Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank chp Koronavirüs Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener AİLE chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu

Kalın: Terör Örgütüne Karşı Suriye'de Güvenliğimizi Garantiye Alacak Adımları Her An Atarız

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Terör örgütünün her unsuruna karşı Suriye sahasında biz kendi ulusal güvenliğimizi garanti altına alacak adımları her an atarız, geçmişte attığımız gibi” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Saat 14.50’de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İdlib mutabakatının bütün dünyada takdirle karşılandığını belirterek, “Bunun sonuçlarını da bugün görmeye başladık. Eğer böyle bir mutabakat sağlanmasaydı ve Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsen üstlendiği bu girişim başarılı olmasaydı bugün muhtemelen İdilb’te büyük bir insani dramla karşı karşıya olacaktık” ifadelerini kullandı.

“ALMANYA ZİYARETİ İLE YENİ BİR SAYFANIN AÇILMIŞ OLACAĞINI ÜMİT EDİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyaretine ilişkin de konuşan Kalın, son dönemde Almanya ile yaşanan sorunları geride bırakmayı hedefleyen, pozitif gündemi öne çıkartan bir ziyaretin gerçekleştiğini dile getirerek, “Alman makamlarının ziyarete verdiği önem hakikaten takdire şayandı” şeklinde konuştu. Türkiye’nin Almanya ile çok köklü, siyasi, ekonomik, toplumsal ilişkileri olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Bu ziyaretle yeni bir sayfanın açılmış olacağını ümit ediyoruz” açıklamasında bulundu.

“MÜNBİÇ’TE ORTAK DEVRİYE SÜRECİ ÇOK ÖNCEDEN TAMAMLANMIŞ OLMASI GEREKİYORDU ”

Milli Savunma Bakanlığının Münbiç’te Türk Silahlı Kuvvetleri ile ABD Silahlı Kuvvetleri unsurlarının birlikte devriye faaliyeti yapacağına ilişkin açıklama anımsatılarak, Münbiç’teki son durumun ne olduğuna ilişkin sorulan soruya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın şu ifadelerle yanıt verdi:

“Münbiç yol haritası hazırlandığı zaman 90 günlük bir takvim ilan edilmiş ve bunun üzerinde mutabık kalınmıştır. Maalesef Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle ‘Bir takım oyalama taktiklerinin devreye girdiğini’ üzülerek görüyoruz. Bizim her düzeyde ABD’li mevkidaşlarına söylediğimiz, ‘Artık bu oyalama taktiklerinin bir kenara bırakılması ve Münbiç yol haritasının planlandığı şekilde hayata geçirilmesi.’ Normalde bu eğiticilerin eğitilmesi, ondan sonra sahadakilerin eğitilmesi, ondan sonra ortak devriye süreçlerinin aslında çok önceden tamamlanmış olması gerekiyordu.”

“SURİYE’DE KENDİ ULUSAL GÜVENLİĞİMİZİ GARANTİ ALTINA ALACAK ADIMLARI HER AN ATARIZ”

“Fırat’ın doğusuna bir operasyon masada mı?” sorusuna ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Sayın Cumhurbaşkanımız da çeşitli vesilelerle bunu ifade ettiler. Mesele sadece PYD/YPG’nin Fırat’ın doğusuna geçmesi değil. Ondan sonra ne olacağına ilgili de bizim zihnimiz net. Terör örgütünün her unsuruna karşı Suriye sahasında biz kendi ulusal güvenliğimizi garanti altına alacak adımları her an atarız, geçmişte attığımız gibi. Bizim tabi beklentimiz Amerikan yönetimin PYD/YPG’ye verdiği bu desteği artık sonlandırmasıdır. DEAŞ ile mücadele diye bir bahane kalmamıştır. Başka bahanelerle ABD’nin yeni bir politika ve yeni bir politik değerle Suriye’de kalmak istediğini biliyoruz. Özellikle İran’a karşı orada bir askeri mevcudiyetini bulundurmak istediğini biz biliyoruz. Ama bunun bu gerekçe ile yapılması halinde bölgedeki gerginliklerin nasıl tırmandıracağını da biz açıkça görüyoruz. Dolayısıyla burada terörle mücadele öncelikli hedef ise buna yoğunlaşmamız gerekir” ifadeleriyle yanıt verdi.

“EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARA İLİŞKİN HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK SÖZ KONUSU DEĞİL”

Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin kabinenin bakış açısının ne olduğuna ilişkin sorulan soruya Kalın, “Daha öncede sormuştunuz. Ben size gene aynı cevabı vermek durumundayım. Bu konu kabinenin gündeminde yok. Tabi ki de Meclis ayağı ayrı bir konu. Yeni hükümet sisteminde bildiğiniz gibi Meclis kendi kanunlarını çıkartabilir. Bunun değerlendirmesi Meclis’te yapılır. Ama hükümet nazarından baktığınız zaman konu bugün de gündeme gelmedi. Bu konuda herhangi bir değişiklik söz konusu değil. ” şeklinde yanıt verdi.

“PROFESYONEL ASKERLİK İLE İLGİLİ ŞU AN DA YENİ BİR DÜZENLEME GÜNDEMDE DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zorunlu askerliğe yönelik bir düzenlemenin gündeme gelebileceğine yönelik açıklaması anımsatılarak, “Bu noktada bir çalışma var mıdır?” sorusuna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, şu cümlelerle yanıt verdi:

“Bununla ilgili zaman zaman Cumhurbaşkanımızın da gündemine getirilen bir konu bu. Aslında nihai olarak varılmak istenen nokta profesyonel bir ordu. Böylece de zorunlu askerliğin yeniden formüle edilmesi, tek tip askerlik dediğiniz şey de o. Şimdi bu tabi uzun vadeli bir proje. Yani bugün itibariyle ‘şu anda evet yürüyen bir çalışma var’ diyemem. Türk Silahlı Kuvvetleri aslında ordu mensupları itibariyle yüzde 50 civarında profesyonelleşmiş durumda zaten. Oran olarak o noktaya geldik. Fakat bunun diğer boyutları tabi ki tartışılacak, müzakere edilecek. Kabine ayağında, belki Meclis ayağında bunlar konuşulacak. Ama şu an itibariyle yeni bir düzenleme, tasarı gündemde değil.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.