Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit tesk adana Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel esnaf Pandemi yunanistan Akşener

Mevlana Şekeri Tescillendi

Konya’nın peynir şekeri olarak da bilinen Mevlana şekeri tescil edildi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan ilana göre, 2 Ocak 2014’te Konya Ticaret Odası tarafından yapılan tescil başvurusuyla, Konya’ya özgü bir şekerleme olan Mevlana Şekeri (Peynir Şekeri) tescillendi.

İlanda Konya Mevlana Şekeri, sert şekerlemeler grubunda yer alan, kaya gibi sert görüntüsü olmasına karşın, yerken ağızda kolayca dağılan, benzer ürünlere göre boyutları iri, düzgün yüzeyli, genelde beyaz renkte olan, ayrıca ısırınca dişleri kamaştıran hafif sert bir şeker olarak tanımlandı.

İlk olarak 1950’li yıllarda “peynir şekeri” ismiyle üretilmeye başlanan ve zamanla adı değişerek günümüzde Konya Mevlana Şekeri olarak bilinen şekerin, Konya yöresinde yaygın olarak üretimi yapılan gıdalardan olduğu belirtildi. İlana göre, Konya’nın yerlileri tarafından eskiden "ölü şekeri" olarak da adlandırılan bu şeker; cenaze günü cenaze evini ziyaret için gelen misafirlere de ikram edilirdi. Normal günlerde ise taze yufka içine ufalanarak ya da kırılarak eşit miktarlarda yaydıktan sonra dürüm yapılarak öğün olarak yenilirdi. Ancak zaman geçtikçe bu tüketim geleneği ortadan kalktı. Günümüzde özellikle büyük düşünür Mevlana’yı anma törenlerinin yapıldığı Aralık ayında ve turistlerin ziyaret ettiği yaz mevsiminde üretim ve tüketiminde önemli bir artış yaşandığı vurgulandı.

Resmi Gazete ilanında ürünün ayırt edici özelliklerine, üretim şekline ve denetleme kriterlerine yer verildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.