Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Melatonin hormonu Mangal En İyi Uluslararası Film Cansu İvecen Kuru Gürültü Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı Entube hasta sayısı Medikal Aile Terapisi nedir

“Güvenli Bölge Formülü, Suriyeli Mültecilerin Geri Dönüşleri İçin En Pratik Çözüm Yoludur”

Budapeşte Süreci 6. Bakanlar Konferansı açılış yemeğinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güvenli bölge formülü, Suriyeli mültecilerin geri dönüşleri için en pratik çözüm yoludur. Bu formülün işlerliği, güvenli bölgenin Türkiye’nin kontrolünde olması, diğer ülkelerin ise bize lojistik destek sağlamalarına bağlıdır. Sınır hattımız boyunca gerekli hazırlıkları yaptık; planlarımızı, stratejilerimizi belirledik” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Budapeşte Süreci 6. Bakanlar Konferansı’na katılan konuk bakan ve heyet başkanları onuruna bir akşam yemeği verdi. Çırağan Sarayı’ndaki yemekte, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, uluslararası toplumun geçmişte emsaline az rastlanır bir göç kriziyle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün dünya genelinde 260 milyona yakın göçmen, 68 milyonun üzerinde yerlerinden edilmiş kişi ve 25 milyonu aşkın mülteci bulunuyor. Bu sayı, ekonomik nedenler yanında açlık, kıtlık, iç savaşlar, terör saldırıları ve siyasi belirsizlikler gibi sebeplerle gün geçtikçe artıyor” şeklinde konuştu.

“AKDENİZ’İ BÜYÜK BİR MÜLTECİ MEZARLIĞINA DÖNÜŞTÜREN, MACERA HEVESİ DEĞİL, ÇARESİZLİKTİR”

“Son 6 senede 18 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiği Akdeniz’i büyük bir mülteci mezarlığına dönüştüren, macera hevesi değil, çaresizliktir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sahra Çölü’nün cehennem sıcağında solup giden hayatların her birinin gerisinde büyük bir dram ve acı bir hikâye bulunduğunu söyledi.

Dünyada hak ihlalleri, çatışmalar sürdükçe, zenginle fakir arasındaki uçurum genişledikçe,  göçmenlerin her zaman yeni yollara yöneleceklerine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uluslararası toplum, Libya, Suriye, Yemen, Afganistan başta olmak üzere çatışmalara son vermenin yollarını bulmaya mecburdur. Hiçbir ülkenin, günümüz dünyasında bu sorunlara coğrafi uzaklık-yakınlık merceğinden bakma lüksü yoktur” diye konuştu.

“ETNİK KİMLİĞİNE, DİLİNE VE İNANCINA BAKMADAN HERKESİ BAĞRIMIZA BASTIK”

2011 yılından bu yana çatışmaların devam ettiği Suriye’den Türkiye’ye sığınan hiç kimsenin zorla geri gönderilmediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Kapımıza gelen masumları, ne kendi vatandaşına devlet terörü uygulayan rejimin, ne de DEAŞ ve PKK gibi katil örgütlerin insafına terk ettik. Etnik kimliğine, diline, inancına bakmadan herkesi bağrımıza bastık, onlara korunaklı bir çatı olduk.”

Mülteci krizinin yaşandığı ilk yıllarda gündeme getirdiği “güvenli bölge” formülünün Suriyeli mültecilerin geri dönüşleri için en pratik çözüm yolu olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu formülün işlerliği, güvenli bölgenin Türkiye’nin kontrolünde olması, diğer ülkelerin ise bize lojistik destek sağlamalarına bağlıdır. İnşallah bu formülü çok yakında sahada uygulamaya koyacağız. Sınır hattımız boyunca gerekli hazırlıkları yaptık; planlarımızı, stratejilerimizi belirledik. Geçtiğimiz hafta Soçi’de bu meseleyi Sayın Putin ve Sayın Ruhani ile de ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Avrupalı dostlarımızın da güvenli bölge tesisinde ülkemize gereken desteği vereceğine inanıyorum” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.