Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Melatonin hormonu Mangal En İyi Uluslararası Film Cansu İvecen Kuru Gürültü Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı Entube hasta sayısı Medikal Aile Terapisi nedir

ESDER’den Hileli Şeker Uyarısı

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği Genel Başkanı Mahmut Çelikus, şekerleme ve lokumlardaki hileye karşı esnafı ve vatandaşları uyararak, “Bu mübarek ayın manevi iklimine gıdada hileye başvurmak yakışmaz. Şekerleme ve lokum üreten esnafımızı Ahi kültürüne uygun kaliteli üretime davet ediyor, vatandaşlarımızı ucuz ürünlere karşı uyarıyoruz” dedi.
 
Mahmut Çelikus, Ramazan Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, geleneksel olarak şeker ve lokum ikram edilen bayramlarda talebin artması dolayısıyla bazı üreticilerin sağlığı tehdit eden yollara başvurabildiğini söyledi.
 
Çelikus, maliyeti düşürmek için şeker yerine kullanılan glikoz ve früktozun kullanım oranlarına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.
 
Çelikus, glikoz ve fruktozun aşırı kullanımının insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak, “Bu mübarek ayın manevi iklimine gıdada hileye başvurmak yakışmaz. Helal ve temiz gıda bizim de ESDER olarak en önem verdiğimiz konuların başında gelir. Şekerleme ve lokum üreten esnafımızı Ahi kültürüne uygun kaliteli üretime davet ediyoruz. Vatandaşlarımızı da ne şekilde üretildiği, kimin ürettiği belli olmayan, sağlığı tehdit eden ucuz ürünlere karşı uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Lokumun Rengi Parlak Ve Canlı Olmalı
 
Lokum imalatında nişasta oranının fazlalığına ve rutubet oranının da yüksek tutulduğuna dikkat çeken Çelikus, böylece lokumun hem ağırlığının fazla hem de sağlığa zararlı hale geldiğini kaydetti.
 
Mahmut Çelikus, “Lokum alırken ağırlığına, parlaklığına ve elastikiyetine bakmak gerekiyor. Taze lokumun rengi parlak ve canlıdır. Bayat lokum ise mat ve solgun görüntüsünden anlaşılır. Ayrıca lokumun elastiki bir yapıda olması gerekir. Lokum alırken bunlara dikkat edilmesini önemle hatırlatıyoruz" dedi.
 
Çelikus, Ayrıca vatandaşların da ikramlık alışverişinde tanıdıkları, güvendikleri esnafı tercih etmelerini önerisinde bulundu.
 
Badem Şekerindeki Kalın Kaplamaya Dikkat
 
ESDER Şekerciler ve Pastacılar Komisyonu Başkanı Vedat Dikgitmez de badem şekerinde şeker ve nişasta oranın fazla miktarda kullanılarak maliyetin düşürüldüğünü ve kalitesiz bademlerin kullanıldığını belirtti.
 
Dikgitmez, "Bademlerin maliyetlerini düşürmek için kalın kaplama yapılıyor. Bunlar işin hilesi. Kaliteli badem şekerinin dış kaplaması incedir ve bademi de iyi kavrulmuş ve tazedir” diye konuştu.
 
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.