Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut binali yıldırım Melatonin hormonu Nicolas Baldeyrou Bharat Biotech Mangal En İyi Uluslararası Film Online İşlemler Cansu İvecen

Erdoğan: Referandumu Sonucuna Bakmaksızın Yok Hükmünde Kabul Ediyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürt Bölgesi’nin bağımsızlık referandumuna ilişkin “Kimse bizden sınırlarımızın hemen yanı başında, 350 kilometre, yeni bir kriz ve çatışma alanı oluşmasına göz yummamızı bekleyemez. Bu konudaki tavrımız açıktır. Buna rağmen yapılan ve Irak’taki cari hukuka da uygun olmayan referandumun, sonucuna bakmaksızın yok hükmünde kabul ediyoruz, gayrimeşrudur diyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Ombudsmanlık Toplantısı’nda konuştu. Bugün gerçekleştirilen IKBY’deki bağımsızlık referandumuna ilişkin sert mesajlar veren Erdoğan, “Kuzey Irak’ta bölgesel yönetimin referandum kararı, ülkenin içinden geçtiği durum göz önüne alındığında buram buram fırsatçılık kokan bir girişimdir. Irak’ın hep toplum, hem de ülke olarak birliğe, bütünleşmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacı bulunduğu bir dönemde ayrılık yönünde adımlar atılması asla kabul edilemez” diye konuştu.

“Sonucuna Bakmaksızın Yok Hükmünde Kabul Ediyoruz”

“Kuzey Irak sadece bir şahsın, aşiretinin hayat alanı değildir” diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bu bölgeyi sadece tek bir grubun kontrolü altına almaya çalışması, orada uzun yıllar sürecek yeni çatışmaların habercisi olmaktan öte bir anlam taşımayacaktır. Kontrolleri altına aldıkları gücü ve imkanları, diğer gruplarla paylaşma konusunda hiç de iyi bir imtihan vermeyen mevcut yönetime olan güvensizlik, sözde bağımsızlık ilanı sonrası çok daha artacaktır.

Kimse bizden sınırlarımızın hemen yanı başında, 350 kilometre, yeni bir kriz ve çatışma alanı oluşmasına göz yummamızı bekleyemez. Bu konudaki tavrımız açıktır. Buna rağmen yapılan ve Irak’taki cari hukuka da uygun olmayan referandumun, sonucuna bakmaksızın yok hükmünde kabul ediyoruz, gayrimeşrudur diyoruz.”

“Makaram Sarı Bağlar, Kız Oynar, Gelin Ağlar, Yaptığı İş Bu”

Erdoğan, Irak’ın toprak bütünlüğü ve toplumsal birliği doğrultusunda çalışmayı sürdüreceklerini vurgularken, şöyle devam etti:

“Dün akşam İran Cumhurbaşkanıyla uzunca görüştük, bir gün önce gönderdiği heyetle görüşmeler yaptık. Bu uzunca görüşmeler neticesinde, açık ve net söylüyorum; bugün referandum yapıyorlar. Bir defa Irak’ın federal yapısı bu referandumu kabul etmiyor, Anayasa Mahkemesi gerekli kararı verdi. Boşu boşuna, yani makaram sarı bağlar, kız oynar, gelin ağlar, yaptığı iş bu.

“Giriş, Çıkış Kapatılacak”

Siyasi, ekonomik, ticari olarak, güvenlik noktasında bütün adımları atıyoruz, atacağız. Silopi’de boşuna şu anda silahlı kuvvetler gerekli adımları atmadı. Taviz yok. Şu anda İran aynı durumda. Hava kuvvetlerimiz aynı durumda. Ve sınırdan şu anda sadece Irak tarafına geçişe müsaade var, bu hafta içerisinde diğer tedbirleri de açıklayacağız ve o adımları da atacağız. Artık giriş, çıkış bunlar da kapatılacak. Farklı tedbirleri de devreye sokacağız.

Bundan sonra Kuzey Irak Yerel Yönetimi bakalım petrolünü hangi kanallarla, nereye akıtacak ve ya nereye satacak. Vana bizde. Vanayı kapattığımız anda o iş de bitti. Devlet yöneten bütün bunları A’dan Z’ye düşünmek zorunda.

Biz adımlarımızı kararlı bir şekilde atmaya devam edeceğiz ve Kuzey Irak Yerel Yönetiminin bir defa bu adımdan geri adım atması şart. Olmazsa olmaz. Federal devlet, zaten kesinlikle kabul etmiyor. Meclis, aynı şekilde kabul etmiyor. Tabii aynı şekilde Suriye’de de bir veya birden fazla terör devleti kurulmasına izin vermeyeceğiz. Öyle Kuzey Suriye’de PYD, YPG, oralarda devlet kuracaklarmış... Bunların hepsi onlar için kuru bir rüya. Başka bir şey olamaz.

“Bir Gece Ansızın Gelebiliriz”

Başkaları için sadece stratejik birer hamleden ibaret olan bu gelişmelerin bizim için, devletimizin ve milletimizin beka meselesi olduğunu buradan bir kez daha ifade ediyorum. 911 km bizim Suriye sınırımız var. Biz burada böyle bir yapılanmaya asla müsaade etmeyiz. Dedim ya ‘bir gece ansızın gelebiliriz.’ Bunu Fırat Kalkanı Harekatı’nda yaptık.

Şimdi burada da bu tür gelişmelere müsaade etmemiz mümkün değil. Siyasetin ve diplomasinin üzerinde bir öneme sahip olan Irak ve Suriye konusunda ülkemiz için tehdit oluşturan konularda gerektiğinde kullanmaktan çekinmeyeceğimiz tüm opsiyonlar, seçenekler önümüzdedir, masa üstündedir. Suriye’de, Cerablus, Rai, Dabık, El Bab, buraya kadar uzanan o 2 bin kilometre karelik alanı nasıl DEAŞ’tan temizlediysek şimdi aynı amaçla yeni bir adım daha atıyoruz. Gerektiğinde Irak’ta da bu tür adımları atmaktan geri durmayacağız. Bölgemiz huzura, barışa, istikrara ve refaha kavuşana kadar mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.