Öne Çıkanlar İyi Parti çin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener kosgeb ak parti Op. Dr. Volkan Erdoğan İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi  Harp ve Vazife Malullerine Yapılacak 2021 Yılı Ek Ödemeleri BGMP 2021 FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası 2021 Türkiye Karting Şampiyonası İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi

Emeklilere İkramiyede Yeni Düzenleme

Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Genel Kurul’da kabul edildi. Yasaya göre, 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, otuz yılı aşan her tam hizmet yılı için 50 Türk Lirasından, bu kapsamda ödenecek toplam ikramiye tutarının da hiçbir şekilde 100 Türk Lirasından az olmamasını öngörülüyor.

Meclis Genel Kurulu’nda, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Genel Kurul’da kabul edildi. Yasaya son anda yeni madde eklendi ve Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunda yeni düzenleme yapıldı.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek Kanun hükümlerini ihlal edenler, ihlale neden olan tutarları, ödemeleri gerektiği tarihten bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar (bu tarih dâhil) geçen süre için Kanununda belirlenen geç ödeme zammı ile birlikte 2017 yılı Mayıs ayı sonuna kadar ödemeleri şartıyla Kanun hükümlerinden yararlandırılacak.

Kasım ve Aralık Ayında Vergi ve SGK Primini Ödemeyen Vatandaşlara Yeni Hak

Genel Kurul’da soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal yeniden yapılandırmaya ilişkin  şöyle dedi:

“Kasım ayında vergide peşin veya birinci taksit ödemeleri vardı. Aralık ayında da sosyal güvenlik primlerinde ilk taksit veya peşin ödeme vardı. Bir kısım vatandaşımız, tabii, bu ödemelerini belki de ellerinde olmayan imkânlar nedeniyle yapamadılar. Burada, vatandaşlarımıza bir hak getiriyoruz. Bu, kasım ve aralık ayında vergi ve SGK primini ödemeyen vatandaşlarımız mayıs ayının ve haziran ayının sonuna kadar peşin veya ilk taksit ödeme imkânı bulurlarsa yeniden, bu, yeniden yapılandırma kanunu hükümlerinden yararlanacaklar.

"Vergi Veya SGK Prim Ödemelerinin Hepsini Mayıs ve Haziran Aylarına Erteliyoruz"

Yine, yeniden yapılandırma kanunu çerçevesinde, gerek kasım ayında vergi, gerek aralık ayında sosyal güvenlik primini ödeyen vatandaşlarımız bakımından da ocak, şubat, mart ve nisan aylarına tekabül eden vergi veya SGK prim ödemelerinin hepsini mayıs ve haziran aylarına erteliyoruz. Bu, ertelediğimiz aylardaki ödemelerin, topluca mayıs veya haziran ayında yapılacağı anlamına gelmiyor, bütün taksit ödemelerini dört ay süreyle ertelemiş oluyoruz. Dolayısıyla, vatandaşlarımız, bu, önümüzdeki dört ay, ocak ayı dâhil olmak üzere, ödemeleri gereken yeniden yapılandırma taksitlerini de mayıstan veya hazirandan itibaren ileriye dönük dörder ay süreyle bu ödeme imkânlarına kavuştular. Ayrıca, yine, ocak ayı ile mayıs ayı arası dönemde ertelediğimiz bu taksit ödemelerinden de herhangi bir şekilde bir faiz alınması söz konusu değil.

"Peşin Ödeme İndirimini de Yine Koruyoruz"

Yine, burada, tabii, getirdiğimiz imkânlardan bir tanesi de hatırlarsanız, kasım ayında veya aralık ayında vergi ve SGK'da peşin ödeme tercihinde bulunan vatandaşlarımıza peşin ödeme indirimi imkânı getirmiştik. Şimdi, burada bu taksitlerini ödemeyen vatandaşlarımız mayıs veya haziran ayı içerisinde vergi veya SGK primlerini peşin ödemeyi tercih ederlerse bu vatandaşlarımızın peşin ödeme indirimini de yine koruyoruz. Dolayısıyla, peşin ödeme indiriminden yararlanmak suretiyle bu borçlarını ödeyebilecekler. Yine, daha önce peşin ödeme tercihinde bulunan vatandaşlarımız isterlerse taksitli ödeme seçeneğine de geçecekler.”

Emekli İkramiyesi

Yasanın getirdiği düzenlemeler şöyle:

30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, otuz yılı aşan her tam hizmet yılı için 50 Türk Lirasından, bu kapsamda ödenecek toplam ikramiye tutarının da hiçbir şekilde 100 Türk Lirasından az olmamasını öngörülüyor.

Otuz Yılı Aşan Her Tam Hizmet Yılı İçin 50 Türk Lirasının Altında Olmamak Üzere

Yasaya göre, düzenlemelerin yürürlüğe girdiği tarihten önce otuz yıldan fazla emekli ikramiyesine müstahak hizmet süreleri bulunmasına rağmen, otuz tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, otuz yılı aşan her tam hizmet yılı için 50 Türk Lirasının altında olmamak üzere, görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar ve emekli ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkate alınarak tahakkuk ettirilecek emekli ikramiyesinin, kendilerinin veya hak sahiplerinin bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden bir yıl içerisinde başvuruda bulunmaları şartıyla, 7.500 Türk Lirasına kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren üç ay içerisinde, varsa kalan kısmı ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayı içerisinde ödenecek.

Toplam İkramiye Tutarı Hiçbir Şekilde 100 Türk Lirasının Altında Olamayacak

Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuru yapıp dava açmamış olanların başvuruları, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte yapılmış sayılacak. Bu düzenleme kapsamında ödenecek toplam ikramiye tutarı hiçbir şekilde 100 Türk Lirasının altında olamayacak.

Davalar

Görülmekte olan davalarda ayrıca bir başvuru şartı aranmaksızın bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde, dava öncesi yapılan idari başvuru tarihinden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte hesaplanacak tutar tasarıdaki hükümlere göre ödenecek. Mahkemelerce, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış davalarda davanın konusuz kalması sebebiyle karar verilmesine yer olmadığına karar verilecek.

“Yargılama Giderleri İdare Üzerinde Bırakılacak”

Yargılama giderleri idare üzerinde bırakılacak ve vekalet ücretinin dörtte birine hükmedilecek. Ayrıca, ilk derece mahkemelerince verilen kararlar hakkında Sosyal Güvenlik Kurumunca kanun yollarına başvurulmayacak ve bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan itiraz veya temyiz başvurularından vazgeçilmiş sayılacak.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde kullanılmak üzere listede yer alan öğretim elemanlarına ait kadrolar ihdas edilecek.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.