Erdoğan ve Putin Yüz yüze Görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptıkları telefon görüşmesinde ikili ilişkilerin yeniden canlandırılması ve terörle ortak mücadele konularında kararlılıklarını vurguladı. Erdoğan ve Putin,  irtibat hâlinde olma ve yüz yüze görüşme konusunda da mutabık kaldı.

Cumhurbaşkanlığı, Erdoğan-Putin görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yazılı açıklama şöyle:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesine ilişkin basın açıklaması:
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı
Vladimir Putin ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, görüşmede,
Türkiye-Rusya arasındaki ikili ilişkilerin normalleşmesinin önemi üzerinde durmuşlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin, ikili ilişkileri canlandırmak için gerekli adımları atmanın yanı sıra, bölgedeki siyasi, ekonomik ve insani krizler karşısında işbirliği içinde olmanın önemine de işaret etmişlerdir.

Sayın Putin, görüşme sırasında, İstanbul'daki menfur terör saldırısını da kınayarak,
 Cumhurbaşkanımızın şahsında tüm Türk halkına taziyelerini iletmiştir.

İkili ilişkilerin yeniden canlandırılması ve terörle ortak mücadele konularında kararlılıklarını vurgulayan iki lider, irtibat halinde olma ve yüz yüze görüşme konusunda da mutabık kalmışlardır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Cumhurbaşkanlığının açıklamasının yanı sıra Kremlin tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen telefon görüşmesi sonrası, liderlerin yüz yüze görüşme konusunda anlaştıkları belirtildi.

Rus basınında yer alan habere göre, Kremlin’den iki liderin görüşmesine ilişkin açıklama yapıldı. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin ve Erdoğan, “Herkes için ortak bir tehdit olan terörizmle mücadele için uluslararası işbirliğini aktif hale getirilmesi gerektiğini” vurguladı. Ayrıca Putin ekonomi alanı da dâhil işbirliğinin yeniden başlatılması amacıyla Türkiye'yle görüşmeler yürütülmesi için hükümetini görevlendireceğini söyledi.

Haberde, Putin ve Erdoğan'ın Rus turistlerin Türkiye'yi ziyaret etmesi önündeki kısıtlamaların kaldırılması konusunda da anlaştığı belirtildi. Türk tarafından Türkiye'de bulunan Rus vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması için ek önlemler alınmasının istendiği kaydedildi. Ayrıca, Putin'in Türkiye turizmine yönelik idari sınırlamaların kaldırılması için Rus hükümetini görevlendirdiği haberi aktarıldı.

“Tazminat Konusunda Bu Görüşmenin Sonuçları Referans Alınmalı”

Sputnik’te yer alan haberde, görüşme başlamadan önce açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'a, Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım'ın tazminat ödenip ödenmeyeceği konusundaki “çelişkili açıklamalarının” sorulduğu, Peskov’un ise “Bu konuda pek çok açıklama yapıldı. Ama referans alınması gereken, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmeleri ardından çıkacak sonuç olmalı” cevabını verdiği ifade edildi.
Bu görüşmenin, Kasım 2015'te Rus jetinin düşürülmesinden bu yana Putin ve Erdoğan arasındaki ilk doğrudan temas olduğunun vurgulandı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.