Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan vakıfbank merkez bankası abd Koronavirüs terörist esnaf TarımÜFE 10 Kasım amerika bahçeli tsk

Mesleki Yeterlilik Belgesi Aranan 40 Meslek

“Tehlikeli” ve “çok tehlikeli” olarak sınıflandırılan 40 meslekte çalışanlar için mesleki yeterlilik belgesi almak zorunlu hale getirildi. Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranan meslekler açıklandı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ, 25 Mayıs 2015 tarihli ve 29366 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Tebliğe göre, 25 Mayıs 2016 itibariyle mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçiler çalıştırılamayacak, aksi takdirde tebliğ hükümlerine aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu il müdürü tarafından her bir çalışan için beş yüz Türk lirası idari para cezası verilecek.

Yayımlanan tebliğe göre, 384 bin kişinin mesleki yeterlilik belgesi alması gerekirken, sadece 30 bin kişi belgelerini aldı. Belgelerini almayan 354 bin çalışan, 25 Mayıs 2016 tarihinden sonra işsiz kalacak. 

“Tehlikeli” ve “çok tehlikeli” olarak sınıflandırılan 40 meslekte çalışanlar için mesleki yeterlilik belgesi almak zorunlu hale getirildi. Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranan meslekler şu şekilde sıralandı:

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ARANAN MESLEKLER

Ahşap Kalıpçı Seviye 3

Alçı Levha Uygulayıcısı Seviye 3

Alçı Sıva  Uygulayıcısı Seviye 3

Alüminyum Kaynakçısı Seviye 3

Bacacı Seviye 3

Bacacı  Seviye 4

Betonarme Demircisi Seviye 3

Betoncu Seviye 3

Çelik Kaynakçısı Seviye  3

Direnç Kaynak Ayarcısı Seviye 4

Doğal Gaz, Altyapı Yapım Kontrol Personeli  Seviye 4

Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı Seviye 3

Doğal Gaz Isıtma ve Gaz  Yakıcı Cihaz Servis Personeli Seviye 4

Doğal Gaz İşletme Bakım Operatörü Seviye  4

Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 3

Doğal Gaz Polietilen Boru  Kaynakçısı Seviye 4

Duvarcı Seviye 3

Endüstriyel Boru Montajcısı Seviye 3

Hidrolik Pnömatikçi Seviye 4

Hidrolik Pnömatikçi Seviye 5

Isı Yalıtımcısı  Seviye 3

Isıtma ve Doğal Gaz İç Tesisat, Yapım Personeli Seviye 3

İnşaat  Boyacısı Seviye 3

İskele Kurulum Elemanı Seviye 3

Kaynak Operatörü Seviye 4

Makine Bakımcı Seviye 3

Makine Bakımcı Seviye 4

Makine Bakımcı Seviye 5  

Otomotiv Elektromekanikçisi Seviye 5

Otomotiv Mekanikçisi Seviye 4

Otomotiv  Montajcısı Seviye 3

Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı Seviye 3

Panel Kalıpçı  Seviye 3

Plastik Kaynakçısı Seviye 3

Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3

Ses  Yalıtımcısı Seviye 3

Sıvacı Seviye 3

Su Yalıtımcısı Seviye 3

Tünel Kalıpçısı  Seviye 3

Yangın Yalıtımcısı Seviye 3.

Öte yandan, Asansör Bakım ve Onarımcısı (seviye 3 ve 4), Asansör  Montajcısı (seviye 3 ve 4), CNC Programcısı (seviye 4 ve 5) ve Metal Sac İşlemeci  (seviye 3 ve 4) olarak çalışan işçiler, 25 Mart 2017 tarihinden itibaren mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalışamayacak.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ŞARTI ARANMAYAN DURUMLAR

Tebliğ, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanları kapsamıyor.

SINAV VE BELGELENDİRME ÜCRETLERİ İÇİN DEVLET KATKISI OLACAK MI?

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti; 1/1/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı İşsizlik Fonundan karşılanacak.  Fondan karşılanacak sınav ücreti, brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere meslekler itibarıyla Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla belirlenecek.  Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilecek.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.