Öne Çıkanlar chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu HAVA HAREKATI türk silahlı kuvvetleri DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı süt cumhurbaşkanı ihracat 14 Nisan 2024 Gündem Özeti almanya tbmm beşiktaş

HDP'den açıklama: Müzakere ile çözülemeyecek sorun yoktur

ANKARA(ANKA) – HDP Merkez Yürütme Kurulu, “Askeri saldırılar ve bombalamalar, siyasal gözaltı operasyonları ve baskılar bir an önce durdurulmalıdır. Konuşarak ve müzakere ile çözülemeyecek hiçbir sorunumuz yoktur” açıklaması yaptı.

Halkların Demokrasi Partisi Merkez Yürütme Kurulu son günlerde yaşanan terör saldırıları, operasyonlar ve yapılması gerekenlere ilişkin görüşlerini yazılı açıklamayla duyurdu. 24 Temmuz itibariyle Türkiye’nin sonu belirsiz bir sürece itildiği belirtilen açıklamada, AK Parti hükümetinin, devlet kurumları ve ordunun, çözüm ve barış sürecini ve fiili ateşkesi sona erdiren adımlar attığı belirtildi. Mesajda, HDP ve bileşenlerini kapsayan siyasal gözaltılar, Kuzey Irak'a yönelik ağır bombardıman, İstanbul’da düzenlenmek istenen “Büyük Barış Mitingi”nin yasaklanması, çeşitli basın ve iletişim kuruluşlarına yönelik engellemeler, Eğitim Sen başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşlarına yapılan polis baskınlarının, önümüzdeki günlerin Türkiye toplumu açısından son derece sıkıntılı geçeceğinin göstergeleri olduğu belirtildi. 24 Temmuz itibariyle Cumhurbaşkanı ve Ak Parti’nin, bir erken seçime kadar ülke yönetimini güvenlik politikaları üzerinden, ordu ve emniyet aracılığıyla yürütme anlayışını devreye koydukları iddia edilen açıklamada şunlara yer verildi: “Erdoğan-Davutoğlu ikilisinin son yıllardaki Türkiye-Ortadoğu politikaları, toplumdaki barış, çözüm ve huzur beklentilerine vurulmuş çok ağır darbeler yaratmıştır. Girilen yol, çözüme ve barışa yönelme imkânlarını kesinlikle tahrip edecek, ağır bir toplumsal maliyet yaratacaktır. Bir kez daha ve güçlü bir biçimde, Türkiye’nin barışa ve çözüme ihtiyacı olduğunu vurguluyoruz. Şiddet sarmalının büyütülmesi ve sürdürülmesi hiç bir taraf ve toplumun hiçbir kesimi için kalıcı, demokratik ve eşitlikçi bir çözümün yaratılmasına hizmet etmeyecektir. Türkiye toplumunun geleceği, MİT’in koordinasyonunda, Emniyet’in içte, ordunun da dışta sürdüreceği operasyonlara teslim edilemez.”

HDP, Erdoğan ve AK Parti'nin koalisyon kurulmasını imkansızlaştırarak, seçim yenileninceye kadar tek başına iktidarda kalma planının olduğunu iddia etti bunun da ülkeyi felakete sürükleyeceğini öne sürdü.

“İktidar için ülkeyi yakma planı olduğunu” iddia eden HDP, “Erdoğan-Ak Parti iktidarının, Kürt halkına yönelik mücadeleyi, IŞİD’le mücadelenin içine sokması asla kabul edilemez” dedi. Bombalamaların, siyasal gözaltı operasyonları ve baskıların bir an önce durdurulması gerektiğini kaydeden HDP MYK konuşarak ve müzakere ile çözülemeyecek sorunun bulunmadığını bildirdi. Türkiye demokrasi ve barış güçlerine, vicdan ve sorumluluk sahibi tüm yurttaşlara bir kez daha çağrı yapılan açıklamaya şu sözlerle son verildi: “Bugün susma ve bekleme günü değildir. İzledikleri politikalarla Türkiye’yi adım adım büyük bir çatışmanın içerisine sürükleyen Cumhurbaşkanı ve AKP’nin yaklaşımlarını kaygı ve endişe içinde izlemekle yetinemeyiz. Gelin hep birlikte barış, çözüm, adalet, demokrasi ve müzakere mücadelesini güçlendirelim. Kaybedilen her dakika atılacak adımların biraz daha zorlaşmasına yol açacaktır.” (ANKA)

(ANL/ORH)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.