Öne Çıkanlar meclis KENAN DOĞULU gülben ergen Ebru Gündeş tarkan ambulans deprem kıbrıs 2016 yıl bütçesi İYİ Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu ted muş

Kalın: Önümüzdeki Günlerde Tel Rıfat’ta Birtakım Hareketlenmeler Olabilir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Tel Rıfat konusunda Rusların bize söylediği, burada YPP, PYG unsurlarının nerdeyse kalmadığı yönünde. Bunu da biz tabi kendi kaynaklarımızdan teyit edeceğiz, orada daha önce bir yapılanma olduğunu biliyoruz. Rus mevkidaşlarımızla görüşmeye devam ediyoruz, önümüzdeki günlerde orada da birtakım hareketlenmeler olabilir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, dün gerçekleşen Suriye konulu Üçlü Zirve’nin ardından Türkiye’nin Rusya ve İran’la olan ilişkileri ile zirveye ilişkin açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kalın, bu yıl Rusya’dan 6 milyon turistin Türkiye’yi ziyaret etmesini beklediklerini, 2019 yılının karşılıklı olarak Türkiye ve Rusya’da Kültür Yılı ilan edileceğini ve kutlanacağını ifade ederek, “Bu vesile ile Türk Rus ilişkilerinin tarihi, sosyal, kültürel boyutlarını farklı etkinliklerle hem Türkiye’de hem Rusya’da anmayı planlıyoruz” dedi.

S-400’lerle ilgili sürecin hızla ilerlediğini kaydeden Kalın, “2019 yılı içerinde Temmuz ayında S-400 bataryalarının Türkiye teslimiyle ilgili çalışmalar tamamlanmış durumda” dedi.

Kalın, Türkiye’nin İran ile olan ilişkilerin de görüşmelerde kapsamlı bir şekilde ele alındığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk-İran ticari ilişkilerinin geliştirilmesi, sınır güvenliğinin  sağlanması, yasa dışı göçün önlenmesi, terörle mücadele, milli paraların kullanılması, enerji iş birliği alanlarında beklenti ve taleplerini İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye ilettiğini kaydetti.

SURİYE’YE 630 MİLYON DOLAR DEĞERİNDE İNSANİ YARDIM

Kalın, üçlü liderler zirvesinin bütün dünyanın yakından takip ettiği bir toplantı olduğunu belirten Kalın, “Sonuç bildirgesine ve zirvede yapılan değerlendirmeler baktığımız zaman öncelikli amacın Suriye’deki savaşın sona erdirilmesi olduğunu bunu yaparken de Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması amacı çerçevesinde adım atılması gerektiği net bir şekilde ifade edildi” dedi.

Zirvenin bir diğer önemli sonucunun insani yardımların ulaştırılması konusu olduğuna değinen Kalın, “Bu konuda Türkiye üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getiren bir ülke. Sadece kendi kontrolümüzde olan bölgeler yani Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgelerinde değil, Suriye’nin diğer bölgelerinde de Türkiye, insani ve tıbbi yardımları ulaştırmaya devam ediyor” diye konuştu. Kalın, Türkiye’nin Suriye genelinde yaptığı insani yardımların toplam 630 milyon dolar değerinde olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ihtiyaç olan yerlerde Sahra Hastanesi kurulması talebine yönelik Kalın, çalışmaların devam ettiğini belirterek, hem uluslararası koalisyonla hem de Rusya ve İran’la her türlü iş birliğine hazır olunduğunu ifade etti.

“‘EKONOMİ KOORDİNASYONUNDA GÖRÜŞ AYRILIKLARI OLDUĞU' HABERLERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

Kalın, ekonomide son dönemde çok önemli gelişmeler yaşandığı belirterek, 2017 yılına ait olan 7.4’lük büyümenin “Türk ekonomisinin bünyesinin güçlü olduğunu” gösterdiğini ifade ederek, “Bu başarının elde edilmesinde teşviklerin ve Kredi Garanti Fonu’nun devre sokulmasının çok önemli etkileri oldu” dedi. Kalın, enflasyonla mücadelenin de devam ettiğini belirtti.

Kalın, zaman zaman 'ekonomi koordinasyonunda birtakım görüş ayrılıkları olduğu' şeklinde spekülatif haberler çıktığını belirterek, bunların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

“KİMSE ORAYA ŞOV AMACIYLA GİTMEDİ”

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hatay’daki sınır karakoluna sanatçı ve sporcularla yaptığı ziyarete ilişkin de açıklamalarda bulunarak, bu ziyaretin amacının Zeytin Dalı Harekatı’nda mücadele eden askerlere destek olmak olduğunu kaydetti.

Kalın, kritik dönemlerde sanatçıların, sporcuların, edebiyatçıların, devletin, milletin, askerin ve polisin yanında durmasının doğal olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Hiç kimse oraya şov amacıyla gitmedi, gayet olgun bir şekilde insanlar gidip askerlerimizle birlik beraberlik içerisinde bir akşam geçirdiler. Onlara teşekkür ettiler, şehitlerimizi tekrar rahmetle yad ettik. Bu ziyaret çerçevesinde de bu harekatın ne kadar önemli olduğunu dünyaya bir kez daha göstermiş olduk. Fakat maalesef başladığı tarihten sonlandırıldığı tarihe ve sonrasına baktığınızda Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekatı’nda elde ettiği başarıyı hazmedemeyen bazı çevrelerin olduğunu görüyoruz. Bunu yurt dışında gördük, bunlara gerekli cevapları verdik.”

“KILIÇDAROĞLU DA KAMUFLAJ GİYİP GİTSİN”

Kalın, Mustafa Kemal Atatürk’ün sanatçılarla her zaman yakın temas içinde olduğunu, Çankaya Sofrası’nda birçok sanatçıyla biraraya geldiğini, desteğini aldığını belirterek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik, “Anamuhalefet lideri de bu konuya seviyesiz bir şekilde müdahil oldu ve sanatçılarımıza yönelik ağır ifadeler kullandı. Anamuhalefet liderinin bu ziyaretten neden bu kadar rahatsız olduğunu anlamakta zorlanıyoruz. Bu tür sakil ifadeler kullanarak anamuhalefet lideri aslında kendini küçük düşürmektedir. Burada sanatçılarımız doğru bir iş yapmıştır” ifadelerini kullandı.

“Kılıçdaroğlu’na şunu sormak lazım” diyen Kalın, “Sizi tutan ne, buyurun siz de bir sınır karakolunu ziyaret edin. Yanınıza kimi almak istiyorsanız buyurun alın. Kendileri de gitsinler hatta kamuflaj giysinler” ifadelerini kullandı.

“ORTAK AÇIKLAMADA YPG VE PYD TERÖR ÖRGÜTLERİNE YAPILAN ATIF ÇOK AÇIK”

Kalın, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. “Dünkü ortak açıklamada PYD ve YPG vurgusu göremedik bunun sebebi nedir burada diğer ülkelerin özel bir talepleri mi oldu?” sorusuna Kalın, zirvenin ortak açıklamasının birinci sayfasının dördüncü paragrafında bu konuya ilişkin çok açık bir atıf olduğunu belirterek, “Terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikler yaratılmasına dahil her türlü girişim reddedilmiştir. Yani bunun YPG ve PYD terör örgütlerine bir atıf olduğu çok açık” şeklinde yanıt verdi.

Kalın, Tel Rıfat dahil bölge, terör unsurlarından temizlenene kadar harekatın devam edeceğini belirterek, “Zeytin Dalı Harekatı’nın kapsamının ne olacağının ve ne zaman tamamlanacağına da kararını verecek olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir” dedi.

“KABİNE REVİZYONU GÜNDEMDE YOK”

Kabine revizyonu ve ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcı Mehmet Şimşek’in istifasının önlendiği ve Erdoğan’ın faizlerle ilgili bir toplantı yaptığı iddiaları üzerine Kalın, kabine revizyonu ve Şimşek’in istifasının gündemde olmadığını, bunların bir iddia olduğunu belirterek, şöyle yanıt verdi:

“Sayın Cumhurbaşkanımız ekonomiyi yakından takip eden bir lider. Bunu yaparken Sayın Başbakanımız ile ekonomi ekibiyle yakın mesai içerisinde hep oldu. Zaman zaman ‘Külliye’de ekonomiyle ilgili özel bir toplantı yapıldı’ gibi haberler bizim için rutini ifade ediyor. Faizler konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın pozisyonu her zaman net oldu. Faizlerin düşürülmesi gerek kamu gerek özel bankalarda Türkiye ekonomisini canlandıracak bir hamle olacaktır. Son günlerde bunun dışında yaşanan olağan dışı bir hadise yok.

“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE TEL RIFAT’TA BİRTAKIM HAREKETLENMELER OLABİLİR”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Tel Rıfat’tan YPG ve PYD’yi bölgeden atma girişimleri ve Münbiç’te ABD tarafından üç yeni üs kurulmasını şöyle değerlendirdi:

“Tel Rıfat konusunda Rusların bize söylediği, burada YPP, PYG unsurlarının nerdeyse kalmadığı yönünde. Bunu da biz tabi kendi kaynaklarımızdan teyit edeceğiz, orada daha önce bir yapılanması olduğunu biliyoruz. Rus mevkidaşlarımızla görüşmeye devam ediyoruz, önümüzdeki günlerde orada da birtakım hareketlenmeler olabilir. Tel Rıfat’ta bir anlamda Afrin bölgesinin bir uzantısı gibi. Bir diğer önemli konu da Tel Rıfat’tan göçmek zorunda olan Azez’de bulunan binlerce Tel Rıfatlı var. PYD ve YPG baskılarından kaçtılar. PYD, YPG gibi unsurlardan tamamen temizlenmesi yönündeki çalışmalarımız devam edecek.

“AMERİKA’NIN BİR KARAR VERMESİ LAZIM”

Münbiç bahsine gelince Amerikalılarla yürüttüğümüz bir müzakere süreci var. Üzerinde mutabık kaldığımız anlayış şuydu, ‘buranın güvenliğini Türkiye ve Amerika olarak biz birlikte yerel unsurlarla sağlayabiliriz’ bizim pozisyonumuzda bir değişiklik yok. Amerikalılardan beklediğimiz bu yönde adımlar atmalarıdır. Amerikan yönetiminden farklı çelişkili açıklamalar geliyor. Amerika'nın bir karar vermesi lazım, Suriye’de DEAŞ’la mücadele bitti mi, bitmedi mi? Yani 'bitti' diyorlar, 'bitmek üzere' diyorlar, 'bitime yaklaştık' diyorlar. Sonra 'yok hayır tehdit devam ediyor' diyorlar. Orada ciddi bir kafa karışıklığının olduğu anlaşılıyor. Başkalarının kafa karışıklığı ya da planları bir tarafa, bizim kafamız son derece net, bizim yaklaşımımız son derece açık. Suriye kaynaklı terör tehdidini sadece DEAŞ’la sınırlayıp, YPG ve PYD’yi görmezden gelmek terörle mücadelede bir zaaftır.”

“BİZİM ÖNCELİKLERİMİZ ÇERÇEVESİNDE AFRİN’DEKİ MEVCUDİYETİMİZ DEVAM EDECEK”

Ruhani’nin toplantıda Suriye’nin toprak bütünlüğü için Türk askerinin Afrin’den çekilmesi ve Suriye ordusuna bırakılması yönünde bir teklifinin olup olmadığının sorulması üzerine Kalın, Ruhan’in oturumun birinci bölümünde konuyu gündeme getirdiğini ama Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunun son derece net olduğunu belirterek, “Türkiye’nin güvenlik çerçevelerinde Afrin bölgesini yerel unsurlarla güvenliğinin sağlanması öncelikli hedefimiz. Bizim önceliklerimiz çerçevesinde Afrin’deki mevcudiyetimiz devam edecek” dedi.

“IRAK MAKAMLARIYLA ANLAYIŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ”

Kalın, terör örgütlerinin Sincar’dan çekilmeye başladığı iddialarına ilişkin, “Irak Başbakanı Sayın İbadi de Irak’taki PKK mevcudiyetinden son derece rahatsız olduklarını ifade ettiler ve bunun ilgili de birtakım adımlar atmaya da başladılar. Geçen hafta o yönde birtakım hareketlenmeler ve açıklamalar da oldu ama Biz buna ihtiyatla yaklaşıyoruz. Çünkü bu örgütün, bu tür yalan taktikleri çok sık karşımıza çıkan bir durum. İsim, mevzi, mevki değiştiriyorlar ama gene oradaki mevcudiyetlerini devam ettirmeye çalışıyorlar. Irak makamlarıyla bu konuda bir anlayış birliği içerisindeyiz” dedi.

“ÜRETİM MERKEZDE OLMAK ÜZERE PATRİOTLARIN ALINMASI KONUSUNDA TÜRKİYE’NİN BİR ENDİŞESİ YOK”

Dışişleri müsteşarı Ümit Yalçın’ın ABD ziyaretinde Münbiç’le ilgili bir yol haritasının belirlenip belirlenmediği ve füze savunma sistemi Patriot’la ilgili de bir heyetin Türkiye gelmesi üzerine bir müzakere sürecinin yürütülüp yürütülmeyeceği konusunda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın şunları kaydetti:

“Üzerinde mutabık kaldığımız bir anlayış birliği var, somut adımların atılması için müzakereler devam edecek. Patriotlarla ilgili 30 Mart’ta Savunma Sanayi Komitesi Türk-Amerikan yetkilileri bir araya geldiler. Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Trump’a söylediği bir konu vardı, Patriotlar konusunda biz uzun yıllar müzakereler yaptık fakat netice alamadık. Bizim açımızdan ortak üretim önemli yani teknoloji transferini sağlayacak bir anlaşmanın yapılması. Fakat maalesef Patriot üreticisi olan şirketle onların birleşenleriyle bu konuda bir görüş birliğine varamadık. Ama Rusya ortak üretim konusunda çok hızlı bir adım attı ve S-400 projesi bu şekilde hayata geçti. Benzer şartların sağlanması halinde ortak üretim merkezde olmak üzere Patriotların alınması konusunda Türkiye’nin bir endişesi yok, top Amerika tarafındadır.”

“HAKAN ATİLLA İÇİN İSTENEN CEZAYI KINIYORUZ”

Kalın, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla davasının sorulması üzerine bunun bir hukuk skandalı olduğunu ve Atilla için ABD'de istenen cezayı şiddetle kınadıklarının ve reddettiklerinin, bunun çok büyük bir haksızlık olduğu belirtti.

KONUT İNŞASI PROJESİ

Erdoğan’ın Üçlü Zirve’de Suriye’ye yapılmasını teklif ettiği konut inşasının TOKİ eliyle mi, Türk müteahhitler tarafında mı yapılacağı sorusuna Kalın “Bunun için öncelikle güvenli bir bölgenin oluşturulması gerekiyordu. Netice Cerablus, Azez arasında şimdi de Afrin bölgesinde biz bu güvenli bölgeyi fiilen sağlamış olduk. Türkiye burada fazlasıyla yük taşıyan bir ülke. Türkiye bunu tek başına yapacak değil elbette. Uluslararası topluma bir fon oluşturulmak suretiyle bu projenin hayata geçirilebileceğini hatırlatmak isteriz” şeklinde yanıt verdi.

Kalın sınır karakolundaki ziyarette selfie çeken askerle ilgili de “Bu çok insani bir tabloydu aslında. Görevden alındığına dair bana gelen bir bilgi yok” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.