Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk abd chp Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Emine Erdoğan, Beslenmenin Otizm Üzerine Etkileri Projesi Tanıtım Toplantısı’na Katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Konya Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen Beslenmenin Otizm Üzerine Etkileri Projesi Tanıtım Toplantısı’na katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Emine Erdoğan, toplumun sağlığı, mutluluğu ve huzurunun herkesi ilgilendirdiğini belirterek otizmle yaşamı öğrenmenin, otizmli bireylerin aileleri kadar herkesi ilgilendirdiğini, otizmli çocukların eğitiminin temel meselelerden olduğunu söyledi.

“OTİZMLİ ÇOCUKLARIMIZIN HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRMAK HEPİMİZİN GÖREVİDİR”

Bu konuda; Millî Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının önemli farkındalık çalışmaları olduğunu dile getiren Emine Erdoğan, bunun son derece umut verici olduğunu belirtti.

Otizm söz konusu olduğunda, bütünleyici ve kaynaştırıcı eğitimin öneminin tartışılamayacağını vurgulayan Emine Erdoğan, "Otizmli çocuklar diğer çocuklarla ne kadar çok bir araya gelirse alınan eğitimin başarısı o kadar artıyor. Otizmli çocuklarımızın hayatlarını kolaylaştırmak hepimizin görevidir. Eğitim, en temel insan hakkıdır ve bu hakkın ihlali için geçerli hiçbir neden yoktur. Otizmli bireylerin ayrıştırılmaya değil, bütünleştirilmeye ihtiyacı vardır" diye konuştu. 

Bütün çocukların sevilip korunduğunda gerçek bir sevgiden bahsedilebileceğini vurgulayan Emine Erdoğan, sevginin şartlardan bağımsızlaştıkça özüne kavuştuğunu söyledi. 

Otizmli çocuklar içerisinde birçok cevher bulunduğuna dikkat çeken Emine Erdoğan, genç piyano sanatçısı Buğra Çankır'ın bu cevherlerden sadece biri olduğunu, keşfedilmeyi bekleyen nice otizmli çocuk olduğuna inandığını kaydetti.

“OTİZMLE SAVAŞTA EN ÖNEMLİ ARAÇ, ERKEN YAŞTA BAŞLAYAN EĞİTİMDİR”

Emine Erdoğan, bu kadar sık rastlanan bir sendromun, ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmanın önemine dikkati çekerek, "Ailemizde ya da yakınlarımızda otizmli bir birey olmayabilir. Fakat otizmli bir bireyle karşılaştığımızda ona nasıl davranacağımızı ve onun davranışlarını nasıl okuyacağımızı hepimizin öğrenmesi gerekiyor. Eğer bu donanıma sahip olursak otizmli çocukları olan ailelerle yakın temas hâlinde olduğumuzda dayanışma becerimiz de kuvvetlenecektir" diye konuştu.

Amerika Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi’nin 2012 verilerine göre, otizmin görülme sıklığının 88'de 1 olduğu bilgisini aktaran Emine Erdoğan, şöyle devam etti: "Günümüzde bu rakam, 68'de 1'e ulaşmıştır. Otizme tam olarak neyin sebep olduğu bilinmiyor olsa da birçok faktörle ilişkilendirmeler mevcuttur. Bugün, burada konuşacağımız yeme içme alışkanlıkları da bu faktörlerin önemli bir parçasıdır. Bildiğiniz gibi otizmli çocukların yüzde 90'ında beslenme sorunları görülmektedir. Yapılan çalışmalar, doğru beslenmenin otizmin belirtilerini hafiflettiğini gösteriyor. Özellikle glutenden uzak durmak, otizmli çocuklar üzerinde son derece olumlu etkiye sahip. Bununla beraber, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi, paketlenmiş ve işlenmiş yiyeceklerden uzak durulmasının da iyileştirici etkileri var. Semptomlar hafifledikçe, otizmli çocukların olduğu kadar ailelerin de hayatları kolaylaşıyor. Bu da eğitimlerinin başarıya ulaşmasını sağlıyor."

"Otizmle savaşta en önemli araç, erken yaşta başlayan eğitimdir" diyen Emine Erdoğan, otizmli çocukları olan ailelerin çok erken safhalardan başlayarak günlük hayatın tüm aşamalarında rehberlik almasının çok önemli olduğunu belirtti.

“BESLENME, ÜZERİNDE YENİDEN DÜŞÜNMEMİZ GEREKEN BİR HAYAT BİLGİSİDİR”

Yeme içme gibi basit olduğunu düşünülen bir eylemin, otizmli çocuklar için zor olduğuna dikkati çeken Emine Erdoğan, "Yemekler konusunda gösterdikleri aşırı seçicilik, yeterli ve faydalı besinleri almalarının önünde bir engel. Dolayısıyla çocuklarımızın sıkıntılarını hafifletmek için yeni programları da geliştirmeliyiz. En önemlisi de bu programların her ailenin ulaşabileceği mesafede olmasını sağlamaktır" dedi.

Emine Erdoğan, Selçuklu Belediyesinin bu konudaki çalışması Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi’nin (SOBE) sayısı artması gereken bir numune olduğunu ifade ederek emeği geçenleri kutladı.

Tıbbi beslenme yaklaşımlarının, otizmli bireylerde olumlu sonuçlar ortaya çıkarmasının başka mesajlar da verdiğine işaret eden Emine Erdoğan, "Yiyip içtiklerimizin hem bedensel hem de ruhsal sağlığımız üzerindeki etkileri herkes için geçerlidir. Bugün hepimizin yoğun bir toksin saldırısı altında yaşam mücadelesi verdiğimizi söylesek herhalde abartmış olmayız. Kullandığımız temizlik ürünlerinden, giydiğimiz kıyafetlere kadar temas hâlinde olduğumuz her şeyin muhtevasında maalesef yoğun kimyasallar mevcut. Bunun üzerine bir de bizlerin tüketici olarak, paketlenmiş ürünlere gösterdiğimiz rağbet, sorunları ikiye katlıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Emine Erdoğan, bugün insanlığın karşı karşıya kaldığı birçok hastalığın, yaşam tarzından kaynaklanan, önlenebilir hastalıklar olduğunu dile getirerek, "Dolayısıyla beslenme, üzerinde yeniden düşünmemiz gereken ve hatta yeniden öğrenmemiz gereken bir hayat bilgisidir” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Emine Erdoğan'a tablo hediye etti. Daha sonra hatıra fotoğrafı çektirildi.

EMİNE ERDOĞAN, SELÇUKLU OTİZMLİ BİREYLER EĞİTİM MERKEZİ’NİN AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Emine Erdoğan, Konya programı çerçevesinde Millî Eğitim Bakanı Selçuk ile otizmli bireylerin günlük yaşama adaptasyonlarını sağlamak amacıyla kurulan Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi’nin(SOBE) resmî açılışını gerçekleştirdi.

Açılışın ardından sınıfları gezen Emine Erdoğan ve Millî Eğitim Bakanı Selçuk, merkezdeki eğitimlere ilişkin SOBE Genel Koordinatörü Fatma Güllüoğlu Birer'den bilgi aldı. Otizmli çocukların yaptığı çalışmaları da inceleyen Emine Erdoğan, çocuklarla tek tek ilgilenip sohbet etti.

Emine Erdoğan, daha sonra SOBE Vakfı Başkanı Mustafa Ak ile görüştü.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.