Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan İrlandayı Avrupanın Bulut Merkezi Yapacak ClinicExpert Melatonin hormonu Nicolas Baldeyrou Bharat Biotech

Erdoğan Zirve'de Konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “(İnsani) yardımların finansmanında, uluslararası toplum açısından bazı sıkıntılar ve sorumluluktan kaçma eğilimleri görüyoruz. Bu zafiyeti en iyi bilen, çok acı bir şekilde bunu tecrübe eden ülke Türkiye’dir” dedi.

Erdoğan, Birleşmiş Milletlerin (BM)Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlediği Dünya İnsani Zirvesi’nin açılışında konuştu. Acının rengi, ırkı, dini, dilinin olmadığını ifade eden Erdoğan, “Bu anlayışla Türkiye, bugün dünyanın 140’ı aşkın ülkesinde insani ve kalkınma yardım faaliyetleri yürütüyor, binlerce projeyi hayata geçiyor. Aynı zamanda 3 milyonun üzerinde Suriyeli ve Iraklı mülteciyi ülkemizde misafir ediyoruz. Büyük bir iftiharla belirtmek isterim ki bu iltica, bu sığınma süreci devam etse dahi, varil bombalarından kaçan, büyük bir tehditle karşı karşıya kalan ister Suriyeli olsun, ister Iraklı kim olursa olsun,  kapımızı hiçbir zaman insanlığa kapamayacağız” dedi.

-“MEVCUT SİSTEM YETERSİZ KALIYOR”-

Türkiye’nin insani yardımlarının 2014 yılı toplamının 6,4 milyar dolar olduğunu belirten Erdoğan, bu rakamın her geçen yıl arttığını kaydetti. Bu süreçte, küresel insani yardım sisteminin tüm yönlerini görme, eksiklilerini bizzat tecrübe etme imkanı bulduklarını da ifade eden Erdoğan, “Mevcut sistem, insanlığın acil sorunları karşısında ne yazık ki yetersiz kalıyor. Sorunlara çözüm üretemeyen sistemin yükünü sadece belli ülkeler omuzluyor. Artık bu konuda herkes elini taşın altına koymalıdır” dedi.

-“ELİ KANLI DİKTATÖRLERİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”-

Küresel yardım sisteminin, insanı merkeze alan farklı bir bakış açısıyla yeniden ele alınması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Birkaç dolarlık sıtma örtülerini dahi ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayan, basit aşıları tedarik edemeyen, bu yüzden on binlerce çocuğun hayatını kaybetmesine seyirci kalan bir sistemde sorun ver demektir. Bizler, ancak ortak ilkeler ve amaçlar doğrultusunda çalışırsak başarılı olabiliriz. Yeryüzünde yaşanan acıların önüne geçmek için, her şeyden önce mevcut çatışmaların sona erdirilmesini, yenilerinin de önlenmesini sağlamalıyız. Türkiye olarak yürüttüğümüz arabuluculuk çalışmalarını ve çabalarını sürdürmeye devam edeceğiz. Suriye’de şahit olduğumuz gibi uluslararası hukuk ihlallerinin sona erdirilmesi için daha fazla gayret göstermeliyiz. Biz bu anlayışla eli kanlı diktatörlerin peşini bırakmayacak, insanlığa karşı işlenen suçların cezasız kalmaması için elimizden geleni yapacağız.”

-“ULUSLARARASI TOPLUMUN KATKILARI 455 MİLYON DOLARDA KALDI”-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihtiyaçlar her geçen gün artarken maalesef kaynakların aynı oranda artmadığını ifade ederek, “Buna ilaveten yardımların finansmanında, uluslararası toplum açısından bazı sıkıntılar ve sorumluluktan kaçma eğilimleri görüyoruz. Bu zafiyeti en iyi bilen, çok acı bir şekilde bunu tecrübe eden ülke Türkiye’dir. Ülkemizdeki sığınmacılar için yaptığımız harcamalar 10 milyar doları aşmışken, uluslararası toplumun katkıları 455 milyon dolarda kaldı. Ben Dünya İnsani Zirvesi’nin tüm bu alanlarda bir dönüm noktası olmasını diliyorum. Gözlerini ve gönüllerini İstanbul’dan gelecek mesajlara ve taahhütlere kilitlemiş insanlara karşı sorumluluklarımızı bir an olsun aklımızdan çıkarmamalıyız.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.