Öne Çıkanlar kılıçdaroğlu tesk genel başkanı bendevi palandöken palandöken şehit esnaf Akşener DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan fenerbahçe babacan Vergi EMİNE ERDOĞAN çin

Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı ile ortak yürütülen ve Avrupa Birliği destekli "Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi" kapsamında, 81 ilden seçilen 500 pilot okulda bugüne kadar yaklaşık 12 bin 700 ünite kan toplandı.

Proje Yöneticisi Vekili Tuna İlbars, düzenlenen basın toplantısında, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayınca yürütülen projenin, daha çok kan bağışçısına ulaşma amacında olduğunu ifade etti. İlbars, modern tıbbın bütün imkanlarına rağmen kanın henüz laboratuvar ortamında üretilmediğini, kaynağın yalnızca gönüllü kan bağışçıları olduğunu belirterek, "80 milyon nüfusu olan bir ülke olarak çok daha fazla sayıda kan bağışçısına ihtiyaç duyuyoruz" diye konuştu.

Projenin amacının çok sayıda kan bağışçısına ulaşmak ve güvenli kan tedariki sağlamak olduğunu ifade eden İlbars, şöyle devam etti:

"Kan bağışı bilinci, en sağlıklı ve kalıcı bir şekilde eğitim yoluyla oluşturulabiliyor. Biz de 6-18 yaş grubu öğrencilerde, yani davranış değişikliği ve farkındalık yaratabileceğimiz yaşlarda kan bağışı bilinci oluşturmayı hedefledik. Projemiz kapsamında da birçok faaliyet gerçekleştirdik. Haziran sonunda projemiz bitecek."

Kan Bağışının Önemi Çizgi Filmle Anlatılıyor

Kanın acil değil, sürekli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan İlbars, "Öğrencilerde farkındalık yaratabilmek için müfredatlarda bu konuyu işlemek istedik. Dolayısıyla müfredat revizyonu çalışması yaptık. Ayrıca eğitim materyalleri hazırladık. Bunlardan bir tanesi de çocukların ilgisini çekebileceğini düşündüğümüz animasyon çizgi filmler hazırladık. 'Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler', 'Keloğlan', 'Deli Dumrul', 'Alaaddin'in Sihirli Lambası', bütün bu çizgi filmlerle kan bağışının önemini anlatmayı başardık. Hepsi esprili ve sürpriz biten çizgi filmler oldu. Online bilgisayar oyunlarıyla da kan bağışına dikkati çekmeye çalışıyoruz" dedi.

Proje kapsamında ilgili kurumların çalışanlarına eğitim verildiğini belirten İlbars, Milli Eğitim Bakanlığının 4 bin 400 okul müdürüne, Sağlık Bakanlığının da yaklaşık 7 bin 600 personele kan bağışı konusunda eğitim verdiğini söyledi.

Proje kapsamında hazırlanan kan bağışçılarının eğitimi ve kazanımı kampanyalarının 81 ilde seçilen 500 pilot okulda yürütüldüğünü vurgulayan İlbars, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Öğrencilerde kan bağışı konusunda olumlu bir davranış geliştirmek ve konuyu içselleştirerek gelecekte düzenli birer kan bağışçısı olarak kazanılmalarını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen kampanyalarda, hem öğrencilere hem de velilere yönelik bilgilendirme faaliyetlerinin yanı sıra, okullarda etkinlikler de düzenlenmekte. Bugüne kadar çalışmalar kapsamında Türk Kızılayı tarafından 131 bin 500 öğrenciye, 7 bin 850 veliye farkındalık eğitimi verildi. Okullarda yürütülen kan bağışı kampanyalarında da bugüne kadar velilerden yaklaşık olarak 12 bin 700 ünite kan toplandı. Hedefimiz daha yüksek, 250 bin öğrenciye ulaşmayı, 30 bin ünite kan toplamayı ve çok sayıda kişiye ulaşıp, kan bağışının önemini anlatmayı hedefliyoruz."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.