Davutoğlu'ndan Referandum Açıklaması: Pişman Olacaklar Yanlış Bir Adım

Ak Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu “Irak'ta etnik temelli bölünmelere gitmek günün sonunda bu süreci başlatanların da pişman olacakları yanlış bir adımdır” dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Davutoğlu bugün Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yapılan referandum hakkında açıklamada bulundu. Türkiye’nin bugüne kadar Irak ve IKBY’nin refahı ve güvenliği için üstüne düşen her adımı attığını belirten Davutoğlu bundan sonra da bölgede gerilimin sıcak çatışmamaya dönmemesi, bölge halkları arasında tedavi edilemeyecek gerilimlerin yaşanmaması için tüm tarafların söylem ve eylemlerine dikkat göstermesi gerektiğini söyledi. Tarafların soğukkanlı bir şekilde iyi yapılandırılmış bir diyalog sürecine girmelerinin önemli olduğunu dile getiren Davutoğlu komşu ülkelere ve uluslararası camialarında bu süreci teşvik etmeleri gerektiğini söyledi.

“Irak Arap, Kürt, Türkmen, Şii, Sünni Grupları İle Bir Bütün Olarak Kardeşimizdir”

Davutoğlu’nun açıklaması şöyle devam etti:

“Irak hem komşumuz hem de etnik ve mezhebi tüm unsurları; Arap, Kürt, Türkmen, Şii, Sünni grupları ile bir bütün olarak kardeşimizdir. Tarihten gelen engin tecrübemiz ve derin kardeşliğimiz gerilimli dönemlerde soğukkanlı davranmayı gerektirmektedir.

Zaten kanlı savaşlarla acı çeken bölgemizin daha büyük acılar yaşamaması için herkese sorumluluk düşmektedir.

IKBY'nin ise sorunlarını Irak'ın toprak bütünlüğü içerisinde çözme arayışı yolunu tercih etmesi, taleplerinin meşruiyet zeminini güçlendirecektir. IKBY'nin Irak Anayasası'ndan kaynaklanan haklarının temini Irak'ın bütünlüğü içinde anlamlıdır. Irak'ta etnik temelli bölünmelere gitmek günün sonunda bu süreci başlatanların da pişman olacakları yanlış bir adımdır.

“ Kerkük'ün Çoğulcu Yapısına Zarar Verecek Her Adım Kerkük'ü Aşan Tehlikeleri Tetikleyecektir”

Irak, Orta Doğu coğrafyasında farklı etnik ve mezhebi grupları bir araya getiren özel bir yapıya sahiptir. Irak, küçük bir Orta Doğu, Kerkük, küçük bir Iraktır. Türkmen, Kürt ve Arap unsurların barış içinde yaşadığı Kerkük'ün çoğulcu yapısına zarar verecek her adım Kerkük'ü aşan tehlikeleri tetikleyecektir. Kerkük'ün Irak içinde kendine has özel bir yönetimle bu birlikteliği koruyarak yönetilmesi gerekmektedir. Kerkük'te etnik ve mezhebi temelde sağlanacak bir çözüm Irak ve Orta Doğu'da kalıcı barışın da önemli bir sembolü olacaktır.

Son günlerde Irak'ta referandum bağlamında yaşanan gelişmeler sadece belli bir bölge ile sınırlı kalmayacak bir gerilim potansiyeli taşımaktadır.

IKBY'nin Irak'ın toprak bütünlüğünü riske sokan bu adımı, bugüne kadar kendisine en zor zamanlarda destek olmuş Türkiye gibi komşu ülkelerden gelen uyarıları dikkate almadan atması, daha sonra telafisi mümkün olmayacak zararlar doğuracak bir hatadır.

“ Bölgenin İhtiyacı Bölünmek Değil, Sınırları Aşan Birlikteliklerle Ortak Bir Kader İnşa Etmektir”

Orta Doğu'da bölünmeler her zaman bölge halkları için yeni acıları ve sonu gelmez tartışmaları beraberinde getirmiştir. Bölgenin ihtiyacı yeni sınırlarla daha küçük parçalara bölünmek değil, sınırları aşan birlikteliklerle ortak bir kader inşa etmektir.

Irak'ın toprak bütünlüğünün ve toplumsal barışının sağlanması için de her şeyden önce Bağdat yönetimine büyük sorumluluk düşmektedir. Bağdat merkezi hükümetinin Irak'ın bütün etnik ve mezhebi unsurlarını temsil edecek şekilde kuşatıcı bir nitelik kazanması bu kritik kavşakta sorunların çözümüne büyük katkı sağlayacaktır. Unutulmamalıdır ki Irak'ın birliği etnik ve mezhebi dışlanmalarla değil Irak vatandaşlığı temelindeki ortak haklarla korunabilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.