Doktorlara Ödenek Verilmesini yasaklayan Kanun İptal Edildi

Anayasa Mahkemesi, özel muayenehanesi bulunan veya özel hastanede de çalışan üniversite öğretim üyesi doktorlara, üniversite ödeneği verilemeyeceği ve ek ödeme yapılamayacağına ilişkin, kanun hükmünü hakkaniyete uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etti.
Bursa Bölge İdare Mahkemesi, Antalya 3. İdare Mahkemesi, Manisa 2. İdare Mahkemesi ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi İkinci Dairesi, baktıkları davalarda, uygulama konusu kamuoyunda, “Tam gün yasası” olarak bilinen 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'na 19 Kasım 2014 tarihli 6569 Sayılı Kanun ile eklenen geçici 70. maddesinin iptaline karar verilmesi istemiyle, ayrı ayrı Anayasa Mahkemesine başvurdu. Yüksek Mahkeme, açılan davaları birleştirerek inceledi. Yüksek Mahkeme, Kanun'un iptali istenen geçici 70. maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesini ve üçüncü fıkrasının ikinci cümlesini iptal etti. İptal edilen hüküm, özel muayenehanesi bulunan veya özel hastanede de çalışan üniversite öğretim üyesi doktorlara, üniversite ödeneği ve ek ödeme yapılmayacağına ilişkin kanun hükmünü iptal etti. Oyçokluğu ile alınan kararın gerekçesi Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Gerekçede, sağlık hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde sunulması bakımından kanun koyucunun, Anayasa’nın temel ilkelerine bağlı kalmak koşuluyla, sağlık çalışanları açısından belli kurallar ve sınırlamalar öngörebilme konusunda takdir yetkisine sahip olduğu belirtildi.

HAKKANİYETE UYGUN DEĞİL

Kanun koyucunun herhangi bir konuda düzenleme yaparken kamu yararını da göz önünde bulundurmak zorunda olduğunun vurgulandığı gerekçede, getirilen kural ile ulaşılmak istenen amaç arasında adil bir dengenin bulunmasının hukuk devleti ilkesinin bir gereği olduğu ifade edildi.

Gerekçede, mesai saatleri dışında çalışan öğretim üyelerine ödenmeyen, üniversite ödeneği, ek ödeme ve sağlık hizmetleri tazminatı ödemelerinin mahiyetleri itibarıyla fazya mesai ya da performans karşılığı verilmediği, söz konusu ödemelere hak kazanılması için öğretim üyesi sıfatına sahip olmanın yeterli bulunduğu anımsatıldı.  

Gerekçede, “Çalışmakta oldukları kadronun kanuni yükümlülüklerini yerine getiren, görev, yetki ve sorumluluklarını ifa eden öğretim üyelerinin, hukuk sisteminin tanıdığı bir imkândan yararlanarak mesai saatleri dışında çalışmaya devam etmeleri nedeniyle çalışma koşullarının kurallarda belirtildiği şekilde özlük hakkı kapsamındaki bazı ödemeler bakımından sınırlandırılarak aynı hak ve yükümlülüklere sahip öğretim üyeleri arasında farklılaşmaya gidilmesi ve kurallarda öngörülen bazı ödemelerden tamamen yoksun bırakılmaları ölçülü kabul edilemeyeceği gibi hakkaniyete de uygun değildir. Anayasanın 2. Maddesine aykırıdır” denildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.