Öne Çıkanlar İyi Parti ak parti sözcüsü ömer çelik çin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener kosgeb ak parti Op. Dr. Volkan Erdoğan İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi  Harp ve Vazife Malullerine Yapılacak 2021 Yılı Ek Ödemeleri BGMP 2021 FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası 2021 Türkiye Karting Şampiyonası

Kılıçdaroğlu: Bu Süreç Bizi Ortak Paydada Birleştirdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu süreç siyasette başında beri olması gereken bir ortak paydada bizi birleştirdi. Nedir bu ortak payda? Onu da söyleyeyim. Bu ortak payda TBMM'nin cumhuriyet ve demokrasiye olan bağlılığıdır ” dedi.
TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında bugün 17.00’de toplandı. 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından yapılan olağanüstü toplantıda siyasi parti liderleri birer konuşma yaptı. Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu sözlerine, “Türkiye Cumhuriyeti bize altın tabak içinde hazır sunulmadı. Türkiye Cumhuriyeti devletini acıyla, kanla, göztaşıyla kurduk. Yeniden bir devlet kurmak için verdiğimiz mücadele bütün dünyanın saygısını kazandı. Mazlum milletlere örnek bir devlet kurduk. Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmak da cumhuriyeti kuranların çocuklarına vasiyetidir” diyerek başladı.
“Açıkaça Lanetliyoruz
Demokrasiyi oluşturmanın ve derinleştirmenin kolay olmadığını kaydeden Kılıçdaroğlu,konuşmasına  şöyle devam etti.
“Tarihin her evresinde bunu görürüz. Biz de demokrasi adına ağır bedeller ödedik. Dikkat buyurunuz, hatırlayınız bu ağır bedeller hep darbe dönemlerinden sonra olmuştur. Açıkça söyleyelim dün yaşadığımız olay doğrudan bir darbe girişimidir. Cumhuriyetimize, demokrasimize, tarihsel birikimimize yapılmış açık bir saldırıdır. Oysa biz demokrasimizi güçlendirmek ve baki kılmak için Anayasamıza öyle maddeler koyduk ki değiştirilmesi dahi teklif edilemez. Nedir bunlar? Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir diyoruz. İşin anahtarı da aslında burada. Her koşulda demokrasiyi savunmak, hukukun üstünlüğünü savunmak, laikliği savunmak hepimizin ortak görevi ve ortak paydası olmalıdır. Kuşkusuz dün demokrasiye yapılan saldırıyı açık yüreklilikle grubum adına, bize oy veren bütün kitleler adına, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları adına açıkça lanetliyoruz.”
“Yaşanan Darbe girişimi bizi ortak Paydada bizi birleştirdi"
Yaşanan darbe girişiminin derin bir üzüntü yarattığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Ne mutlu ki bu süreç siyasette başında beri olması gereken bir ortak paydada bizi birleştirdi. Nedir bu ortak payda? Onu da söyleyeyim. Bu ortak payda cumhuriyet ve demokrasiye olan bağlılığıdır TBMM’nin. Demokrasiyi geliştirmek ve derinleştirmek hepinizin ortak paydası oldu bu bize gurur ve onur veriyor. Ancak bunu dilimizle değil yüreğimizle söylemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“Dün Halkımız Darbeye karşı direnme hakkını kullandı”
Demokrasinin üstünlerin hukuku değil hukukun üstünlüğü olduğunu söyleyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
“Demokrasi aynı zamanda Anayasa ve ettiğimiz yemine bağlılık demektir. Demokrasi düşünce özgürlüğü, medya özgürlüğü, tarafsız bağımsız yargı, güçler ayrılığı, din ve vicdan özgürlüğü ve hukuku ve demokrasiyi katledenlere karşı direnme hakkı demektir. Dün halkımız meydanlara çıktı darbeye karşı direnme hakkını kullandı. Hukukun çiğnendiği, hukukun üstünlüğünün reddedildiği hallerde, mesela demokrasinin darbeyle yok edilmesinin istenmesi halinde direnme hakkının ne kadar meşru olduğunu dün gördük. Direnme hakkına bundan daha güzel bir örnek verilemez.
Şunu hiç kimse unutmasın bu Meclis sonuna kadar demokrasiyi savunacaktır. Bundan iç kimsenin endişesi olmasın. Bu meclis cumhuriyetin değerlerini de sonuna kadar savunacaktır. Bundan da kimsenin endişesi olmasın. Bu meclise düzen tarihi bir sorumluluk var. Hep birlikte cumhuriyet ve özgürlükçü demokrasi bağlamında cepheyi genişletmek zorundayız. Dolayısıyla benzer olayların tekrarlanmaması için herkes bu tarihi sorumluluğun gereğini yerine getirmek zorundadır.”
“Demokrası konusunda sonuna kadar birlikte mücadele var”
“Bu darbe girişimi bize şunu açık ve net gösterdi” diyen Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu darbe girişimini parlamenter demokratik sistemimizin önlediğini de unutmamamız gerekiyor. Bu parlamenter demokratik geleneğimizin bize kazandırdığı bir mirastır. Bu mirasa sahip çıkmak da hepimizin ortak görevidir. Darbenin bastırılması ayrıca parlamenter demokratik sistemimizin olgunluğunu da göstermektedir. Ayrılık yok gayrılık yok demokrasi konusunda sonuna kadar birlikte mücadele var. Bu parlamenter demokrasi sistemimizin olgunluğunu gösteren, hangi noktaya ulaştığımızı gösteren en önemli olaydır Türk siyasal tarihinde.”
“Medya darbecilerin önünü kapattı”
“İleride bu darbe girişimi nasıl önlendi diye tarihçiler oturup araştıracaklar. Bu ülkede korkusuz, demokrat ve özgürlükçü kalmış bir medyamız var. Her türlü eziyet ve yasağa rağmen özgürlüğünü korumaya çalışan medya, darbecilerin yolunu kapattı, özgürlüğün yolunu gösterdi. Dün televizyonlarımızın başında otururken bu gerçeği hep beraber gördük. Hem de hepimizin gözleri önünde canlı yayında medya dün halkın doğru bilgilendirilmesini sağladı, halka direnme hakkını kullanma konusunda cesaret verdi. Medyaya bu bağlamda yürekten teşekkür ediyorum. Neden medya özgürlüğü diye ısrarla ama ısrarla söylerdik? Medya özgürlüğü çağdaş demokrasilerde yasama, yargı ve yürütmeden sonra 4. büyük güç artık bu gücün hepimizin önünde olduğunu da hepimiz bilelim.
Yalnız eklemek zorundayım siyasi partilerin darbe karısında gösterdiği ortak tavır, cumhuriyete ve demokrasiye bağlılık konusunda öz eleştiri yapma fırsatını da bize sundu. Çünkü demokrasi geliştikçe Türkiye dünyanın sayın ülkelerinden biri olacaktır. Bu konuda en ufak bir endişemiz yok. Bu darbe girişimiyle ilgili olarak her siyasi partinin bir öz eleştiri yapması tarihin zorunlu kıldığı bir durumdur. Bir sorumluluktur. Bu darbe girişimizle ilgili olarak, her türlü darbeye karşı olmak bu parlamentonun görevidir. Darbecinin kimliği ve amacı ne olursa olsun teröre karşı nasıl ortak bir tavır koyuyorsak, bir tepki gösteriyorsak demokrasi üzerindeki vesayete karşı da ortak tavır, ortak hedef koymalıyız ve mücadele etmeliyiz. Demokrasi üzerindeki vesayeti asla kabul etmemeliyiz madem milletin takdiriyle buraya geldik. Madem ki milletin oyu çok değerlidir, madem ki milli irade çok değerlidir demokrasi üzerinde kim olursa olsun, makamı mevkisi ne olursa olsun, rütbesi ne olursa olsun, demokrasi üzerindeki vesayete bu parlamento asla izin vermemelidir, vermeyecektir de bundan sonra.
Korumaya yemin ettiğimiz demokratik, laik, sosyal hukuk devleti bütün bu sorunlarımızın çözüm anahtarıdır. Her partiden milletvekilimiz el ele yan yana mücadele ettiler. Büyük saldırılara karşı birlikte göğüs gerdiler. Parlayan bombalar altında demokrasiye sahip çıktılar. Yarın da hepimiz ortak akılla uzlaşı kültürü içinde Türkiye’nin sorunlarını çözmek için birlikte çalışmak zorundayız. Bu bizim halkımıza vereceğimiz, vaat edeceğimiz güzel bir olaydır. Yaşadığımız tüm sorunları tam demokrasi, daha fazla özgürlük ve adalet içinde çözebiliriz. Çünkü özgürlüklerin kısıtlanması, adaletin tek taraflı hale getirilmesi ve demokrasiden taviz verilmesi sorunların çözümü değil, sorunların kendisidir.
Önümüzde çok kritik bir dönem olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz
Demokrasiye yönelen her tehdit de Türkiye’ye yönelen bir tehdittir. Anayasa ve hukukun dışına çıkanlar kim olursa olun bunun bedelini mutlaka ödemeliler. Önümüzde çok kritik bir dönem olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz. Bu dönemi soğukkanlılıkla devletin vakarına ve ciddiyetine yakışan bir anlayışla yani hukuk içinde kalarak atlamamız gerekmektedir.
“Ön yargılardan uzak adalete teslim edeceğiz”
Devletin vakarına saygı göstereceğiz, o anlayışta olacağız, hukuktan vazgeçmeyeceğiz. Çünkü devlet hukuk içinde devlettir. Adalet mülkün yani devletin temelidir. Kim adaletten saptıysa hukukun içinde yargılayacağız. Ön yargılardan uzak adalete teslim edeceğiz. Devletin saygınlığına ve vakarına düşen de budur.
Bu duygu ve düşüncelerle bu saldırılar sırasında hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa, milletimize de başsağlığı diliyorum. Halk arasında gerilimi tahrik ve teşvik edici üslup ve girişimlerden kaçınılması gerektiği vurgusuyla Türkiye’nin bir daha böyle acı günler yaşamamasını diliyor, yüce Meclis’i demokrasi dileğimle saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.