Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası erdoğan Hakkari çukurova belediyesi HAVA HAREKATI recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon chp haberleri

“Geçmişte Olduğu Gibi Bugün De Bölgemizde Barış Ve Huzur İçin Gayret Sarf Ediyoruz”

Birinci Dünya Savaşı’nı sonlandıran ateşkes anlaşmasının 100. yıl dönümü törenlerine katılmak üzere Fransa’ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, “Geçmişte olduğu gibi bugün de bölgemizde barışın, huzurun, kardeşlik ve istikrarın tesisi için gayret sarf ediyoruz. Zira biz savaşın acısını, savaşların sebep olduğu yıkımları çok iyi bilen bir devletiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı’nı sonlandıran ateşkes anlaşmasının 100. yıl dönümü vesilesiyle Paris’te düzenlenecek etkinliklere katılmak üzere Fransa’ya gitti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un davetlisi olarak Türkiye’yi temsilen Fransa’nın başkenti Paris’e giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ziyaretine ilişkin açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarının sorularını da cevaplayarak, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“HAKKÂRİ’DEKİ MÜHİMMAT DEPOSU PATLAMASINDA 7 ŞEHİT VE 25 YARALIMIZ VAR”

Açıklamalarına, vefatının 80. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal’i rahmetle yâd ettiğini ifade ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakkâri’deki mühimmat deposu patlamasına değinerek, 7 şehit ve 25 yaralının olduğu bilgisini verdi. Yaralıların bir kısmının Hakkâri ve Van’daki hastanelerde olduğunu, 4 ağır yaralının Ankara’ya ambulans uçakla getirildiğini ve tedavilerinin burada devam edeceğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitlere Allah’tan rahmet, yaralılara da şifa temennisinde bulundu.

Fransa’da Türkiye’yi temsilen katılacağı etkinliklere işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, insanlık tarihinin en kanlı savaşlarından birinin sona ermesi münasebetiyle düzenlenen törenlerin, bütün ülkelere bir mesaj vermesini dilediğini söyledi.

SURİYE’DEN YEMEN’E KADAR BÖLGEMİZ KAN GÖLÜNE DÖNDÜ”

Suriye’den Yemen’e kadar bölgenin kan gölüne döndüğü bir dönemde yapılan merasimlerin, bu ülkelerdeki çatışmaların sonlandırılması noktasında önemli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maalesef ülkemizin içinde bulunduğu coğrafya, birçok açıdan Birinci Cihan Harbi sırasında yaşananları çok daha ileri derecede hatırlatan acı manzaralara, planlara, oyunlara ve zulümlere şahit oluyor” diye konuştu.

Tıpkı bir asır önce olduğu gibi, bugün de bölgede çıkar ve menfaat odaklı çatışmaların yaşandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çatışmaların bedelini yine sivillerin, çocukların, kadınların, mazlum ve mağdurların ödediğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün Suriye’de her ne kadar gizlense de şu ana kadar ölenlerin sayısı bir milyonu bulmuş durumda. Tabii bize göre tarih her şeyden önce bir ibret vesikasıdır. İnsanın görevi, hatalarından ders çıkararak bir daha benzer sıkıntıları yaşamamaya ahdetmektir, bunun için önlemler, tedbirler almaktır” şeklinde konuştu.

Tıpkı bir asır önce olduğu gibi bölgedeki çatışmalara bu anlayışla yaklaştıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçmişte olduğu gibi bugün de bölgemizde barışın, huzurun, kardeşlik ve istikrarın tesisi için gayret sarf ediyoruz” diye ekledi.

“SAVAŞLARIN SEBEP OLDUĞU YIKIMLARI ÇOK İYİ BİLEN BİR DEVLETİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Zira biz savaşın acısını, savaşların sebep olduğu yıkımları çok iyi bilen bir devletiz. Biz Birinci Cihan Harbi sırasında bağımsızlığı için sadece Çanakkale Cephesi’nde on binlerce evladını toprağa vermiş bir milletiz. Kafkasya’dan Kanala, Irak, Filistin, Suriye’den Hicaz, Yemen, Romanya, Makedonya ve Galiçya’ya, özellikle bu bölgelerde vatanını korumak için can vermiş, mücadele etmiş bir ecdadın torunlarıyız. Türk milleti olarak barışın ve bağımsızlığın kıymetini çok iyi biliyoruz. Ne vatanımızda, ne de coğrafyamızda kazanımlarımızın çıkar kavgalarının kurbanı olmasına müsaade etmeyeceğiz.”

Bu niyetlerle gerçekleştirecekleri Paris ziyareti sırasında hem savaşın sebepleri ve sonuçları üzerinde düşünme, hem de başta Suriye’de yaşananlar olmak üzere insani dramları ortaya koymanın gayreti içinde olacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, anma törenlerine iştirak eden hükûmet ve devlet başkanlarıyla görüşmeler yapacaklarını da aktardı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un davet üzerine icra edeceği bu ziyaretin hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vatanımız ve bağımsızlığımız için canlarını feda eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Rabbim bizi şehitlerimizin yolundan ayırmasın” temennilerinde bulundu.

ABD BAŞKANI TRUMP İLE GÖRÜŞME

Fransa’daki temasları kapsamında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’la baş başa bir görüşmesinin olup olmayacağı, olursa görüşmede gündem konularının ne olacağı sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Trump’la kısa bir süre önce bir telefon görüşmesi yaptık ve Fransa’da da karşılıklı bir fırsat bulabilirsek tekrar görüşme imkânını yakalarız dedik. Dolayısıyla şimdi Paris’e gidince arkadaşlarımız karşılıklı olarak görüşecekler, şöyle bir fırsat tesis etmeye çalışacağız ve bu fırsat çerçevesinde ikili bir görüşmeyi de yapacağız” şeklinde cevap verdi.

“CEMAL KAŞIKÇI SORUŞTURMASINDA, İPE UN SERMEYE GEREK YOK”

Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili yürütülen soruşturmada gelinen son aşamaya ilişkin değerlendirmesi istenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu an itibariyle ellerinde bir belge ve bulgunun olmadığını; ancak bilginin olduğunu söyledi.

Cinayetin işlendiği gün İstanbul’a gelen ve Suudi Arabistan devleti tarafından olayla ilgili olarak tutuklandıkları açıklanan 18 kişinin cinayetin failini ve cesedin nereye götürüldüğünü bildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Kaldı ki biliyorsunuz daha önce de söyledim, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanının açıklaması oldu. Şimdi inkâr ediyorlar, ‘yapmadık’ diyorlar. Neydi o açıklama? O açıklamasında şu ifadeyi kullandı, dedi ki, ‘yerel iş birlikçilerle bunu gerçekleştirdik. Yerel iş birlikçilere bunu teslim ettik.’ Ben başından itibaren ne dedim? ‘Kim bu yerel iş birlikçiler, bunu açıklamanız lazım, bunu bilen sizsiniz. Siz değilseniz bu 15 kişi veyahut da bu katil veya katiller, bunlar bunu çok iyi biliyor.’ Biz tapeleri verdik, Suudi Arabistan’a da verdik, Amerika’ya da verdik, Almanlara, Fransızlara, İngilizlere, hepsine verdik. Dolayısıyla buradaki konuşmaları falan onlar da dinlediler, biliyorlar. Bunu sağa-sola çarpıtmaya gerek yok. Kesinlikle bu 15’in içerisinde bunun katili veya katilleri kimdir, bunu onlar biliyor. Suudi Arabistan yönetimi bu 15 kişiyi konuşturtmak suretiyle bunu meydana çıkarmasını başarır. Bize başsavcıyı gönderdi, gelen başsavcı ipe un sermek için geldi, ipe un seriyor ve bizim başsavcımızı oraya istiyor. Sen bizim başsavcımızı oraya çağırıp da ne yapacaksın? Olayın işlendiği yer burası. Olayın işlendiği yer burası olduğuna göre, burada ne görüşeceksen görüşürsün. Konsolosluğa da gittin, neyi göreceksen veya görmek istiyorsan, onu da zaten orada herhâlde elde etmişsindir, ama ipe un sermeye gerek yok.”

Kendisinin hukukçu olmadığını, ekonomist ve 40 yıllık bir siyasetçi olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, cevabının devamında şunları kaydetti: “Bu işin başka izahı olamaz. Bu 15 kişi İstanbul’a niçin geldi, burada ne işleri var? Bu 15 kişi cuma günü ayrı bir programla ayrı bir grup, pazartesi akşamı, salı günü, o gece ayrı bir program, plan ve bu arada operasyon. Bu işin katilleri kesinlikle bu 15’in veya 18’in içindedir, bunu hiç başka yerde aramaya gerek yok. Yerli iş birlikçi de kimse bunu da bunların açıklaması lazım. Bunları bize gönderdikleri özel temsilcilerine de bizzat anlattım, daha ne yapayım? Benim Suudi Arabistan’a giden özel temsilcim de onlara bunları açıkça anlattı. Artık Suudi Arabistan bizim bu iyi niyetimize karşı kendileri de adaletli davranmak suretiyle bu 18’in içinde bunun olduğunu bilip bu şaibeden kurtulmaları lazım, aksi takdirde kurtulamazlar.”

“HAKKÂRİ’DEKİ OLAYI ÇOK CİDDİ BİR ŞEKİLDE TAKİP EDİYORUZ”

Hakkâri’de mühimmat deposunda yaşanan patlamanın nedenine ilişkin kendilerine ulaşan bir bilginin olup olmadığı yönündeki soruya verdiği cevapta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile kuvvet komutanlarının olayın ardından hemen Hakkâri’ye gittiğini ve olayı takip ettiklerini hatırlatarak, kendileriyle sürekli irtibat hâlinde olduklarını aktardı.

Millî Savunma Bakanı Akar’ın, mühimmatın miadının dolduğu yönündeki bir durumun olmadığını kendisine aktardığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamaları yaptı: “Çünkü daha kısa bir süre önce Kara Kuvvetleri Komutanlığımız bu konuyla ilgili orada bir çalışma yapmış, raporlar falan hepsi gelmiş ve bunlardan kullanılmış. Burada sadece topla alakalı şu anda teknik ekip orada, onların bir çalışması var. Eğer o teknik ekip topla ilgili olarak herhangi bir olumsuz şu veya bu şekilde ne açıklayacak onu bilemiyoruz. Zaten açıkladıkları zaman biz de bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Net olarak şundandır deme durumunda henüz değiliz. Savunma Bakanım ekibiyle orada, teknik ekip şu anda orada ve bu işi çok ciddi bir şekilde takip ediyoruz, izliyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısının ardından Paris’e hareket etti. Esenboğa Havalimanı’ndan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara Valisi Vasip Şahin ve diğer ilgililer tarafından uğurlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Fransa ziyaretinde, eşi Emine Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da eşlik ediyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.