının detaylarının ele alındığını söyledi.

“BİRİNCİ HEDEFİMİZ KAMU HİZMETLERİNİN HİÇBİR ŞEKİLDE AKSAMAYA UĞRAMAMASI

“Bu Cuma günü sayın Cumhurbaşkanımız 100 günlük icraat programını vatandaşlarımızla paylaşacak. Bunlar hem seçim döneminde vaat edilen projeleri hem de daha önce başlatılmış devam etmekte olan, bitirilecek olan projeleri kapsıyor” diyen Kalın, 400 civarındaki projenin 100 günlük icraat programı çerçevesinde kabinede görüşüldüğünü kaydetti.

100 günlük icraat programının temel amacının Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin temel unsurlarının tamamlanması olduğunu kaydeden Kalın, “Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Yapısı içerisinde oluşturulan yeni birimleri, ofislerin, başkanlıkların ve kurulların teşekküllerinin tamamlanması ve üst düzey atamaların yapılması. Bildiğiniz gibi bu çerçevede bir takım atamaları yapıldı. Bakan yardımcıların bir kısmı atandı. Bu süreçte önümüzdeki günlerde hızlı bir şekilde tamamlanacak. Buradaki birinci hedefimiz tabi ki kamu hizmetlerinin hiçbir şekilde aksamaya uğramaması” olduğunu kaydetti.

 

“GÜVENLİK BİRİMLERİMİZ ARASINDA SON DÖNEMDE YAKALANMIŞ OLAN EŞ GÜDÜM SAHADA DA SOMUT NETİCELER VERMEYE DEVAM ETMEKTEDİR”

Kabinede iç ve dış tehditlere yönelik terörle mücadele konusunun da görüşüldüğün aktaran Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Dün MGK’da ele alındığı üzere çevremizde, ülkemizde ve bölgesel ve küresel hadiselerden kaynaklanan güvenlik tehditlerine ve risklerine karşıda mücadelemiz en yoğun şekilde devam edecek. Şunu memnuniyetle ifade edebilirim güvenlik birimlerimiz arasında son dönemde yakalanmış olan eş güdüm sahada da somut neticeler vermeye devam etmektedir” diye konuştu.

“TÜRKİYE ASTANA SÜRECİ’NİN HEDEFLERİNE ULAŞMA ÇERÇEVESİNDE GEREKLİ KATKILARI SAĞLADI”

Suriye’de devam eden savaşın siyasi bir çözüm yoluyla sonuçlandırılması için bir dizi siyasi girişimin hala devam ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, bunlardan önemli bir ayağın Soçi toplantıları olduğunu kaydetti. Soçi’de BM Suriye Özel Temsilcisinin de katılımıyla, Türkiye-İran- Rusya’nın iştirakiyle, muhalefetten ve rejimden temsilcilerin de bulunduğu toplantıda Suriye’nin ele alındığını belirten Kalın, “Orada Türkiye’de garantör ülkelerden birisi olarak Astana Süreci’nin hedeflerine ulaşma çerçevesinde gerekli katkıları sağladı. Bu toplantının öncelikli amacı bildiğiniz gibi yeni anayasa komisyonunun teşkil edilmesiydi. Bununla ilgili çalışmalar devam edecek, bizde bu sürece etkin bir şekilde katkı vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kalın ayrıca, “Suriye kaynaklı terör tehditlerine karşı gerek YPG/PYD terör yapılanmasına, gerek DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı bizim etkin mücadelemiz kararlı bir şekilde devam edecek” dedi.

“TÜRKİYE, HİÇBİR TEHDİDE VE TEHDİTVARİ DİLE ASLA VE ASLA İZİN VERMEZ”

ABD ile Türkiye arasında yaşanan gerilime ilişkin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, şunları söyledi:

“Dün MGK Bildirisinde de ifade edildiği gibi, bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın kabine toplantısında ifade ettiği gibi Türkiye, hiçbir tehdide ve tehditvari dile asla ve asla izin vermez. Türkiye’ye yönelik tehdit ifadelerinin kabul edilmesi hiçbir şekilde mümkün değildir. Özellikle NATO Müttefiki olduğumuz ve stratejik ortak olarak tanımladığımız ABD’nin Türkiye’de devam eden adli bir konuyu gerekçe göstererek yada bahane ederek Türkiye’ye yönelik tehditkar bir dil kullanması asla ve asla kabul edilemez. Türkiye, bu stratejik ortaklığı kendi ulusal çıkarları çerçevesinde devam ettirmek için üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Buna mukabil Amerikan makamlarının özellikle Türkiye’nin ulusal güvenliğini doğrudan ilgilendiren PYD ile angajman, FETÖ ile mücadele konularında somut, Türkiye’yi  tatmin edici adımlar atmadığı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin duruşunun ne kadar haklı ve ilkeli olduğu kendiliğinden zaten ortaya çıkacaktır. Biz bundan sonraki süreçte de onurlu, ilkeli duruşumuzu aynen devam ettireceğiz.

TÜRKİYE, ALTERNATİFSİZ DEĞİLDİR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Türkiye, kolay kolay gözden çıkarılacak bir ülke değildir. F-35’ler konusu olur, başka mevzular olur, Türkiye, alternatifsiz de değildir. Bunu da açık ve net söyleyeyim” dedi.

“TÜRKİYE, İLKELİ DURUŞUNDAN ASLA VAZGEÇMEYECEKTİR”

ABD’nin bir yaptırım uygularsa Türkiye’nin ne yapacağına yönelik sorulan soruya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “ABD’nin Yaptırım dilini bir tehdit unsuru haline getirerek Türkiye’ye yüklenmemin hiç kimseye faydası olmayacaktır. Türkiye, ilkeli duruşundan asla vazgeçmeyecektir” ifadelerini kullandı. F-35’lerin Türkiye’ye iade edilmemesi gibi bir konuyu kongrede gündeme getirenlerin projenin uluslararası bir proje olduğunu unutmamaları gerektiğini söyleyen Kalın, “Bu sadece ABD’nin yürüttüğü tek başına bir proje de değildir. Burada 10-12 tane ülke vardır. Türkiye’de bu projeye ortak olmuş ülkelerden birisidir. Biz şu ana kadar bu proje kapsamında yaklaşık 900 milyon dolarlık bu projeye bir ödeme de yaptık” diye konuştu. İlk F-35 savaş uçağının Türk pilotlarına ABD’de teslim edildiğini anımsatan Kalın, “Onların eğitim süreci devam ediyor. Bunu engellemeye dönük, geciktirmeye dönük yada Türkiye’ye verilmesini engellemeye dönük adım atılması halinde tahkim halinde Türkiye’nin her şeyden önce başvuracağı bir hukuk yolu vardır, tahkim vardır. Çünkü yapılmış anlaşmalar var” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE, ALTERNATİFSİZ DEĞİLDİR”

“Böyle bir yaptırım uygulamayı düşünenlerin her şeyden önce bu ilişkiye nasıl zarar vereceklerini dikkate almaları gerekir” diyen Kalın, “Türkiye, kolay kolay gözden çıkarılacak bir ülke değildir. F-35’ler konusu olur, başka mevzular olur, Türkiye, alternatifsiz de değildir. Bunu da açık ve net söyleyeyim. Bu rahip Brunson meselesi ile ilgili olarak da devam eden yargı sürecine herkesin saygı duyması gerekir. Bu bir yargı sürecidir. Dışarıdan talimatla Türk yargısına, ‘şunu, bunu yapın’ gibi bir takım talimatların verilmesi zaten söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

“MÜNBİÇ ANLAŞMASI DOĞRU YOLDA ATILMIŞ BİR ADIMDIR AMA SÜRECİN TAMAMINI İFADE ETMİYOR”

 ABD ile yaşanan sorunların, Münbiç’teki ortak yol haritasında ertelemeye neden olabileceğine yönelik sorulan soruya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, şu cümlelerle yanıt verdi:

“Öyle bir beklentimiz yok. Zaten bu konu ile ilgili askerden askere bir temas trafiği var. Gerek Milli Savunma Bakanımız gerek Genelkurmay Başkanımız bu konuyu mevkidaşlarıyla görüşmeye devam ediyorlar. Münbiç planı tasarlandığı şekilde uygulanmaya devam ediyor. Belirli bir takvim var, bunlar adım adım hayata geçriliyor. Bu bizim için tabi ki memnuniyet verici bir şey. Bu gerilimin Münbiç eylem planına olumsuz yönde etkilememesi bizim beklentimizdir.  Şu ana kadar bu yönde bir adım görmedik. Münbiç anlaşması doğru yolda atılmış bir adımdır ama sürecin tamamını ifade etmiyor. Bizim beklentimiz ABD’nin PYD ile her türlü angajmanının sonlandırılmasıdır. ”

“BEDELLİ ASKERLİĞE İLİŞKİN YASA BİRKAÇ GÜN İÇERİSİNDE CUMHURBŞKANI TARAFINDAN İMZALANACAK”

Bedelli Askerliğe ilişkin yasanın ne zaman onaylanacağına yönelik sorulan soruya Kalın, “Bildiğiniz gibi güzel bir süreç ilerliyor. Seçim döneminde verilen sözlerinde birisi de bu bedelli askerlik meselesiydi. Bununla ilgili kanun tasarısı Meclisten geçti ve imzalanmak üzere Sayın Cumhurbaşkanımıza ulaştı. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde de Cumhurbaşkanımızın bunun imzalaması öngörülüyor. Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra MSB bununla ilgili takvimi ve gerekli düzenlemeleri zaten tamamlamış durumdalar, bunu kamuoyu ile paylaşacak” şeklinde yanıt verdi.

“ERDOĞAN-BAHÇELİ GÖRÜŞMESİ TÜRK SİYASETİNİN SON DÖNEMDE AŞANİ OLDUĞU GÖRÜŞMELERDEN BİR TANESİ OLARAK GÖRÜLMELİ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı öncesi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesine ilişkin sorulan soruyu Kalın, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Bahçeli ile yaptığı görüşme aslında Türk siyasetinin son dönemde artık aşina olduğu görüşmelerden birisi olarak görülmeli. Zira dönem dönem çeşitli istişarelerde bulunmak için bir araya geliyorlar. Bir olağanüstü durum yok. Tersine ara ara bu tür istişareleri yapılmasında fayda mülahaza ediliyor. Bu da o görüşmelerden bir tanesiydi. Siyasi süreç, seçim sonrası yeni sistemin oturması, bununla ilgili atılan adımlar, bundan sonrası ile ilgili yürütülen süreçler ve genel siyasi konular ile ilgili bir genel değerlendirme görüş alış verişi yapıldı” ifadeleriyle yanıt verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.