Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan merkez bankası amerika çin transfer cumhurbaşkanı TÜRKPA Anıl İlter Savcı Oluyor Avrasya Hastanesi İzmir depremi Ferhat Pişmaf Saadet Alpago kimdir

Memurun alım gücü yüzde 35 azaldı, zam yüzde 6'da kaldı

ANKARA (ANKA) - Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, yüksek enflasyon, hızla artan döviz kuru ve henüz bir hükümetin kurulamamış olması nedeniyle ekonomide yaşanan kırılmaların memurun alım gücünü yüzde 35 azalttığına dikkat çekti. Bayraktar, “Hükümetin 2016 yılı ilk 6 ayı için verdiği yüzde 6 zam memurun cebinden çoktan fazlasıyla geri alınmıştır. Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle memur maaşları yüksek enflasyon karşısında alım gücünü önemli oranda yitirmiştir. Ortalama bir memur maaşında yaklaşık 110 liraya tekabül eden bu zam memurun hiçbir yarasına deva olmayacaktır” dedi.

Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin yetkili konfederasyon ile imzaladığı 2016-2017 toplu sözleşme metninde memurlar için öngörülen 2016 yılında yüzde 6+5, 2017 yılı için ise yüzde 3+4’lük zammı memurun cebinden bugüne kadar artan enflasyon, döviz kuru ve erken seçim nedeniyle geri aldığını ifade etti.

-ALIM GÜCÜ YÜZDE 35 AZALDI-

Bayraktar, yetkili konfederasyonun toplu sözleşme masasına oturduğunda 2016 yılı altı aylık dönemleri için yüzde 8’er olmak üzere yüzde 16 zam talebinde bulunduğunu ancak hükümetin verdiği yüzde 11’lik zamma razı olduğunu ifade ederek, “Memurlar adına toplu sözleşme imzalama yetkisini elinde bulunduran konfederasyon iktidarın erken seçime gittiği böyle bir zamanda elde bulunan çok önemli bir fırsatı geri tepmiştir. Memurun yıllardır yaşadığı hak kayıplarını telafi etmek için yakalanan bu fırsat yetkili konfederasyonun basiretsizliği nedeniyle yine yitirilmiştir. Memur kendilerine verilen yüzde 6’yı aşmayan zam oranıyla yetinmek zorunda bırakılmıştır” dedi.

Bayraktar,  son dönemde hızla artan enflasyon, döviz kuru ve erken seçimin ekonomiye getirdiği yük ve bunun sonucu olarak oluşan ekonomik kırılganlıklar nedeniyle memurun alım gücünün son birkaç yılda yüzde 35 oranında azaldığına dikkat çekerek, “Ekonomideki kötü gidişat memur maaşlarına da olumsuz olarak yansımaktadır. Doların 3 TL’ye yaklaşması temel tüketim maddelerinin tamamına yakınının zamlanmasına neden olduğu için memurun eline geçen maaş sürekli olarak erimektedir” değerlendirmesinde bulundu.

-BAYRAM İKRAMİYESİ UNUTULDU-

Bayraktar, ortalama bir memur maaşında 2016 yılı ilk altı ayı için öngörülen yüzde 6’lık bir artırışın 110 liraya tekabül edeceğini ifade ederek, “Önümüzdeki ay içerisinde Kurban Bayramı idrak edilecek. Seçim öncesi muhalefette yer alan siyasi partilerin ortaya attığı bayram ikramiyesi vaadi iktidar tarafından yerine getirilmemiştir. Memurlar o nedenle bu bayramı da buruk geçirecektir. Hükümet bir düzenleme yaparak emeklilere ve memurlara bayram ikramiyesi vermelidir” dedi.

-BAYRAKTAR:  MEMUR MAAŞLARI KUŞA DÖNDÜ-

Bayraktar, açıklamasında yıllardır artan enflasyon başta olmak üzere memurların ekonomideki kırılganlıklardan had safhada etkilendiğini ifade ederek, önümüzdeki ay idrak edilecek kurban vecibesinin memur aileleri tarafından yerine getirilmekte güçlük yaşanacağını kaydetti. Bayraktar, “Her biri geçim sıkıntısı ile karşı karşıya olan yaklaşık 3 milyon memur ve ailesinin yaşamları kabusa döndüğü gibi memurların maaşları da kuşa döndü. O nedenle memurlara hak ettikleri ücret verilene ve bayram ikramiyeleri ödenene kadar memurlar hak talebinde bulunmaya devam edecektir” dedi.(ANKA)

(HM/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.