Cumhurbaşkanlığına Bağlı Ofis Ve Kurulların Görevleri

Resmi gazetede yayımlanan bir numaralı kararnameye göre, Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışacak yedi kurul ve dört ofis oluşturuldu. Cumhurbaşkanı ile doğrudan çalışacak ofis ile kurullar, görev alanlarına göre kurum ve kuruluşlara önerilerde bulunmak için çalışacak. İlgili bölümde en az üç kişiden oluşacak kurulların görevleri şöyle sıralanıyor:

Bilim Teknoloji Ve Yenilik Politikaları Kurulu

 Ar-Ge çalışmalarının özendirilmesinin teşvik edilmesi ve sonuçların ürünleştirilmesi amacıyla çalışmalar yapacak. Serbest bölgelerde yapılan faaliyetleri değerlendirip bu bölgelerin geliştirilmesine ve sorunların çözümüne ilişkin stratejileri belirleyecek. İnternet ortamının ekonomik, ticari, sosyal hayat ile bilim ve kültür alanında etkin, yaygın, kolay erişebilir olması için  teşvik edici politika ve strateji önerileri hazırlayacak.

Eğitim Ve Öğretim Politikaları Kurulu

Ülkenin işgücü planlamasını dikkate alarak eğitim ve öğretim faaliyetleri ile ilgili politika önerilerinde bulunacak. Mesleki teknik eğitim programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün yaygın ve çıraklık eğitimi mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları ile işletmelerde yapılacak mesleki eğitimin planlaması geliştirilmesi ve değerlendirilmesi için çalışmalar yapacak.

Avrupa Birliği eğitim ve gençlik programlarının uygulanması ile ilgili genel politikaların belirlenmesi izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla çalışmalar yapacak.

Ekonomi Politikaları Kurulu

Gerektiğinde gelir azaltıcı veya harcama arttırıcı önerileri izleyip değerlendirerek, uygun görünenlerle ilgili etki analizi yapacak.  Bölgesel gelişme alanında ulusal düzeyde genel politikaların ve önceliklerin belirlenmesiyle ilgili çalışmalar yapacak. Kamu ve özel sektör tarafından yapılan yatırımların süreçlerini hızlandırmak için çalışmalar yapacak. Devlet desteklerinin ilke ve esaslarının belirlenmesi, gümrük ve ticaret politikalarının oluşturulması ve uygulanması için çalışmalar yapıp öneriler sunacak.

Güvenlik Ve Dış Politikalar Kurulu

Türkiye Cumhuriyet’i sınırlarının yasadışı faaliyetlere karşı korunması ve güvenliğin sağlanması ülke içinde ve uluslararası alanda işbirliğinin geliştirilmesi ile sınır yönetimine ilişkin güvenlik politikası önerileri oluşturacak. Türkiye’nin göç uygulamalarını izleyip, göç hukuku ve politikaları alanında bölgesel ve uluslararası yansımalarını rapor edecek. Sivil havacılık güvenliği, siber güvenlik, karayolu, demiryolu ve havayolu trafik güvenliği ile ilgili politika ve öneriler geliştirecek.  

Kültür Ve Sanat Politikaları Kurulu

Kültürün ve sanatın toplumun her kesimine yayılmasını sağlamak için çalışmalar yapacak, kültürel ve tarihi mirasların korunması ve turizmin geliştirilmesi amacıyla politika önerilerinde bulunacak. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşların sorunlarını tespit edip, soydaş ve akraba topluluklarla sosyal kültürel iktisadi ve diğer alanlarda ilişkilerin gelişmesi için stratejik önerilerde bulunacak.

Sağlık Ve Gıda Politikaları Kurulu

Sağlık sisteminin geliştirilmesi, su kaynaklarının etkin kullanılması, sağlık ve gıdayla ilgili üretim ve tüketim alışkanlıklarının iyileştirilmesi, tarım ve hayvancılıkta yerli gen kaynaklarının korunması, ıslahı ve çeşitlendirilmesi konularında çalışmalar yapıp öneriler sunacak.

Sosyal Politika Kurulu

Çalışma şartlarının iyileştirilmesi, gelir güvencesi ve gelir adaleti sağlamak, sosyal refahın oluşturulması, göç ile göçmen sorunlarının çözümü ve sosyal refahın oluşturulması için politika önerileri geliştirecek.

Yerel Yönetim Politikaları Kurumu

Türkiye'nin toplumsal, ekonomik ve siyasal gerçekliklerine uygun olarak yerel yönetim politikalarına ilişkin strateji önerileri sunacak. Göç, iskân, çevre, orman, su ve benzeri alanlarda politika önerilerinde bulunacak.

Ofisler İdari Ve Mali Özerkliğe Sahip Olacak

Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışacak ofisler, idari ve mali özerkliğe sahip olacak. Dijital dönüşüm ofisi, finans ofisi, insan kaynakları ofisi ve yatırım ofisi adlarıyla kurulan ofislerin görevleri şöyle:

Dijital dönüşüm ofisi, kamunun dijital dönüşümünü koordine edecek, milli teknolojiler için gerekli olan projeleri geliştirecek, büyük veri analizi yapacak, yapay zeka uygulamalarına öncülük edecek, siber güvenlik projeleri geliştirecek.

Finans Ofisi, ulusal ve uluslararası bankacılık ve finans sektörünü izleyecek, analizler yapacak. Türkiye'nin finans piyasalarındaki konumunu raporlayacak ve İstanbul Finans Merkezi projesini yürütüp gelişmeleri takip edecek.

İnsan Kaynakları Ofisi, Türkiye'nin insan kaynakları envanterini çıkaracak, Türkiye'nin vizyonu ve hedefleri doğrultusunda insan kaynağının geliştirilmesini sağlayacak projeler yürütecek. Özel yeteneklerin keşfini sağlayacak ve yetenek yönetimi projelerini yürütecek, politika kurullarının öncelediği alanlarda insan kaynağının tespitini yaparak kaynağın milli projelere kazandırılmasını sağlayacak. Performans ve kariyer yönetimi gibi insan kaynağı yönetim modellerinin kamuda hayata geçirilmesini sağlayacak. Liyakat ve yetkinliğin artırılması için gereken projeleri üretecek.

Yatırım ofisi, kalkınmada ihtiyaç duyulan yatırımların gerçekleşmesi için gereken özendirme ve tanıtım çalışmalarını yapacak. Yatırımcıların karşılaştığı engellerin aşılması için gereken girişimlerde bulunacak. Yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin reform sürecine katkıda bulunacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.