Gözler Heiko Mass’ın Türkiye Ziyaretine Çevrildi

Son dönemde sıkıntıların yaşandığı Türkiye-Almanya ilişkilerini onarma çabaları çerçevesinde Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, yarından başlayarak Türkiye’ye iki günlük bir çalışma ziyaretinde bulunacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28-29 Eylül günlerinde Almanya’ya yapacağı resmi ziyaret öncesi gerçekleşecek ziyaret sırasında ilişkilerin onarılması yönünde yeni adımların atılacağı umuluyor.

Dışişleri Açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Maas’ın ziyareti resmen duyururken, “Söz konusu çalışma ziyareti kapsamında Sayın Bakanımızla yapılacak görüşmelerin yanısıra konuk Bakanın Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın TBMM Başkanımız tarafından kabul edilmesi öngörülmektedir. Görüşmelerde, Türkiye-Almanya ikili ilişkileri, AB sürecimiz ile güncel bölgesel ve uluslararası konular ele alınacaktır” bilgilerine yer verdi.

Açıklamada, Heiko Maas’ın mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile 6 Eylül’de İstanbul’daki Alman Lisesi’nin 150. kuruluş yıldönümü dolayısıyla 2018/2019 eğitim-öğretim yılı açılışına katılacağı da belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ziyareti Hazırlıkları Gözden Geçirilecek

Berlin’de iktidardaki koalisyon hükümetinin sosyal demokrat kanadından Heiko Maas’ın ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyaretine ilişkin hazırlıklarının da ele alınacağı ifade ediliyor.

Ziyaret sırasında Alman tarafının Türkiye’de hala tutuklu olduğunu söylediği Alman vatandaşları konusunu dile getirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ankara’nın ise 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çok sayıda FETÖ’cünün Almanya’da sığınak bulmasından duyduğu rahatsızlığını dile getireceği kaydediliyor.

Türkiye-AB Süreci

Görüşmelerde diğer başlıca bir gündem maddesini oluşturacak Türkiye-AB ilişkileri, konusu Ankara için büyük önem taşıyor. Hem Türk Hükümeti hem de Almanya ve Fransa gibi AB’nin önde gelen ülkelerinin güçlendirmek istedikleri ilişkilerin canlandırılması, Türkiye’nin AB’ye katılım süreci açısından da çok yararlı olması umudu da bulunuyor.

Ankara, özellikle Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesinin Türk ekonomisine büyük yarar sağlayacağına inanıyor. Bu amaçla Berlin’den istenen aktif destek sağlanması için çaba gösterileceği de ifade ediliyor.

Almanya, Olası İdlib Operasyonundan "Çok Kaygılı"

Heiko Maas ile yapılacak görüşmelerde dikkat çeken diğer bir unsuru ise Suriye krizi oluşturuyor. Alman medyasına göre, Alman hükümeti Suriye ordusunca İdlib’e yönelik olası bir askeri hareketi kaygıyla karşılıyor.

Nitekim, Heiko Maas, dün yaptığı bir açıklamada İdlib meselesini Türkiye’deki temaslarında da gündeme getireceğini söyledi. “İdlib’te insani bir felaketin önlenmesi için her türlü çabayı göstereceğiz” diyen Maas, sözlerine geçmişte Esad rejiminin nasıl bir vahşet uyguladığının görüldüğünü de söyledi.

DW Türkçe’ye göre,  Bakan Maas, Suriye’nin kuzeybatısında yer alan İdlib bölgesinde yaklaşık 3 milyon insanın bulunduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, ‘çok, çok ciddi bir durumla’ karşılaşıldığının altını çizdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.