Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon gündem özeti CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş abd fırat kalkanı bugünün gündemi

Hollanda Maslahatgüzarı, Dışişleri Bakanlığı'na Çağrıldı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarının Bakanlığa çağrılarak, 1915 olaylarıyla ilgili yaşanan son gelişmeler hakkındaki görüşlerin iletildiğini belirtti.

Aksoy, soru üzerine yaptığı açıklamada, Hollandalı bazı siyasetçilerin Ermeni iddialarını destekleyen tasarıları önümüzdeki haftalarda Hollanda Temsilciler Meclisi’ne sunmasının gündemde olduğunu anımsattı. Türkiye’nin 1915 olaylarına ilişkin tutumunun, tarihi olgulara ve hukuki normlara dayalı olduğunu vurgulayan Aksoy, “Avrupa hukukuna yerleşmiş içtihatlar, 1915 olaylarının meşru bir tartışma konusu olduğunu hükme bağlamıştır. Hal böyleyken, Türkiye ve Türk milletinin hassasiyetle yaklaştığı 1915 olayları konusunu tarihi ve hukuki bağlamından kopararak, siyasileştirmeye yönelik girişimlerin kabul edilmesi mümkün değildir” dedi.

ORTAK TARİH KOMİSYONU HATIRLATMASI

Bu çerçevede Aksoy, Hollandalı siyasetçileri Türkiye’ye yönelik önyargılı tutumlarını gözden geçirmeye ve tarihi siyasallaştırmamaya davet ederek, “Hollanda, bu tarihi meselenin çözümüne katkı vermek istiyorsa 2005 yılından bu yana ısrarla önerdiğimiz, Osmanlı tarihi uzmanı bilim insanlarına açık bağımsız bir Ortak Tarih Komisyonu kurulması teklifine destek verebilir” dedi.

Aksoy, “Hollanda’nın Türkiye ile ilişkilerini normalleştirme iradesi bulunup bulunmadığının da bir göstergesi olacak bu konu hakkındaki görüşlerin ve beklentilerin Bakanlığa davet edilen Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarına da iletildiğini” kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.