Mavi Bayrak Türkiye’de Çeyrek Asrı Devirdi

Mavi Bayrak Programı Türkiye’de 25 yıldır kesintisiz uygulanıyor. Antalya bu sene de en çok mavi bayrağı olan kent olurken İstanbul’un Mavi Bayraklı plajı bulunmuyor.

Türkiye Eğitim ve Çevre Vakfı (TÜRÇEV) tarafından plajlara, marinalara ve yatlara 33 ölçüt göz önünde alınarak verilen Mavi Bayrak, Türkiye’de 25 yılı geride bıraktı. Bu yıl Türkiye’de 18 ilde 491 bölge Mavi Bayrak asmaya hak kazandı.

İstanbul Plajlarında Bu Sene Mavi Bayrak Yok

Mavi Bayrak’ın verilmeye başlandığı günden bu yana birinciliği elden bırakmayan Antalya, Mavi Bayraklı 200 plajı, beşer marina ve yatıyla bu sene de en çok Mavi Bayrak’a sahip il oldu. Bu sene çoğu şehir bayrak sayısını artırırken, Türkiye Kuzey Yarımküredeki ülkeler içinde İspanya ve Yunanistan’ın ardından en çok Mavi Bayraklı plajı olan ülke oldu. Geçen yıl iki plajı Mavi Bayraklı olan İstanbul, bu sene Mavi Bayrak’larını kaybetti ancak kentte iki marina Mavi Bayrak aldı.

Kıyı şeridinde 28 kenti bulunan Türkiye’nin sadece 18 Mavi Bayraklı plajı bulunuyor. Buna karşın geçen sene 454 olan plaj sayısı bu sene 459’a çıktı. Mavi Bayraklı marina sayısı 22’de kalırken, yatların sayısı 13’ten 10’a geriledi. İlk kez 1985’te Fransa’da başlatılan Mavi Bayrak programı, 1987 yılından bu yana tüm Avrupa’da uygulanıyor. Güney Afrika’nın 2001 yılında katılmasıyla Avrupa dışındaki ülkelerde de uygulanarak küresel bir program haline gelen uygulama bugün 30’u Avrupa’da olmak üzere 49 ülkede yürütülüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.