Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp abd Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

"İsrail Yönetimini Yerleşik Teamüllere Uygun Davranmaya Davet Ediyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak, mevcut İsrail yönetimini yerleşik teamüllere, hukuka ve temel insani değerlere uygun davranmaya davet ediyorum. Bölgede gerilimi daha da tırmandıracak adımlardan kaçınmaları gerektiğinin altını tekrar çizmek istiyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nda Körfez ülkeleri turu kapsamında Suudi Arabistan’a hareket etmeden önce açıklamalarda bulundu. Mescid-i Aksa’da son birkaç gündür yaşananları, “pervasızlık” olarak niteleyen ve bu olayların İslam dünyasını derinden üzdüğünü belirten Erdoğan, “Kudüs’teki Harem-i Şerif sadece Filistinlilerin değil, 1,7 milyarlık tüm İslam aleminin onurudur, namusudur, kutsal mekanıdır” dedi.

“Hak İhlalleri Müslümanların Başkalarının Hakkını İhlal Etmesine Bir Gerekçe Olamaz”

Harem-i Şerif’e yönelik kısıtlamalar ile Müslümanların onurlarının incitilmesi karşısında İslam dünyasının tepkisiz kalmasının beklenemeyeceğini söyleyen Erdoğan, “Kudüs’te yapılan hak ihlalleri Müslümanların da başkalarının hakkını ihlal etmesine asla bir gerekçe olamaz, olmamalıdır. Tepkiler hukuk çerçevesinde ve ölçülü olmak zorundadır. Başka dinlere mensup insanların ibadet hürriyetine ve ibadethanelerine halel getirmeye bizim medeniyetimizde yer yoktur” diye konuştu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin ile telefonda görüştüğünü, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile durumu değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, “Kim olursa olsun insanların can mal ve ibadet haklarına yönelik saldırıları tasvip etmediğimizi ifade ettik. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak bir kez daha mevcut İsrail yönetimini yerleşik teamüllere, hukuka ve temel insani değerlere uygun davranmaya davet ediyorum. Bölgede gerilimi daha da tırmandıracak adımlardan kaçınmaları gerektiğinin altını tekrar çizmek istiyorum” dedi.

“Krizden İstifade Edenler Kardeş Kavgası İçin Fırsat Kollayan Hasım Çevrelerdir”

Katar krizine değinen Erdoğan, şöyle devam etti:
“Mevcut krizden istifade edenler, bölgenin geleceğini ipotek altına almaya çalışan, kardeş kavgasının alevlenmesi için fırsat kollayan hasım çevrelerdir. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanlığı bize bu sorunun kardeşlik hukuku temelinde halli için önemli mesuliyetler yüklüyor.
Kuveyt emiri değerli kardeşim Şeyh Sabah’ın yürüttüğü arabuluculuk çabalarını destekliyoruz. Bölge ülkelerinin yanı sıra diğer aktörlerin de bu çabalara güçlü destek vermesi gerekiyor. Bu bağlamda başta ABD olmak üzere uluslararası toplumun üyelerinin faaliyetlerini faydalı buluyor, çözüme katkı sağlamalarını temenni ediyorum.”

“Körfez Bölgesinin Ağabeyi Olarak Suudi Arabistan’a Büyük Rol Düşüyor”

“Körfez bölgesinin ağabeyi olarak Suudi Arabistan’a körfezde yaşanan krizin çözümünde büyük rol düşüyor” diyen Erdoğan, bu krizi çözebilecek isimlerin başında Kral Selman’ın geldiğini söyledi. Erdoğan, Kuveyt’in de körfez bölgesinde yaşanan krizde, tıpkı 2014’teki gibi arabuluculuk rolü üstlenerek çok değerli katkı sunduğunun altını çizdi.

Bugün gerçekleştireceği Suudi Arabistan ve Kuveyt ziyaretlerinin ardından yarın ziyaretinin son durağı olan Katar’a gideceğini ifade eden Erdoğan, “Özellikle bir hakkı teslim etmekte fayda görüyorum. Katar krizin ilk anlarından itibaren aklıselim ve basiretle davranmıştır. Sorunun diyalogla çözüme kavuşturulması için ciddi bir efor sarf etmişlerdir. Şeyh Temim’in açıklamasını çözüm yönünde atılmış doğru bir adım olarak görüyorum. Açıklamada ortaya konan iradeyi takdirle karşıladığımızı belirtmek istiyorum” dedi.

"Türkiye’nin İçişlerine Kimsenin Karışmaya Yetkisi Yoktur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YPG’nin isminin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) olarak değiştirilmesine ve ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Raymond Thomas’ın buna yönelik açıklamalarına ilişkin, “Hali Ali ha Veli. Değişen bir şey var mı? Biz kimin kim olduğunu gayet iyi biliyoruz. Her ikisi de aynı. Bunların nerede nasıl cirit attığı, hepsi zaten ortada” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in açıklamalarına yönelik, “Türkiye’nin demokratik sosyal bir hukuk devleti olarak içişlerine kimsenin karışmaya yetkisi yoktur. Gerek güvenlik gerek yargı süreci içerisindeki atılmış adımları atmaya da kimsenin yetkisi yoktur” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nda Körfez ülkeleri turu kapsamında Suudi Arabistan’a hareket etmeden önce açıklamalarda bulundu ve ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Almanya’da yaşayan Türkiye vatandaşlarına yönelik açık mektubuna ilişkin, şunları söyledi:

“Türkiye her şeyden önce bir hukuk devletidir. Sosyal, laik bir devlettir. Türkiye’nin demokratik sosyal bir hukuk devleti olarak içişlerine kimsenin karışmaya yetkisi yoktur. Gerek güvenlik gerek yargı süreci içerisindeki atılmış adımları atmaya da kimsenin yetkisi yoktur. Türkiye’nin içinde ajan provokatörlük yapan hatta bunu diplomatik servislerini kullanmak suretiyle sürdürmeye gayret edenlere karşı Türkiye Cumhuriyet Devleti de elinden geleni yapacaktır.

Fakat ben Alman Dışişleri Bakanının şahsında Alman yetkililerine şunu ana kadar bir şeyi devamlı söyledim. Lütfen bizler NATO’da beraberiz, Avrupa Birliği süreci içerisinde müzakereci bir devletiz. Dolayısıyla aramızdaki stratejik ortaklık yeni değil uzun zamandır olan ortaklığımız var. Bu ortaklığa gölge düşürecek herhangi bir adım atılmamalıdır. Türkiye’den kaçan teröristleri eğer siz Almanya’da barındırırsanız, onlara hatta teşvik imkanı verirseniz. Bunlar üstelik bir de suçlu konumunda olursa ki Türkiye’de yargılanıp suçlu görüldüğü halde tutuksuz yargılanma sebebiyle serbest bırakılanı, Türkiye’den kaçtığı zaman siz alır bağrınıza basarsanız ve bunu çeşitli devlete ait toplantılarda vesaire konuşturmak suretiyle ödüllendirirseniz, Cumhurbaşkanlığı makamında bunları ağırlarsanız, kusura bakmayın. Bizim sizlere bakışımız o kadar rahat olmaz.”

 “Medya Organlarında Türkiye’ye Yönelik Saldırıların Affedilir Hiçbir Yanı Yoktur”

Almanya’ya PKK’ya ait 4 bin 500  dosya verdiğini söyleyen Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne darbe girişiminde bulunan FETO Terör Örgütü’nün birçok mensubu şu anda Almanya'da cirit atıyor. Aramızda suçluların iadesi anlaşması olmasına rağmen bunlar bize iade edilmeyecek, siz sürekli olarak bir tanesi tutuklu olmak kaydıyla, bir diğeri de gözaltı süresi henüz dolmadı bildiğim kadarıyla, kalkıp bunlarla Türkiye’yi sıkıştıracaksınız. Yok böyle bir şey. Türkiye burada yargının gereği neyse onu işletmektedir. Almanya'da şu anda siyasetin içinde olanlar, kalkıp da Ekim’de yapılacak seçimler için böyle bir adeta pazar oluşturmaya çalışıyorlarsa, o bizi pek de ilgilendirmiyor. Medya organlarında başta şahsım olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne yönelik saldırıların affedilir hiçbir yanı yoktur” dedi.

Türkiye'de bulunan Alman şirketlere karşı hiçbir soruşturma ve kovuşturma olmadığının altını çizen Erdoğan, “Türk şirketlerinin yurt dışındaki birçok ülkelerle ilgili yaptıkları FETO ile iltisaklı olan bazı meşru olmayan girişimleri var. O Türk şirketlerine yönelik bir şeydir. Alman şirketlerine yönelik böyle bir şey kesinlikle yok. Kimse kimseyi bu tür yalan yanlış haberlerle ve bir de buradan hareketle tehdide yönelmesin. Bu siyasetin içinde olan insanlara yakışmaz” diye konuştu.

 “Dostlar Birbirini Aldatmamalı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YPG’nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) olarak ismini değiştirmesine ve ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Raymond Thomas’ın buna yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine, “Hali Ali ha Veli. Değişen bir şey var mı? Biz kimin kim olduğunu gayet iyi biliyoruz. Her ikisi de aynı. Bunların nerede nasıl cirit attığı, hepsi zaten ortada. Asıl olan tabelayı değiştirmek değil. İçeride ne var, budur. Bunları zaten istihbaratıyla her şeyiyle takip eden bir Türkiye var. Onlar orada bu tür isim değişikliklerini yaparken kollarında malum terör örgütünün kokartını taşıyan, bölücü terör örgütünün başının resmini dahi oralara koyanları da biliyoruz. Bunları hepsine gösterdik. İsim değiştirmişler. Yok bunları yutmak mümkün değil. Dostlar birbirini aldatmamalı” dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.