Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank almanya chp Koronavirüs ukrayna ankara abd chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu

Kimya İhracatı Eylül’de Miktarda Ve Değerde Arttı

Kimya ihracatı Eylül’de yakaladığı miktar ve değer bazındaki ihracat artışı ile son çeyreğe hızlı girdi. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre Eylül ayında kimya ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre miktarda yüzde 6,27 artış ile 1 milyon 236 bin ton, değerde ise yüzde 0,69 yükselişle 1 milyar 101 milyon dolara ulaştı. Sektör ihracatındaki yukarı yönlü seyrin yılın geri kalanında da sürmesi bekleniyor.

Eylül ayındaki uzun bayram tatiline rağmen kimya sektörü ihracata mola vermedi ve geride bıraktığımız ayda ihracatını miktar ve değer bazında artırmayı başardı. Kimya sektörü Eylül ayında gerçekleştirdiği 1 milyar 101 milyon dolarlık ihracat ile en fazla ihracat yapan sektörler arasında otomotiv ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin ardından üçüncülüğünü korudu. Sektör geçtiğimiz ay en fazla ihracatı sırasıyla Mısır, Almanya, Irak, Suudi Arabistan, İngiltere, İran, Yunanistan, İtalya, Romanya ve ABD’ye yaptı.

Kimya sektörü için önemli bir pazar olan Mısır’a yapılan ihracat Eylül ayında önemli oranda arttı. Ülkeye yapılan ihracatta miktarda yüzde 106,97; değerde ise yüzde 71,69 artış yaşandığı görüldü. Bu artışla birlikte Eylül ayında kimya ihracatının zirvesinde yer alan ülke 70 milyon 315 bin dolarlık ihracatla Mısır oldu.

Kimya sektörünün Ocak-Eylül dönemi ihracatı ise miktarda 12 milyon 342 bin ton; değerde ise 10 milyar 315 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde kimya ihracatı miktar bazında yüzde 1,05; değer bazında ise yüzde 10,91 geriledi. Dokuz aylık dönemde kimya ihracatında ilk 10 ülke; Almanya, Mısır, Irak, İran, İtalya, İngiltere, ABD, Yunanistan, Hollanda ve Suudi Arabistan olarak sıralandı.

Kimya ihracatçıları olarak son çeyrekten umutlu olduklarını belirten İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, “Uzun bayram tatiline rağmen Eylül ayı ihracatında hem değerde hem miktarda artış yakalamamız son derece sevindirici. Başta Rusya olmak üzere ilişkilerimizin giderek normalleştiği yakın pazarların da katkısıyla önümüzdeki aylarda ihracatımızın daha da iyiye gideceğini öngörüyoruz. Eylül ayında en çok ihracatı Mısır’a yaptık, eğer ülkenin ihracatçılarımızı zora sokan kayıt sistemi uygulaması olmasaydı bu ülkeye yapılan ihracatımız çok daha fazla olacaktı. Türk ihracatçısının liman ve sınırlarda uzun süre bekletilen konteynırları ihracatı aşağı çeken bir diğer etken. Tüm bunlara rağmen kimya sektörü olarak son çeyrekten umutluyuz, ihracatımızdaki toparlanmanın sürmesini bekliyoruz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.