Öne Çıkanlar diyarbakır istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray çin cumhurbaşkanı suriye

Kalın: 29 Ekim Resepsiyonu İstanbul’da Yapılacak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “29 Ekim resepsiyonu İstanbul’da yapılacak, 3’üncü havalimanının açılması münasebetiyle. Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden birisi. Bu cumhuriyetimizin kazanımları açısından da takdir edilmesi hepimizi mutlu etmesi gereken çok çok önemli bir gelişme. Bunun İstanbul’da yapılacak çok geniş kapsamlı, büyük bir resepsiyonla İstanbul’daki 3’üncü havalimanında yapılması gayet normal karşılanması gereken bir şey” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmeye değinerek, “Burada özellikle Rahip Brunson’ın bırakılmasından sonra Türk-Amerikan ilişkilerinin yeniden normalleşmesi yönünde ortak kararlılık ifade edildi” ifadesini kullandı. Erdoğan’ın daha önce Amerikalı yetkililere, Türk yargısına güvenmeleri gerektiğini ifade ettiğini belirten Kalın, “Bu çerçevede Türk yargısının verdiği bağımsız kararla bu konu kapatılmış oldu. Tabi bundan sonra da Amerika ile ikili ilişkilerimizde sorun olarak gündemimizde bulunan konular var. Bunların takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANIMIZIN MHP’Yİ VE ONUN TABANINI HEDEF ALAN BİR DEĞERLENDİRMESİ SÖZ KONUSU BİLE DEĞİL”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sosyal medya hesabı Twitter’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alarak yaptığı açıklamalara ilişkin değerlendirmesi sorulan Kalın, “Bildiğiniz gibi AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, bir açıklama yaptı. Ben şimdilik bununla iktifa ediyorum. O çerçevede bir cevap verilmesi en doğru olandır zaten. Konunun başka yerlere çekilmesi elbette doğru olmaz. Ortada ya bir yanlış anlama var ya da çarpıtma var. Sayın Cumhurbaşkanımızın MHP’yi ve onun tabanını hedef alan bir değerlendirmesi söz konusu bile değil. Kastettiği özensiz hazırlanması halinde bir af yasasının doğuracağı sonuçlardır. Bu konuda nihai söz meclisindir. Ama Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyu gündeme getirirken toplumun hassasiyetlerini dikkate alarak bazı değerlendirmelerde bulunmuştur” şeklinde yanıt verdi.

“29 EKİM RESEPSİYONU İSTANBUL’DA YAPILACAK”

“29 Ekim’de İstanbul’da bir resepsiyon olacak mı?” sorusuna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, şu cümlelerle yanıt verdi:

“29 Ekim resepsiyonu İstanbul’da yapılacak, 3’üncü havalimanının açılması münasebetiyle. Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden birisi. Bu cumhuriyetimizin kazanımları açısından da takdir edilmesi hepimizi mutlu etmesi gereken çok çok önemli bir gelişme. Bunun İstanbul’da yapılacak çok geniş kapsamlı, büyük bir resepsiyonla İstanbul’daki 3’üncü havalimanında yapılması gayet normal karşılanması gereken bir şey. Bunu cumhuriyet değerlerine bir mesafe koymak ya da Ankara’dan İstanbul’a niye gidiliyor? Gibi biraz siyasi spekülatif sorulara boğmak açıkçası çok iyi niyetle bağdaşmıyor. Resepsiyon gene yapılacak, gene cumhuriyet resepsiyonu olacak. Orada çok çoşkulu bir şekilde, çok geniş bir katılımcı listesiyle toplumun her kesimini kucaklayacak resepsiyon gene yapılacak. Ama bu vesileyle İstanbul’daki 3’üncü havalimanın açılışı da gerçekleştirilmiş olacak. Buradan siyasi bir polemik, cumhuriyet değerleriyle ilgili farklı bir takım değerlendirmelere yönelinmesi hakikaten iyi niyetle pek bağdaştırılacak yaklaşımlar değil.”

“KAŞIKÇI OLAYININ BÜTÜN YÖNLERİYLE AYDINLATILMASI VAZİFEMİZDİR”

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayına ilişkin sorulan soruya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın şu cümlelerle yanıt verdi:

“Cemal Kaşıkçı cinayeti işlendiği günden itibaren bu konuda ilgili birimlerimiz çok hassas ve kapsamlı bir çalışma yürüttüler. Sayın Cumhurbaşkanımız birkaç vesile ile olayın bütün yönleriyle aydınlatılması için gerekli bütün adımların atılacağını da ifade etti. Tabi başta biliyorsunuz bir takım değerlendirmeler yapıldı, reddedildi. ‘İşte konsolosluğa girdi, çıktı’ dendi. Sayın Cumhurbaşkanımız, ‘Hayır, girdi ama çıkmadı’ diye söyledi. Yaklaşık 15 gün sonra Suud makamları da bunu kabul ettiler. Tabi olayla ilgili soruşturmalar devam ediyor. Bütün delillerin toplanması, bilgi ve belgelerin toplanması büyük önem arz ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız dün, yarın için bu konuda bir takım açıklamalar yapacağını da ifade etti. Sayın Cumhurbaşkanımızın baştan beri koyduğu çizgi son derece nettir. Bu olayla ilgili hiçbir şey gizli kalmayacak. Hukuki olarak da olayın sonuna kadar gidilecek. Olayın bütün yönleriyle aydınlatılması hedefimizdir, vazifemizdir, sorumluluğumuzdur.”

“TÜRKİYE, DOĞU AKDENİZ’DEKİ DOĞAL HAKLARINDAN HİÇBİR ZAMAN VAZGEÇMEYECEK”

Doğu Akdeniz’deki gelişmelere ilişkin sorulan soruya Kalın, şu şekilde yanıt verdi:

“ ‘Doğu Akdeniz’de gerilim var’ şeklindeki değerlendirmeleri zaman zaman sizlerde yapıyorsunuz, uluslararası basın da yapıyor. Burada bir konuyu açıklığa kavuşturmak lazım. Şimdi burada egemenlik hakları konusunda, karasuları konusunda ‘exclusive economic zone’ dedikleri münhasır ekonomik alanlarla ilgili uluslararası hukukun gerektirdiği bir takım şartlar var. Bunlar tam olarak üzerinde mutabık kalınmadan özellikle Rum tarafının zaman zaman Yunan tarafının ‘Burası bizim bölgemiz ’ diyerek kendilerine göre çizdikleri bir takım haritaları esas alarak yaptıkları değerlendirmeler var. Biz bir kere baştaki mutasevver yada muhayyer sınırları kabul etmediğimiz için bizim açımızdan bir ihlal söz konusu değil. Bizim baştan beri söylediğimiz Doğu Akdeniz etrafındaki münhasır ekonomik bölgelerde iki tarafında ortak menfaatlerini esas alacak bir paylaşım modelinin geliştirilmesi. Bundan sarfı nazar eden Rum tarafının kendisi bizatihi durum yaratmak suretiyle sondaj çalışmaları yapabilirken, Türk tarafının bundan kaçınması zaten düşünülemez. İkinci olarak Kıbrıs çözüm sürecinden bağımsız olarak söylüyorum, oradan çıkacak netice ne olursa olsun Türkiye, Doğu Akdeniz’deki doğal haklarından, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarından hiçbir zaman vazgeçmeyecek.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.