Öne Çıkanlar gündem özeti terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk MSB gündem başlıkları enflasyon HAVA HAREKATI tüik tesk genel başkanı bendevi palandöken abd CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak

Dünyanın En Yoğun Havalimanı Guangzhou, Avrupa’nın İse İstanbul

Korona salgını, dünyanın kalabalık ve işlek havalimanları sıralamasını değiştirdi. Şu anda dünyanın en çok yolcu ağırlayan havalimanı, artık yurtiçi yolculukların da yine eski temposunu bulmaya başladığı Çin’de bulunuyor. Çin havalimanlarında da, korona krizi öncesi dönemlere kıyasla gelip geçen yolcu sayısı gerçi azaldı, ama yurtdışı bağlantılar bir yana bırakılırsa ortam 2020 yılı ortasından beri yine büyük ölçüde normale dönmüş durumda.


 
Çin havalimanları arasında geçtiğimiz yılın rekoru Guangzhou Havalimanı’na ait. Yaklaşık 43,8 milyon yolcu 2020 yılında bu havalimanından uçağa iniş ve biniş yaptı. Bu sayı aslında 2019’daki yolcu sayısından çok daha az; ancak dünyanın diğer yerlerindeki hava trafiğinde saptanan çöküş Çin’de görülenden daha fazla olduğundan yukarıdaki sayılar dünya rekoru oluşturmaya yetti. Özetle dünyanın hiçbir havalimanından, 2020’de, Guangzhou Havalimanı’ndaki kadar kadar yolcu gelip geçmedi.
 
Geçmiş yıllardaki rekor sahibi, ABD’deki Atlanta Havalimanı idi. Ancak bu ülkedeki pandemi etkilerinin yıl boyu artarak sürmesi; buna karşılık Çin’in, geçen yılı yaz başından bu yana salgını kontrol altına alarak sağladığı ekonomik toparlanmanın hava trafiğine yansıması sonucunda Guangzhou Havalimanı dünyanın en işlek havalimanı olma unvanını Atlanta’nın elinden aldı.   
 
Guangzhou Havalimanı, aralarında China Southern und Hainan Airlines’ın da bulunduğu çok sayıda Çin havayolu şirketinin bir tür turnikesi niteliğinde. Ülkenin güneyinde yer alan Guangzhou, Shanghai’nin yanı sıra Çin Halk Cumhuriyeti’nin en önemli ekonomik metropolü. Kentte 15 milyon nüfus yaşıyor ancak Guangzhou’nun etki havzası olarak nitelenebilecek bölgede yaşayan nüfus 100 milyondan fazla. Avrupa’ya bakıldığında ise daha önce Londra Heathrow Havalimanı’nın bulunduğu ilk sıraya, 2020 yılında, İstanbul Havalimanı’nın yerleştiği görülüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.